România, alături de vechile state membre UE, pentru înființarea Parchetului European

Dora Vulcan | 29.03.2017

Romania și alte 12 state membre UE au semnat un act esential pentru realizarea Parchetului European. România se alatura unui grup de vechi state membre UE, printre care: Franta, Germania, Spania si Belgia. Din grup lipsesc Polonia si Ungaria, care dezvoltă tot mai des discurs antieuropean.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Parchetul European va investiga fraudarea banilor europeni, infractiuni cu TVA intracomunitar, precum si alte infractiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE. Parchetul va fi condus de un procuror independent, care va colabora cu procurori delegati de parchetele nationale, informează Hotnews.ro.

 

 

 

Actul a fost semnat marti la Bruxelles de ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu ocazia Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

 

 

Țările care au semnat scrisoarea prin care s-a declanșat procedura de instituire a cooperării consolidate privind instituirea Parchetului European:

 1. Austria,
 2. Belgia,
 3. Bulgaria,
 4. Cehia,
 5. Finlanda,
 6. Franta,
 7. Germania,
 8. Grecia,
 9. Letonia,
 10. Lituania,
 11. Luxemburg,
 12. Portugalia,
 13. Romania,
 14. Slovenia,
 15. Slovacia
 16. Spania.

 

 

 

"Avem convingerea că participarea României la această formă de cooperare consolidată va contribui la crearea unei instituții eficiente, capabile să acționeze în mod uniform la nivel european. Mai mult decât rațiunile practice care stau la baza instituirii sale, susținerea noastră față de acest proiect are în vedere și dimensiunea sa simbolică, faptul că această instituție ar reprezenta un punct de cotitură în consolidarea spațiului de libertate, securitate si justiție în UE", a declarat Tudorel Toader, potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei.

 

 

 

Mai multe state membre se opun proiectului, spunand ca este o cedare de suveranitate de la nivel national catre Bruxelles.

 

 

Cu toate acestea, nucleul dur al UE sustine crearea Parchetului European, vazand noua institutie ca pe un pas suplimentar spre o integrare mai adanca.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22