Pe aceeași temă
”Excelenţei Sale, Domnului ambasador Kisaburo Ishii. În nume propriu aş dori să urez bun venit Premierului Japoniei în ţara noastră unde mi-aş fi dorit să fi fost primit cu respectul cuvenit de către autorităţile române. Îmi cer scuze, eu ca cetăţean, pentru lipsa de curtoazie a reprezentanţilor guvernului”, a scris A. Argesiu.
O altă persoană şi-a cerut scuze, ”ca cetăţean român”, pentru faptul că primirea premierului nipon nu s-a făcut într-un mod corespunzător.
”Dvs. ştiţi foarte bine că românii sunt oameni ospitalieri şi atenţi, dar, din păcate, sunt conduşi prost!”, se arată într-un mesaj.
”Ca simplu cetăţean român îmi cer scuze pentru modul în care Guvernul ţării mele a tratat această vizită oficială!” şi ”Bun venit în ţara noastră şi vă asigur că poporul român vă stimează şi vă respectă. Sunteţi un popor exemplu pentru noi şi ne dorim să întărim relaţiile de prietenie şi economice”, sunt alte mesaje postate pe pagina de Facebook a Ambasadei Japoniei la Bucureşti.
Scuzele sunt prezentate ca mesaje la postarea prin care vizita premierului Shinzo Abe în România.
Premierul Shinzo Abe a fost nevoit să-şi modifice, marţi, programul din cauza demisiei lui Mihai Tudose din funcţia de premier al României. Oaspetele japonez a renunţat la vizita pe care trebuia să o facă la Palatul Victoria şi a mers împreună cu soţia sa, Akie Abe, la Muzeu Satului din Bucureşti.
Mihai Tudose a demisionat luni seara din funcţia de premier, cu câteva ore înainte de vizita oficialului nipon, ca urmare a retragerii sprijinului politic din partea PSD. Tudose a anunţat că nu va asigura interimatul. Premierul Japoniei, Shinzo Abe, s-a aflat marţi la Bucureşti, fiind o deplasare istorică, în condiţiile în care niciun şef al Executivului din Japonia nu a făcut o vizită oficială în ultimii 100 de ani în ţara noastră, scrie Mediafax.
Conflictul din PSD, dintre şeful partidului şi premier, a pus România într-o situaţia jenantă. scrie Digi 24. Primul şef de Guvern din Japonia ajuns în ţara noastră nu a avut de cine să fie primit la Palatul Victoria. În programul stabilit al vizitei, premierul nipon urma să aibă discuţii cu Mihai Tudose şi să participe la un dejun oferit de acesta. Însă premierul român a demisionat cu o seară înainte de venirea importantului oaspete străin iar evenimentele oficiale au fost anulate.
Cum niciun membru al Guvernmului nu s-a dus la aeroport, delegaţia guvernului nipon a fost întâmpinată de ambasadorul României în Japonia. Fără interlocutor de acelaşi rang la Palatul Victoria, premierul nipon a trimis la sediul Guvernului doar o delegaţie condusă de directorul său adjunct de cabinet, care a fost primită de vicepremierul Paul Stănescu. Kotaro Nogami i-a spus lui Stănescu: ”Sunt însoțit de 17 companii de top japoneze din diverse domenii, precrum dezvoltarea infrastructurii. Creează mai multe locuri de munca în țara dumneavoastră. Vă rog să consultați lista din fața dumneavoastră.” În acest timp, Shinzo Abe şi soţia sa Akie au preferat să meargă la Muzeul Satului, unde au primit cadou o scoarţă cu motive tradiţionale și un nai.
După ce și-a făcut de lucru în Muzeul Satului, în urma ferestrei pe care i-a asigurat-o CEx al PSD care l-a lăsat fără omolog în urma deciziei de a-i retrage sprijinul premierului Tudose, premierul nipon Shinzo Abe a fost primit marți, la Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis.
În loc de oportunități de afaceri, premierul celei de a treia economii a lumii a găsit la București o criză politică marca Dragnea-Teleorman. După ce și-a făcut de lucru în Muzeul Satului, la minus patru grade, în urma ferestrei pe care i-a asigurat-o CEx al PSD care l-a lăsat fără omolog în urma deciziei de a-i retrage sprijinul premierului Tudose, premierul nipon Shinzo Abe a fost primit marți seara, la Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis. Ocazie cu am aflat direct de la sursă, care a susținut o conferință de presă comună cu Iohannis, că Japonia se implica in dezvoltarea infrastructurii de la Bucuresti, dand ca exemplu planul de realizare a Magistralei 6. Shinzo Abe a mai spus că, “pentru a incuraja schimburile”, a ridicat obligativitatea vizelor de intrare in Japonia a romanilor. Premierul nipon a venit la București cu doua avioare, însoțit de reprezentanții a 30 de companii nipone, in cautare de oportunitati de afaceri in Romania. După ce că a fost lăsat fără omolog, premierul nipon a fost întâmpinat la aeroport de doi secretari de stat din ministerul de Externe român. Liderii europeni ravnesc la o audienta de o ora-doua cu premierul nipon, mai ales după ce Japonia isi retrage, rand pe rand, reprezentanțele din Marea Britanie si in tarile membre UE este o adevarată bătălie pentru atragerea lor, iar maritul PSD isi bate joc de una dintre cele mai ofertante vizite de care putea beneficia România, dincolo de statutul ei istoric și de grosolănia de a trata astfel pe reprezentantul uneia dintre cele mai civilizate națiuni, pentru care politețea este parte din propriul AND.
Într-o întâlnire cu presa, marți seara, după vizita premierului Shinzo Abe la Cotroceni, Norio Maruyama, secretarul de presă a Ministerului japonez de Externe, a minimalizat absența premierului, explicând ce au câștigat oamenii de afaceri japonezi în urma vizitei.