Războiul cu limba română al ministrului Educației, Valentin Popa:celălanți, repercursiuni

Dora Vulcan | 27.01.2018

Dezacorduri între subiect și predicat, greșita acordare a articolelor genitivale și demonstrative, cuvinte stâlcite la nivelul unui om fără școală, pe scurt, o limbă maternă vorbită de parcă i-ar fi străină reprezintă marca în exprimare a noului ministru al Educației Valentin Popa.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Rectorul de la Suceava are meritul de-a i se fi opus în cel puțin două rânduri ambasadorului Federației Ruse în România, care a comis subversive și grosolane sugestii menite a leza demnitatea națională. Atunci, Valentin Popa i-a tăiat amabasadorului Kuzmin apetitul pentru manipulare și l-a pus cu eleganță dar cu fermitate la punct, tot așa cum a ironizat tendința tancurilor sovietice de a nu se opri la vreme, comițând vicioase încălcări de graniță, propunând cu ironie o colaborare menită a îmbunătăți sistemul de frânare al tancurilor rusești. 

 

 

Valentin Popa nu este filolog și nici măcar nu predă vreo știință socială menită a-i rula vocabularul și care l-ar putea ajuta să deprindă termeni a căror asimiltare se produce în mod firesc, în primii ani de viață, de școală și de interacțiune cu profesorii și cărțile pe care se presupune că le parcurge un individ care ajunge la un asemenea nivel de instruire și educație, indiferent de profilul pentru care optează. El este inginer electronist și îndrumător de doctorate în domeniu. Dar până și în acest domeniu predarea se face prin cuvinte și în orice examen susținut la o facultate, până la absolvirea ei, se depunctează drastic agramatismele. Atunci când ți se mai și încredințează soarta unui minister, când primești misiunea nobilă de a administra soarta celor care învață și a celor care predau devine cel puțin nefiresc să mai porți, încă, asemenea chinuitoare războaie cu limba maternă. Pentru că nu mai este vorba doar de expunerea ta personală ci de expunerea celor pe care îi reprezinți.

 

 

Înregistrarea care arată războiul ministrului cu limba română:

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22