Pe aceeași temă
Comisia de muncă a Senatului a adoptat joi seară un raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege a salarizării, după trei zile şi mai bine de 25 de ore de dezbatere.
Raportul de admitere a fost adoptat cu 6 voturi ”pentru” (PSD şi UDMR), 1 vot ”împotrivă” (USR) şi 4 abţineri (PNL şi PMP). Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, prezentă pe tot parcursul dezbaterilor legii salarizării din comisia de muncă a Senatului, le-a mulţumit tuturor, inclusiv opoziţiei, conform News.ro.
”Mulţumesc pentru eforturi, inclusiv opoziţiei pentru că au avut câteva amendamente foarte bune de natură corecteze legea astfel încât să iasă o lege cât mai corectă, cât mai bună din Parlament”, a spus Olguţa Vasilescu la finalul dezbaterilor din comisia de muncă.
Raportul comisiei urmează să fie trimis plenului Senatului pentru dezbatere şi vot final, preşedintele comisiei de muncă, Ion Rotaru (PSD) spunând că acest lucru se va întâmpla cel mai probabil luni.
Comisia a adoptat o serie de amendamente la proiect, printre care majorări salariale pentru angajaţii Gărzilor de mediu, ai Consiliului Legislativ, ai ANI şi ai ANAF, precum şi pentru primari şi viceprimari, dar şi în domeniul Educaţiei.
Senatul este primă cameră sesizată pe legea salarizării, urmând ca forul decizional sa fie Camera Deputaţilor, actul normativ urmând să intre în vigoare de la 1 iulie 2017.
Amendamentele
Au fost majorate, cu 15% incepand cu 1 ianuarie 2018, salariile angajatilor din serviciile deconcentrate aflate in subordinea Ministerului Mediuliui, cu 10% pe cele ale personalului de specialitate al Consiliului Legislativ si cu 15% salariile angajatilor Agentiei Nationale de Integritate care lucreaza cu informatii clasificate.
Si anagajatii ANAF vor primi salarii mai mari. Senatorii din comisie au introus salariile functionarilor din aceasta institutie in grila de salarizare a administratiei publice centrale, ceea ce inseamna o majorare cu aproximativ 3.000 de lei pentru functiile de conducere si intre 100 de lei si 1.800 de lei pentru functiile de executie.
Un salariu de 4000 de lei este de "rusine"
Mariana Manea, functionar ANAF, a spus in Comisia de munca a Senatului ca, dupa 20 de ani de munca in cadrul ANAF, are un salariu de 4.000 de lei. "Sunt inspector care fac controale la multinationale, am un salariu de imi este rusine acuma sa vi-l spun. Este un salariu de 4.000 de lei si ma duc la cele mai mari firme in control", a precizat Manea.
"Un singur raspuns foarte scurt as vrea sa ii dau doamnei de la ANAF, careia i-a fost rusine cu salariul de 4.000 de lei. Sa stiti ca eu atat aveam ca primar si conduceam al cincilea oras din Romania. Iar angajatii mei aveau in jur de 2.000 de lei, cei care faceau aceeasi munca de colectare a taxelor si de fiecare data cand era perioada de colectare a taxelor, intre ianuarie si martie, ramaneam fara angajati la ghiseu, pentru ca se dadea drumul la angajari in ANAF si plecau toti la ANAF. Normal, pentru ca erau salarii mai bune", a replicat Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu
Un alt angajat al ANAF, prezent in Comisia de munca a Senatului, a explicat ca de activitatea institutiei depinde inclusiv aplicarea Legii salarizarii.
"Trebuie sa va ganditi cu cine colectati banii pentru a satisface aceasta Lege a salarizarii, pentru a plati salariile si sporurile pe care am auzit azi, din pacate, sporuri de 100%, sporuri peste sporuri care in cadrul ANAF nu exista. Sa tineti cont ca un salariat din cadrul ANAF, daca vrea sa plece din institutie, trei ani de zile nu are voie sa se angajeze in domeniul economic", a declarat Adrian Radu, functionar ANAF.
Dupa acest schimb de replici intre reprezentantii ANAF si ministrul Muncii, Olguta Vasilescu a admis ca a fost facuta o eroare in Legea salarizarii trimisa de Guvern Parlamentului si a fost de acord cu introducerea grilei de salarizare a ANAF in categoria functionarilor din administratia publica centrala.
Salariu de 12.459 de lei
Astfel, pentru functiile de conducere din ANAF, cel mai mic coeficient va fi de 3,3 (fata de 2,39), corespunzator unui salariu de 8.247 de lei (fata de 5.966 de lei), iar cel mai mare coeficient va fi de 4,98 (fata de 3,23), ceea ce corespunde unui salariu de 12.459 de lei (fata 8.072 de lei).
Primarii si viceprimarii vor primi indemnizatii mai mari. Amendamentul propus de PNL si UDMR presupune majorarea cu 1.450 de lei a indemnizatiior tuturor primarilor si viceprimarilor de orase din Romania, mai putin pe cele ale primarului si viceprimarilor generali al Capitalei si cele ale presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene, arata ziare.com.