Samuel Calotă, colaborator al Securității cu nume de cod „Violeta”, candidează pentru Pro România

Redactia | 04.12.2020

Samuel Calotă, candidat la Camera Deputaţilor din partea partidului Pro România în judeţul Teleorman are decizie definitivă în instanță de colaborator încă din 2012, transmite CNSAS.

Pe aceeași temă

CNSAS a verificat 6.030 candidați şi a procesat datele pentru 5.713 persoane.

Dintre acestea, în temeiul legii sunt verificabile (candidaţi care sunt născuţi după anul 1973) 2.693 persoane, până în prezent fiind identificată o persoană, fiind vorba de candidatul Pro România.

CNSAS precizează că pentru toți ceilalți candidați la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, verificările vor continua, conform procedurii legale, iar rezultatele finale vor fi aduse la cunoștința opiniei publice prin postarea pe site-ul oficial www.cnsas.ro.

Potrivit Adevărul.ro, Samuel Calotă a fost recrutat în anul 1981 cu numele conspirativ „Violeta“, după numele conspirativ al casei sale din care a făcut cuib pentru Securitate.

În casa sa, au fost introduse nouă surse de informare în bune condiţii de conspirativitate, instanţa apreciind că locuinţa a îndeplinit efectiv rolul de casă conspirativă în reţeaua informativă a Securităţii, conform instanţei.

Calotă, omul lui Dragnea, care mituia denunțătorul în dosarul Referendumul

În 2015, Samuel Calotă era secretar de stat în MAI, susţinut de Gabriel Oprea. Însă şi-a pierdut funcţia după ce a fost vizat de o dezvăluire legată de Liviu Dragnea. Romică Părpălea, martorul-cheie în dosarul „Referendumul“, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani cu suspendare, a povestit, cu lux de amănunte, că Samuel Calotă i-a oferit bani pentru a retrage un denunţ împotriva liderului PSD, scria Magna News în septembrie 2019.

„Domnul Calotă mi-a zis: «Romică, vin cu o propunere de la Dragnea: «Vă închidem dosarul şi vă dăm suma de 100.000 de euro ca să vă retrageţi denunţul împotriva lui Dragnea». Retragerea denunţului l-am făcut la dumnealui în casă şi banii mi i-a dat pe stradă, după ce s-a dus cu declaraţia mea să verifice. 10.000 o dată şi 10.000 la jumătate de oră.

Deci, după ce mi-am retras denunţul, a venit domnul Calotă, mi-a dat 10.000, s-a dus şi a verificat la poliţie. Am făcut cum mi-a dictat“, a declarat Romică Părpălea, care ulterior s-a sucit: „Am un martor că i-am dat banii înapoi lui Calotă pentru că, în momentul ăla, m-am gândit că mă filma şi înregistra şi avea o dovadă cu structurile statului împotriva mea“.

Turnător şi traseist

Samuel Calotă s-a născut la 17 februarie 1960 în Alexandria. Înainte de Revoluţie, între 1981 şi 1989, Samuel Calotă şi-a pus casa la dispoziţia Securităţii. Locuinţa sa a primit numele conspirativ „Violeta“, arată o decizie definitivă a instanţei din 2009, care i-a pecetluit eticheta de colaborator al Securităţii.

De profesie inginer, Calotă s-a ocupat în perioada 1992-2003 de administrarea unui grup de firme.

La mijlocul anilor 2000 intră în politică. Odată cu înfiinţarea Partidului Noua Generaţie, Calotă este responsbil de filiala judeţeană a efemerei formaţiuni conduse de Gigi Becali şi la alegerile parlamentare din 2008 candidează pentru un loc de deputat.

Nu obţine decât 532 de voturi. După insuccesul din toamna lui 2008, trece la PDL, formaţiune care îl instalează în fruntea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Demisionează din această funcţie în septembrie 2011. Un an mai târziu, Calotă trebuia să fie candidatul Alianţei pentru Teleorman (alianţă formată din PDL şi PNŢCD) la Primăria Alexandriei.

Cu o zi înainte de depunerea candidaturilor, la 1 mai 2012, Calotă dezertează: anunţă că-l susţine pe social-democratul Victor Drăguşin, primarul în funcţie al Alexandriei.

Până la alegerile parlamentare din toamnă, Samuel Calotă se apropie de formaţiunea lui Dan Diaconescu, PPDD. Rolul său: şef de campanie al PPDD Teleorman. După un an, pleacă din partidul lui Dan Diaconescu şi trece la UNPR, partid aflat la putere.

În 2014, Calotă ajunge consilierul unui secretar de stat din MAI, cu susţinerea lui Gabriel Oprea, aflat la apogeul puterii sale politice. Demisionează câteva luni mai târziu, după dezvăluirile lui Romică Părpălea.

Stă doar un an pe tuşă.

La alegerile parlamentare din 2016, Calotă candidează pe listele ALDE, însă ratează intrarea în Senat. S-ar putea întoarce din nou la Putere, într-o sinecură oferită de Niculae Bădălău, la rugămintea lui Liviu Dragnea, aflat după gratii, la Rahova, spune Adevărul.

“Nu am scris în viața mea un rând de cineva”

Președintele PRO România Teleorman vorbește despre acuzațiile care i se aduc în spațiul public, cu privire la faptul că ar fi fost colaborator al fostei securități, conform unei decizii CNSAS, sau traseist politic.

El susține că atunci când a fost vicepreședintele ANPC s-a luptat cu instituțiile bancare pentru drepturile celor care aveau împrumuturi și care ar fi fost obligați să plătească mai multe comisioane, în mod nelegal.

“Acest traseist, colaborator al securității și chemat la DNA a ajutat, prin nebunia lui de a se bate cu băncile,144.000 de familii!

Nu am ascuns și nu îmi este frică să vorbesc public despre orice zvon sau despre așa-zisele acuzații care mi se aduc, iar pe deausupra, am avut și foarte multe rezultate pozitive palpabile pentru oameni, atunci când am fost într-o poziție publică.

Se poate spune același lucru și despre ceilalți candidați? Dacă au curajul asumării, cu mare plăcere îi aștept să ne prezinte ce au făcut ei concret pentru teleormăneni!” a declarat Samuel Calotă pentru ImpactNews24 la momentul anunțării candidaturii sale la parlament.

foto, pagina de Facebook a lui Samuel Calotă

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22