Pe aceeași temă
UPDATE: Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a obținut, la propunerea ei, amânarea ședinței de plen la ora 16:30, după ce procurorul general interimar, Bogdan Licu, nu i-a răspuns la telefon.
„L-am sunat pe domnul procuror general. Nu a răspuns. Activitățile se pare că vor dura până la ora 16:00 acolo la parchet. Și procurorul general a fost invitat la ședința de plen. La acel moment nu a comunicat sub nicio formă că nu ar avea disponibilitate. Să amânăm până la 16:30, timp în care procurorii ar putea avea timpul necesar să ajungă de la sediul PICCJ la CSM”, a spus Savonea.
Ceilalți membrii prezenți au aprobat propunerea Liei Savonea astfel că ședința de plen a CSM se va relua la ora 16:30.
La sedinta de marți, când trebuia să se parafeze numirea Adinei Florea la șefia Secției Speciale, au fost prezenți 13 membri CSM, dar plenul se întrunește doar în prezența a minimum 15 din cei 19 membri.
„Vi s-a prezentat vreun motiv pentru cei care nu au venit la sedință. De ce lipsesc?", l-a intrebat nervoasa Savonea pe secretarul general al CSM. Acesta a ridicat din umeri.
Nervoasă la culme, pentru că nici a șasea oară nu a reușit să o impună pe Adina Florea la conducerea Secției Speciale pentru Investigarea Magistraților (SIIJ), Lia Savonea vrea modificarea legii 317/2004, astfel încât membrii CSM care nu asigură cvorumul să își piardă mandatul. Ea o acuză pe ministrul Justiției, Ana Birchall, că blochează funcționarea CSM precum și pe procurorul general interimar, Bodan Licu, că ia parte la o conspirație pusă la cale pentru a bloca Adinei Florea ca șefă a Secției Speciale, procurorul preferat al lui Tudorel Toader.
„Lucrările plenului se desfășoară în prezența a cel puțin 15 membri. Suntem 13 membri prezenți. Personal mi se pare că avem o perpetuare a unui blocaj în plenul Consiliului. Trebuie să reamintesc că la patru ședințe legal convocate s-a refuzat prezentarea pentru asigurarea prezenței. Nu avem pârghii să solicităm ca în regim de urgență să se propună măsuri legislative care să conducă la deblocarea acestei situații . Ședințele se pot desfășura legal doar dacă sunt 15 membri. În 2 octombrie am discutat despre această ședință. Au fost atunci prezenți toți cei cinci procurori. Niciunul nu s-a opus sau nu a avut obiecții. Am văzut semnalele ministrului Justiției. Nu pot să nu observ această stranie coincidență. Ministrul Justiție pleacă și procurorul general suprapune aceasta activitate cu procurorii Cristian Ban, Tatiana Toader și procurorul Deac. Suntem în fața unei acțiuni de coordonare. Să modificăm articolul din legea 317 astfel încât să oprim membrii să își facă propria lege. Să se stabilească și situația ca un membru să își piardă de drept mandatul când procedează într-o astfel de manieră”, a spus Lia Savonea.
În susținerea șefei, judecătoarea Gabriela Baltag a solicitat ca sedinta de marti a plenului sa fie amanata din ora in ora, pana vin toti membrii CSM.
In acelasi timp, Savonea a solicitat sa-l contacteze pe Bogdan Licu, procuror general interimar: „Să vorbim cu Licu. Este indispensabilă prezenta celor trei procurori la acest eveniment?". Șefa CSM a arătat că dacă este nevoie o să țină ședința CSM la sediul Parchetului General, doar să se facă cvorumul, relatează Ziare.com
La ora 11:00 ședința CSM era în plină desfășurare.
****
Savonea a convocat vineri plenul CSM pentru data de marți, 8 octombrie, la 10.00, şi încearcă pentru a șasea oară să o instaleze pe Adina Florea la șefia Secției Speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați.
Duminică, Daniela-Ioana Stăncioi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, a precizat, într-un comunicat de presă, că nu există prevederi legale privind obligativitatea președintelui CSM de consultare a membrilor în legătură cu data de convocare a ședințelor, aceasta fiind doar o cutumă
Ultima încercare de a o impune pe Florea la șefia secției a fost pe data de 27 septembrie. Decizia a fost amânată după ce 10 dintre membrii CSM au votat pentru amânarea validării, iar 9 pentru dezbaterea speței.
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat în septembrie că grupul de lucru interministerial aflat în subordinea sa a ajuns la concluzii preliminare legate de Secția specială de investigare a magistraților.
”Sunt două concluzii destul de interesante, care au majoritatea, și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții”, a spus Birchall.