Savonea le constrânge pe Dăncilă și Birchall să spună dacă vor să desființeze secția specială

Dora Vulcan | 24.06.2019

Savonea le întreabă pe Dăncilă şi Birchall dacă vor să desființeze secția specială de anchetare a magistraților după criticile GRECO, ale Comisiei Veneția și ale plenului CSM.

Pe aceeași temă

Mișcare extrem de abilă a șefei CSM, Lia Savonea, care cere public, cu o scrisoare emisă în numele CSM - din care 7 membri tocmai ce o contestă - premierului Viorica Dăncilă și ministrului Ana Birchall să spună dacă există vreun proiect de desființare a SS după criticile din raportul GRECO, al Comisiei de la Veneția și după comunicatul comun emis de 7 membri ai plenului CSM care au reclamat stilul discreționar în care a convocat ședința de plen pentru confirmarea șefei SS, Adina Florea. Amintim că GRECO - statele UE împotriva corupției - au spus că SS este o ”anomalie judiciară”, pericol pentru independența sistemului de justiție iar Comisia Veneția a spus că SS este un pericol împotriva luptei anticorupție și a crimei organizate.

În scrisoarea adresată luni, oficial, premierului și ministrului de Justiție, Lia Savonea cere să i se comunice ”în termen util” dacă la nivelul Guvernului României există vreun proiect de act normativ privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ori dacă Guvernul României intenționează ca în perioada următoare să inițieze un proiect de act normativ în acest sens.

"Demersul urmărește buna funcționare a instituțiilor din cadrul autorității judecătorești în raport de care Plenul Consiliului are atribuții concrete potrivit Capitolului II, Secțiunea a 2¹-a, art. 88¹ - 88¹¹ din Legea 304/2004", explică Savonea în comunicatul de presă dat publicității luni.

Savonea invocă ”numeroasele solicitări mass-media cu privire la comunicatul de presă al celor 7 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii emis în cursul zilei de astăzi” și face și un topic al neliniștilor sale, cu direcție către cei care au absentat de la ședința de validare a Adinei Florea la șefia SS și la informațiile care au apărut despre raportul GRECO și cel al Comisiei de la Veneția privind inutilitatea și toxicitatea SS.

”1. În privința aspectelor referitoare la convocarea ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de astăzi, cu privire la stabilirea datei de 24 iunie 2019 au existat discuții și consultări prealabile, ședința fiind amânată din data de 20 iunie 2019, când de asemenea nu a fost asigurat cvorumul legal”, spune Savonea, care polemizează cu absenții de la ședința CSM.

”Au fost respectate atât termenul de 3 zile anterior convocării, cât și procedura efectivă de invitare prin intermediul Secretarului General al Consiliului, astfel cum prevede Regulamentul privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, lucrările fiind cunoscute din data de 20 iunie 2019”, făcând referire indirectă la nemulțumirile membrilor CSM care i-au reproșant stilul discreționar în convocarea ședințelor de plen, cu ignorarea agendei fiecărei din instituțiile pe care aceștia le reprezintă în CSM.

În scrisoarea sa către premier și ministru, făcută publică sub antentul CSM, Savonea spune că ”ședința de plen reclama urgență în considerarea câtorva lucrări, printre care nevoia finalizării unor proceduri indispensabile concursului de admitere în magistratură în curs de derulare, precum și punctele înscrise pe ordinea de zi cu referire la organizarea activității Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.”

”În ceea ce privește solicitarea formulată în cadrul comunicatului emis astăzi, în sensul amânării chestiunilor ce țin de activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, după organizarea unor dezbateri publice privind respectarea de către autoritățile române a recomandărilor organismelor internaționale, aceste aspecte urmează a fi decise de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii", decretează Savonea vorbind în numele CSM.

Raport dur al Comisiei de la Veneția: Fără OUG-uri în justiție. SS, obstacol împotriva corupției

Comisia de la Veneția cere Guvernului României să reducă drastic folosirea de ordonanțe de urgență în Justiție și reia recomandarea de a „reconsidera serios nevoia creării” secției speciale.

"Cel mai alarmant este că Guvernul continuă să facă modificări legislative prin ordonanțe de urgență. Această practică slăbește posibilitatea de verificare a Guvernului, este contrară principiului separației puterilor în stat și perturbă stabilitatea legislativă", arată raportul Comisiei.

De asemenea, documentul exprimă dubii asupra necesității înființării Secției speciale de anchetare a magistraților, arătând că nu sunt încă suficient de clare motivele înființării acesteia și emite opinia că aceasta este un obstacol împotriva corupției și a crimei organizate.

Comisia critică inclusiv modul în care au fost selecționați procurorii care activează în cadrul acestei secții, arătând că numirea lor în baza unui sistem de tranziție a eliminat rolul secției de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii în procesul de numire a acestora.

Raportul pune sub semnul întrebării inclusiv raportul de subordonare a șefilor secției față de procurorul general.

„Comisia de la Veneția notează cu regret că cele mai problematice elemente ale reformelor din 2018, identificate în opiniile din octombrie 2018, fie rămân neschimbate fie au fost agravate”, se arată în raport.

GRECO recomandă guvernului desființarea SS, o ”anomalie a sistemului judiciar”

GRECO se declară foarte îngrijorat de activitatea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilorîn Justiție și recomandă guvernului să desființeze această ”anomalie a sistemului judiciar”.

Grupul statelor împotriva corupției, GRECO, a constatat, în timpul sesiunii plenare din iunie, că din cele cinci recomandări formulate în 2017 în urma procedurii de evaluare ad-hoc a României, doar una singura a fost implementată, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Strasbourg.

Potrivit acestora, experții GRECO, organism al Consiliului Europei, se declară foarte îngrijorați de activitatea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor comise de magistrați și recomandă Guvernului să desființeze această ”anomalie a sistemului judiciar” care pune în pericol independența justiției.

Experții GRECO se tem că secția specială poate fi folosită în scopuri politice și critică faptul că Guvernul a scos activitatea secției în afara autorității procurorului general.

Potrivit surselor G4Media.ro, în raport se mai arată că România nu doar că a ignorat total și a încălcat recomandarea de a desființa secția specială, ci a întărit-o detașând polițiști care, contrar tuturor regulilor, vor ancheta magistrați.

Amintim că, în ce de-a 78 a sesiune plenara, din decembrie 2017, GRECO a decis declanșarea procedurii prevăzute de regula 34 în ce privește România , adică o procedura de evaluare ad hoc.

Motivul declanșării Regulei 34 a fost așa numita reformă a sistemului judiciar forțată de majoritatea PSD- ALDE în Parlamentul României. Evaluarea GRECO s-a extins ulterior asupra modificărilor succesive de legislație realizate prin OUG.

Raportul de evaluare GRECO a fost adoptat în martie 2018 iar în sesiunea plenară care se desfășoară în perioada 17-21 iunie s-a discutat în ce măsură cele cinci recomandări au fost implementate de autoritățile de la București.

Cele 5 recomandări vizează

1. Impactul modificărilor asupra pensionarilor anticipate și asupra promovărilor pe criterii de merit și specializare ;
2. Înființarea și funcționarea secției speciale
3. Cadrul legal pt asigurarea independentei procurorilor
4. Drepturile, obligațiile și incompatibilitățile magistraților ;.
5. Răspunderea materială a magistraților pt erori judiciare

Din cele cinci recomandări, experții GRECO notează că doar recomandarea numărul 4 poate fi considerată implementată. Prin decizia CCR 45/2018 s-a stabilit că funcția de magistrat este incompatibilă cu orice altă activitate, cu excepția celor didactice din învățământul universitar.

Șapte membri ai CSM au cerut amânarea validării Adinei Florea la șefia SS până la discutarea rapoartelor GRECO și al Comisiei de la Veneția

Șapte membru ai CSM au cerut luni amânarea validării numirii Adinei Florea în funcția de procuror-șef al Secției Speciale până după discutarea rapoartelor întocmite de GRECO și Comisiei de la Veneția.

Într-o scrisoare deschisă, cei șapte judecători și procurori, membri Consiliului Superior al Magistraturii, o critică pe președintele CSM, Lia Savonea, că programează ședințele de plen ale CSM fără să-i consulte pe toți membrii, relatează G4 Media.ro.

Anterior, chiar ministrul Justiției, dar și alți membrii, printre care și președintele ÎCCJ, au adus aceleași critici modului în care Lia Savonea conduce CSM.

Comunicatul celor șapte membri CSM:

„În contextul emiterii comunicatului președintelui CSM la data de 21 iunie 2019, prin care s-a afirmat că programarea ședințelor s-a realizat luând în considerare disponibilitatea de participare a membrilor și asigurarea integrării participării la ședințele Plenului în agenda zilnică, menționăm că nici unul dintre membrii procurori nu a fost consultat cu privire la data organizării ședinței de plen sau la conținutul ordinii de zi.

În mod repetat, atât în cadrul unor discuții informale, cât și în mod oficial, semnatarii prezentului comunicat au solicitat președintelui CSM stabilirea unui calendar previzibil al ședințelor de Plen, într-o zi a săptămânii care să asigure, pe cât posibil, prezența tuturor membrilor și folosirea unor criterii uniforme de stabilire a ordinii de zi în raport de lucrările înregistrate pe rolul Consiliului. Discuțiile menționate au avut loc cu atât mai mult cu cât, în numeroase situații, stabilirea datei de desfășurare a ședinței Plenului și a ordinii de zi aferente a fost de natură să determine adoptarea uneia sau alteia din soluțiile cuprinse în hotărârile Consiliului, raportat la disponibilitatea sau, dimpotrivă, imposibilitatea de participare a unor membri.

Menţionăm că pe ordinea de zi a ședinței menționate au fost înscrise trei puncte care privesc activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Solicităm în mod public amânarea discutării tuturor aspectelor ce privesc activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție la o dată ulterioară aprobării publicării rapoartelor Comisiei de la Veneția și ale GRECO, adoptate în săptămâna 17-21 iunie 2019 și organizării unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, cele două organisme ale Consiliului Europei au solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, apreciindu-se că aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.

În același sens sunt recomandările cuprinse în raportul Comisiei Europene în cadrul MCV din data de 31 noiembrie 2018, Avizul Biroului Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni din data de 25 aprilie 2019 și avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din data de 16 mai 2019.

Așadar, rezultă că la nivel internațional au crescut îngrijorările organismelor internaționale referitoare la încălcarea independenței autorității judecătorești și a împiedicării luptei împotriva corupției, generate de existența și activitatea acestei Secții.

De asemenea, și pe plan intern au fost formulate în mod repetat îngrijorări de către o parte a asociațiilor profesionale ale magistraților cu reprezentativitate semnificativă, precum și de o parte covârșitoare a magistraților din România.

În acest context, amintind că în exercitarea mandatului nostru de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii asigurăm reprezentarea colegilor magistrați, acționând în scopul garantării independenței justiției, menționăm că vom utiliza toate pârghiile de care dispunem pentru a susține amânarea discutării chestiunilor ce țin de activitatea acestei Secții, după organizarea unor dezbateri publice privind respectarea de către autoritățile române a recomandărilor organismelor internaționale.

În acest context, solicităm public urgentarea traducerii și aprobării publicării celor doua rapoarte.

Asumarea acestei poziții, întărită de neparticiparea noastră la lucrările Plenului din data de 24 iunie, este rezultatul unui proces deliberativ responsabil, subsumat necesității respectării independenței justiției, al cărei garant este Consiliul Superior al Magistraturii, exigență ce primează în raport cu exercitarea celorlalte atribuții ale acestuia.”

NICOLAE-ANDREI SOLOMON, procuror, vicepreşedinte al CSM

ANDREA ANNAMARIA CHIŞ, judecător, membru al CSM

MIHAI BĂLAN, judecător, membru al CSM

BOGDAN MATEESCU, judecător, membru al CSM

CRISTIAN BAN, procuror, membru CSM

FLORIN DEAC, procuror, membru CSM

TATIANA TOADER, procuror, membru CSM

Tarcea și Birchall se plâng de stilul discreționar al șefei CSM în convocarea ședinței de validare a Adinei Florea la șefia SS

Cristina Tarcea, președintele Curții Supreme, a confirmat vineri stilul discreționar în care președintele CSM, Lia Savonea, stabilește și organizează ședințele CSM, la care s-a referit și ministrul Ana Birchall.

”Doamna președinte nu m-a consultat niciodată în legătură cu data la care stabilește sedințele de plen, deși mai ales atunci când sunt probleme importante pe ordinea de zi ar trebui să o facă. Un membru de drept are și alte îndatoriri, nu poate asigura prezența la CSM prin delegare și are o agendă construită cu mult timp înainte, agendă pe care o respectă. De altfel, în CSM au fost exprimate nemulțumiri de către membrii aleși cu privire la stabilirea ședințelor și ordinii de zi”, a declarat Tarcea pentru GMedia.ro.

”Au fost și situații în care chiar ședințele de secție au fost convocate intempestiv, chiar în aceeași zi, de care nu stiam, chiar dacă vizau probleme ale Înaltei Curți”, a mai spus Tarcea.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, i-a reproșat joi preşedintelui CSM, Lia Savonea, că a programat şedinţa de plen a Consiliului fără să țină cont de agenda guvernamentală și, implicit, de programul ministrului.

"Am fost în imposibilitatea fizică de a mă prezenta", a declarat Birchall la Antena 3, motivând că pregătirea şedinţei de guvern de joi, când era programată la CSM și validarea Adinei Florea la șefia secției speciale, i-a ocupat toată ziua.

Ministrul a oferit şi o adresă pe care i-a trimis-o preşedintelui CSM în care o anunța de faptul că agenda guvernamentală o pune în imposibilitatea de a se prezenta la ședința CSM.

În adresa cu pricina, Birchall o anunță pe șefa CSM, Lia Savonea, că nu poate participa la ședința de joi și îi reproșează că a programat ședința fără să țină cont de activitățile guvernamentale programate.

”Deși am discutat și m-ați asigurat că ședințele de Plen vor fi convovate după o consultare prealabilă și vor fi stabilite într-o zi în care să nu am fixate activități guvernamentale, constat cu mâhnire că acest lucru nu a fost pus în practică”, scrie Birchall în adresa remisă joi șefei CSM.

Şedinţa plenului CSM era programată pentru joi, însă a fost amânată pentru luni, din lipsă de cvorum.

Ministrul Justiţiei Ana Birchall a lipsit de la şedinţă. Alți mari absenți au fost: procurorul general Bogdan Licu, președintele Curții Supreme, Cristina Tarcea, vicepreședintele CSM Nicolae Solomon, judecătorul Bogdan Mateescu şi procurorul Tatiana Toader.

Adina Florea a susținut săptămâna trecută interviul la CSM pentru șefia secției speciale de anchetare a magistraților, ea obținând cel mai mare punctaj, urmată de Sorin Iasinovschi.

Șefia secției a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a fost numit de PSD judecător la Curtea Constituțională.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22