Pe aceeași temă
Potrivit actelor normative adoptate de Guvern, personalul didactic are dreptul de a promova în cariera didactică, pe bază de examen, în limita posturilor didactice vacante aprobate anual de către senatul universității. Pot participa la examen cadrele didactice titulare care au avut calificativul „foarte bine" în ultimii 3 ani, nu au fost sancționate disciplinar în ultimii 3 ani și îndeplinesc standardele de ocupare a posturilor didactice. Vechimea minimă necesară este de 3 ani pentru lector/șef lucrări, 6 ani pentru conferențiar, 9 ani pentru profesor universitar, scrie Hotnews.ro.
Cel mai grav - scrie edupedu.ro - este că a fost scoasă interdicția ca evaluatorii să fi primit de la candidați “servicii sau foloase de orice natură”, în perioada examenului sau cu 5 ani înainte, adică o legalizare a mitei.
În privinţa organizării concursurilor pentru posturile vacante, metodologia prevede, printre altele, ca în termen de trei zile candidaţii să conteste procedurile de concurs.
De asemenea, dacă până acum persoanele care erau asociate în firme sau care au lucrat împreună în trecut în proiecte şi au fost remunerate de către candidaţii la concurs nu puteau face parte din comisiile de concurs, acum acest lucru este posibil.
Marian Preda: Sunt probleme secundare şi incompatibilităţi
Profesorul Marian Preda, preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, a declarat pentru Hotnews.ro că modificările au fost cerute de foarte mulţi universitari pentru a creşte numărul de candidaţi la concursurile reale de angajare, nu de promovare.
"E o chestiune pozitivă, în opinia mea şi a multor colegi din toate universităţile, faptul că se despart concursurile de angajare, deci de intrare pentru prima dată în învăţământul superior de cel de promovare, adică de avansare pe o altă poziţie a celor din interior. Până acum, un conferenţiar care era de mai mulţi ani în universitate trebuia să dea concurs pe un alt post decât al lui, şi la concursul acela să vină şi alte persoane. Problema nu era că veneau alte persoane, ci că el pornea cu un avantaj pentru că era din interiorul universităţii. Să ai pe cineva aproape de sfârşitul carierei şi să-l pui să dea un concurs public şi să faci tot acest simulacru, după părerea mea era inutil. În acelaşi timp, asta crea impresia că cele mai multe concursuri sunt ocupate tot de oamenii din interior, şi asta îi descuraja pe cei din afară, care în mod legitim trebuie să participe în număr cât mai mare", a spus Marian Preda.
Profesorul arată însă că poate exista o problemă secundară. "Reglementând acest lucru au lăsat cumva posibilitatea de a fi titularizat pe post pe perioadă nedeterminată şi la posturi mici, la asistenţi. Ba chiar au reglementat anterior titularizarea pe perioadă nedeterminată a asistenţilor care erau angajaţi pe perioadă determinată. Lucrul acesta nu ajută prea mult la creşterea angajaţilor din învăţământul superior. E bine ca la începutul carierei să fii angajat pe perioadă de trei ani, să fii reevaluat şi dacă te dovedeşti bun la nivel de predare şi de cercetare de abia atunci să fii titularizat pe perioadă nedeterminată", consideră Marian Preda.
Preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti spune că au fost scoase unele incombatibilităţi, cu toate că se menţin cele care privesc rudele şi afinii.
"De exemplu, dacă au participat înainte la proiecte comune, în care candidatul ca ordonator de credite l-a plătit pe evaluator, acesta nu putea fi parte din comisie. Sau dacă au acţiuni la aceeaşi firmă sau alte situaţii de genul acesta nu puteau fi în comisia de concurs. Eu nu spun că vor fi cazuri multe. La universităţile serioase astfel de serioase vor fi poate din întâmplare sau nu vor fi deloc, dar se deschid nişte portiţe pentru unii care vor să intre în învăţământul superior mai pe uşă laterală", a declarat Marian Preda.
Daniel Funeriu, reacţie virulentă
Cel mai virulent la adresa schimbărilor este Daniel Funeriu, fostul ministru al Educaţiei. Acesta spune că studenţilor şi profesorilor deştepţi le rămâne o singură variantă şi aceasta este aceea de a pleca din România.
"În 2011, am dat prin Legea Educației şi HG 457/2011 toate instrumentele de care aveau nevoie oamenii de calitate pentru a-şi apăra interesele. Nu au făcut-o, au stat pasivi. Acum PSD administreazã intelectualilor de calitate, prin dăncili şi rovane, fix ceea ce Piața Victoriei administra pesedeului în 10 august. Doar că de data asta ei o fac prin legi, nu prin țipete în stradă. Adică încă o lecție de realism politic din partea impostorilor. Opoziția, evident, tace. Pentru că e la fel de imbecilă", a spus Funeriu.