Scandalul Panama Papers ajunge în Parlament. Audieri pentru evaziune și spălare de bani

Tudor Despina | 06.04.2016

Scandalul Panama Papers începe să se extindă și în România. Parlamentul își îndreaptă atenția către posibilele implicații ale scurgerii de documente.

Pe aceeași temă

 

După ce, marți, Fiscul a anunțat că analizează implicațiile scurgerii de documente privind o masivă schemă internațională de spălare de bani, evaziune și corupție prin intermediul unor offshore-uri administrare de o firmă de avocatură din Panama, miercuri o altă instituție și-a manifestat interesul pentru subiect.

 

Comisia de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților urmează să facă, săptămâna viitoare, audieri pe tema Panama Papers. Potrivit deputatului liberal și fostului ministru de Finanțe Gheorghe Ialomițianu, la audierile din Cameră vor lua parte reprezentații ANAF și ai Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

 

''Trebuie să avem o reacţie mai ales pentru că sunt persoane din România care au înfiinţat firme în Panama şi sunt convins că multe tranzacţii s-au derulat prin acele firme şi nici Fiscul român şi nici Oficiul nu ştiu de aceste tranzacţii. S-ar putea să fie vorba despre evaziune fiscală, spălare de bani", a anunţat liberalul, potrivit Mediafax.

 

Marți, Fiscul românesc a anunțat verificarea posibilelor implicații fiscale ale dosarului Panama. Anunțul ANAF venea la scurt timp după ce premierul Dacian Cioloș a transmis un mesaj în contextul scurgerii masive de documente privind o posibilă schemă de evaziune, spălare de bani și corupție la cel mai înalt nivel în mai multe țări. Fiscul nu are nevoie de dispoziții de la Guvern pentru a-și face treaba atunci când crede că legea a fost încălcată, a spus Dacian Cioloș. Astfel, arată ANAF, a fost format un grup de lucru interministerial format din inspectori antifraudă, inspectori fiscali și inspectori specializați în verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informațiilor fiscale și executări silite.

 

Tot marți, grupul de investigație RISE Project anunța că peste 100 de nume ale unor cetățeni români sunt legate de Panama Papers, așa cum a fost denumită de presă scurgerea. Treptat, numele lor vor fi publicate într-o serie de articole în săptămânile ce urmează.

 

“Sunt oameni importanți din România, unii foarte cunoscuți, nu vă pot da numele acum, dar sunt în general oameni de afaceri care au un impact mare în economia din țară. Noi vom da în următoarele săptămâni serii de anchete, vizualizări, informații despre personaje, despre felul în care au folosit firmele de tip off-shore. E vorba de firme nu doar din Panama, e vorba de firme înființate de avocații din Panama, dar unele sunt in Seychelles, altele în Insulele Virgine Britanice, în Bahamas, peste tot în jurisdicții off-shore. Nu prea există caz de corupție în clipa asta în România sau în alte țări de pe glob care să nu implice astfel de firme”, susține Paul Radu, jurnalist la RISE Project.

 

Documentele intrare în posesia presei germane și transmise ulterior către alte instituții media relevă că schema de spălare de bani și corupție prin firme offshore înglobează nume din multe cancelarii din toată lumea. Actuali și foști șefi de state și de guverne sunt vizați de scandal, descifrarea celor 11,5 milioane de documente fiind în plină desfășurare. Scurgerea de documente e analizată de sute de jurnaliști din 78 de țări și are în centru Mossack Fonseca, o firmă de avocatură din Panama care se ocupă cu companiile offshore anonime de pe tot globul. Potrivit anchetei, companiile în cauză formează o vastă rețea prin care se spală bani, se face evaziune și sunt alimentați cu fonduri politicieni corupți din toată lumea. Deja au apărut câteva nume vizate de anchetă, precum președintele rus Vladimir Putin, tatăl premierului britanic David Cameron, sau fotbalistul Lionel Messi. Mai multe țări au demarat deja anchete oficiale pe fondul documentelor publicate de presă.

 

În mod normal, deschiderea unui cont offshore nu e ilegală, dar poate apărea o problemă de transparență: tranzacții ale unor cetățeni români derulate prin firme din Panama, spre exemplu, nu sunt declarate în România, punându-se problema de evaziune.

 

"Orice activitate care se desfăşoară în România trebuie impozitată aici, nu în Panama. Înfiinţarea (acestor offshore-uri-n.r.) este legală, dar problema este să desfăşori activitatea în ţara respectivă, nu să desfăşori activitatea economică în România, iar înregistrarea veniturilor să se facă în firma din paradisul fiscal, pentru că orice activitate care se desfăşoară în România se impozitează în România, aşa este legea română şi la nivel european legislaţia spune la fel, impozitarea profiturilor se face în ţara în care obţii profitul, nu unde deţii firma", a mai spus Ialomiţianu, în context.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22