Schimbarea conducerii ILR: Scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei

E.b. | 20.12.2017

„În momentul de față, ILR a ajuns să coordoneze peste 40 de lectorate de limba și literatura română în universități din cele mai diverse puncte ale globului și să gestioneze un larg program de cursuri școlare destinate copiilor de origine română din străinătate“.

Pe aceeași temă

 


 Scrisoare deschisă


Domnului Ministru al Educației Naționale, Liviu Marian Pop


Stimate domnule Ministru,

 

Subsemnații, membri ai Consiliului de Coordonare al Institutului Limbii Române (ILR), am aflat cu surprindere de pe site-ul instituției despre schimbarea intempestivă a Directorului acestuia, prin numirea în funcția respectivă a domnului George Ovidiu Doca.


Institutul Limbii Române a luat ființă în 1999, la inițiativa regretatului profesor Dan Horia Mazilu, reputat specialist în filologie și, timp de opt ani, Decan al Facultății de Litere a Universității din București. De atunci, activitatea Institutului, de promovare a limbii, literaturii și culturii române peste hotare, s-a extins în permanență, în ciuda marilor dificultăți cauzate de legislația improprie și de schimbările repetate ale conducerii acestuia, pe criterii politice.

 

În momentul de față, ILR a ajuns să coordoneze peste 40 de lectorate de limba și literatura română în universități din cele mai diverse puncte ale globului și să gestioneze un larg program de cursuri școlare destinate copiilor de origine română din străinătate.
În tot acest răstimp, activitatea Institutului s-a putut diversifica și îmbunătăți numai prin aportul specialiștilor în domeniu din mediul universitar și din cadrul altor instituții cu atribuții înrudite. Consiliul de Coordonare al Institului a avut în permanență un rol de prim rang în ghidarea activității acestuia. Din Consiliul de Coordonare au făcut sau fac parte academicieni – acad. prof. dr. Eugen Simion, acad. prof. dr. Marius Sala, acad. prof. dr. Mircea Martin –, profesori cu bogată experiență în predarea limbii și a literaturii române pentru străini și cu abilități managariale certificate, persoane a căror activitate profesională se bucură de recunoaștere publică și care au putut conlucra cu instituțiile de învățământ și de cultură care asigură sprijinul indispensabil unei bune desfășurări a activităților Institutului Limbii Române.


Ne exprimăm ca atare nedumerirea și îngrijorarea asupra modului în care a fost operată schimbarea conducerii ILR, fără asigurarea transparenței, fără măcar o minimă consultare a Consiliului de Coordonare în privința oportunității acestei schimbări. Informații despre noul Director al ILR, dl. George Ovidiu Doca, sunt foarte greu de găsit în spațiul public. Înțelegem, totuși, că domnia sa nu are nici calificare filologică, nici experiență managerială, nici performanțe științifice sau didactice, condiții indispensabile ocupării unui post care are, în actuala configurație a Institutului, atribuții nu numai executive, ci și decizionale.


Ne exprimăm, totodată, nedumerirea față de eludarea căilor legale de ocupare a postului de către dl. George Ovidiu Doca. După cum se știe, posturile din sectorul public pot fi ocupate numai prin concurs. În calitatea pe care o avem, am urmărit îndeaproape activitatea Institutului și nu vedem niciun motiv justificat de derogare în acest caz.

 

Stimate domnule Ministru,
Credem cu toată tăria că o instituție de importanța ILR, unul dintre principalii mesageri ai culturii române dincolo de granițe, trebuie să intre în normalitate și să fie condusă de către o persoană de prestigiu, calificată în domeniu și care să-și fi obținut postul prin îndeplinirea riguroasă a cerințelor legale și profesionale.

 

Consiliul de Coordonare al Institutului Limbii Române:
 

Prof. dr. Liviu Papadima, prorector al Universității din București – Președinte
Prof. dr. Ioana Bican, Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj – Membru
Ana Borca, Institutul Cultural Român – Membru
Prof. dr. Alexandru Gafton, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Membru
Prof. dr. Mihaela Gheorghe, prorector al Universității ”Transilvania” din Brașov – Membru
Prof. dr. Otilia Hedeșan, prorector al Universității de Vest din Timișoara – Membru
Prof. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române – Membru

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22