Scolile doctorale care nu respecta standardele etice obligatorii, pierd acreditarea

E.b. | 17.10.2016

Scolile doctorale care nu respecta standardele etice isi vor pierde acreditarea in urma evaluarilor care vor avea loc in urmatoarea perioada, a anuntat ministrul Educatiei, Mircea Dumitru.

Pe aceeași temă

 

 

Ministerul Educatiei a publicat duminica pe site Proiectul de Metodologie privind acreditarea si evaluarea periodica a scolilor doctorale, care va ramane in dezbatere publica in perioada 16-26 octombrie.

 

Acest proiect va sta la baza procesului de acreditare si evaluare periodica a scolilor doctorale din Romania, pe care Ministerul Educatiei il va initia in aceasta toamna, conform ziare.com

 

La art. 7 alin. 4 proiectul prevede urmatoarele: " (4) Scoala doctorala care nu aplica prevederile codului de etica si deontologie profesionala al institutiei si nu a promovat sau nu promoveaza consecvent masuri pentru prevenirea, identificarea si combaterea unor eventuale fraude academice, in special a plagiatului, este considerata in dezacord cu standardele etice minimale de functionare si pierde statutul de acreditare, intrand in lichidare".

 

Intr-un interviu acordat de Mircea Dumitru pentru pressone.ro, ministrul Educatiei afirma ca decizia Senatului de a modifica Legea educatiei astfel incat CNATDCU sa devina doar instanta de recurs nu este in acest moment "benefica", pentru ca "s-a dovedit ca universitatile din Romania nu sunt suficient de mature pentru a reactiona prompt la suspiciunile de plagiat".

 

"Este important sa avem o comunitate matura de oameni de stiinta carora sa le pese intr-adevar de cercetarea corecta", a subliniat ministrul Educatiei, dand ca exemplu cazurile Petre Toba si Florentin Pandele, in care primele comisii au spus ca nu e vorba de plagiate, iar cele constituite din experti desemnati de CNATDCU au confirmat furtul intelectual.

In ceea ce il priveste pe Gabriel Oprea, despre care presa a scris ca a ajuns profesor si conducator de doctorate in urma unor ilegalitati, ministrul Educatiei a declarat ca nu s-a facut pana acum o ancheta.

 

"Ce a facut ministerul a fost exact ceea ce i-a permis legea, si anume o evaluare a tezei de doctorat, si apoi verdictul de plagiat, care este deja cunoscut si care este urmat, in mod firesc si elegant, de retragerea titlului.

Ce urmeaza sa facem este ca, pe baza unei metodologii care va fi publicata pe site-ul Ministerului si discutata, sa lansam evaluarea scolilor doctorale. (...) Deci, pana la sfarsitul lunii noiembrie sau, oricum, pana la incheierea mandatului meu, sper sa facem evaluarea cel putin a unor scoli doctorale".

 

Ministrul nu a facut nominalizari, dar a subliniat faptul ca retragerea acreditarii unei scoli doctorale se va face "daca evaluarea ne va arata ca sunt probleme grave, nu conjuncturale".

 

"Faptul ca avem doua, trei, cinci teze care au fost dovedite ca sunt plagiate si care nici macar nu sunt de la aceeasi universitate nu este suficient pentru a da un verdict asupra calitatii scolii doctorale. Pot exista si foarte multe alte teze valoroase produse in acele scoli. Evaluarea se va face dupa acelasi regulament. Nu plecam de la prejudecati, care oricum sunt deja inradacinate", a mai declarat ministrul Educatiei.

 

Pe de alta parte, acesta a admis ca verdictul de plagiat il afecteaza si pe coordonatorul de doctorat, nu doar pe autorul lucrarii.

 

"Ministerul poate sa sanctioneze scolile doctorale, in urma evaluarii, dar nu poate desface contractul de munca al profesorului coordonator", a mai precizat Dumitru.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22