Pe aceeași temă
"Nu credeam să învăţ să anunţ vreodată moartea soţului meu ROMULUS RUSAN (1935-2016) omul pe care l-am iubit mai mult de o jumătate de secol şi fără dragostea căruia cu siguranţă nu aş fi supravieţuit" a scris Ana Blandiana, pe contul sa de Facebook.
Dincolo de activitatea pe care a dedicat-o Memorialului Victimelor Comunismului inca de la fondarea acestuia, Romulus Rusan a scris de-a lungul timpului mai multe carti, fiind cunoscut in special pentru America ogarului cenușiu.
Romulus Rusan s-a numarat printre fondatorii Alianței Civice, fiind de asemenea vicepreședinte al acestei fundatii. Dupa fondarea Memorialului de la Sighet a devenit Director stiințific al Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul acestuia, anunta Memorialul de la Sighet intr-un comunicat.
Conform sursei citate, Romulus Rusan a fost de asemenea membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste în România, scriind capitolele „Cronologia și geografia represiunii comuniste” și „Recensământul populației concentraționare. 1945-1989”.
Printre cartile de istorie publicate de Romulus Rusan se numara: Cronologia și geografia represiunii comuniste. Recensământul populației concentraționare – (2007), România în timpul războiului rece (coord.) – (2008), Sfârșiți odată cu trecutul negru (coord.) – (2010), Morți fără morminte în Bărăgan (coord.) – (2011), Cartea Morților (coord.) – (2013).
Printre cartile de proză scurtă, proză de călătorie, film, interviuri publicate de Romulus Rusan se numara: Râul ascuns, Expres, Convorbiri subiective, O discuție la masa tăcerii, America Ogarului cenușiu, Filmar etc