Scrisoare deschisă pentru susținerea meritocrației în USR-PLUS, adresată lui Barna și Dacian Cioloș

Laurentiu Gheorghe | 15.10.2020

Excluderea de pe listele de candidați a Alianței USR-PLUS a unor nume precum Vlad Alexandrescu, Florina Presadă sau Mihai Goțiu provoacă nedumeriri și se cer lămuriri din partea liderilor.

Pe aceeași temă

Mai mulți simpatizanți, susținători, oameni din societatea civilă, votanți sau membrii ai celor două formațiuni politice care formează Alianța USR-PLUS își exprimă nemulțumirea față de deciziile luate de organizațiile locale ale Alianței cu privire la desemnarea candidaților pentru Senat în București și Cluj și pentru Camera Deputaților în Diaspora.

Semnatarii petiției adresate conducerii Alianței USR-PLUS cer ca în spiritul democrației, în spiritul unei politici altfel, să fie repus pe lista pentru alegerile parlamentare pe cel ales pe prima poziție în Diaspora, tânărul Vlad Teohari.

Totodată, se solicită ca „oamenii buni care au demonstrat deja că pot reforma domeniile în care activăm, Vlad Alexandrescu, Florina Presadă și Mihai Goțiu care se numără printre cei mai activi senatori” să se regăsească pe poziții eligibile pe listele de candidați pentru viitorul Parlament.

„Pe parcursul acestei legislaturi în Senatul României, senatorul Vlad Alexandrescu a contribuit eficient la protecția și apărarea artiștilor independenți, a copiilor abandonați lăsați în orfelinatele groazei, a luptat pentru o justiție independentă și împotriva rețelelor de trafic de ființe umane, pentru protecția patrimoniul cultural, a adus lumină în hățișul tezelor de doctorat obligând prin lege școlile doctorale să le facă publice.

Senatoarea Florina Presadă s-a remarcat prin poziții ferme față de abuzurile liderilor PSD din Senat pe tema politizării administrației publice, relaxării condițiilor de integritate pentru funcțiile publice, eliminarea pensiilor speciale și protecției sociale.

Senatorul Mihai Goțiu s-a remarcat prin lupta pentru protecția patrimoniului cultural Roșia Montană, pentru păduri și mediu, anticorupție sau jurnalismul independent și civismul de la firul ierbii.

Vlad Teohari este tânărul care a impresionat o întreagă țară prin competența și abilitățile lui care l-au adus pe prima poziție la alegerile interne USR Diaspora pentru Camera Deputaților. Vă cerem dreptate în cazul lui”, se arată în petiția adresată celor doi copreședinți ai Alianței USR-PLUS.

„Constatăm, cu regret, că principiul meritocrației în care credem și pe care USR și PLUS și-l asumă ca punct de bază al proiectului său politic, este astăzi lăsat deoparte”, conchid semnatarii petiției.

Petiția o puteți citi AICI.

****

Nume importante din USR, precum Florina Presada, unul din cei mai activi deputati din actuala legislatura, Mihai Gotiu, cel mai activ parlamentar in functie, Emanuel Ungureanu, cel care a scos la iveala nenumarate cazuri de coruptie din sistemul de sanatate, sau Vlad Alexandrescu nu se mai regasesc pe locurile eligibile pentru alegerile parlamentare ale USR-PLUS.

Acest fapt vine in urma unui proces intern de alegeri dur criticat de multi membri USR ca fiind nu doar nedemocratic, dar setat in asa fel astfel incat ar fi favorizat apropiatii actualului presedinte, Dan Barna.

"E o incercare de preluare totala a puterii de catre gruparea lui Dan Barna, pentru ca Nicusor Dan si gruparea sa sa nu poata prelua cumva partidul, mai ales dupa victoria de la locale a acestuia din urma. Oamenii care erau intr-un fel sau altul considerati mai apropiati de Nicusor Dan au fost indepartati de catre gruparea Dan Barna de pe liste, de pe pozitii eligibile.

Acest intreg scandal va afecta USR-PLUS pentru ca erau foarte multi oameni care declarau ca voteaza cu acest partid pentru ca ar reprezenta ceva nou in politica. Au realizat acum ca nu reprezinta acel ceva nou si ca, in principal, in momentul in care incepi sa faci politica la nivel inalt trebuie sa faci astfel de jocuri de culise pentru a supravietui. Nu e surpriza. Doar persoanele naive credeau ca in politica poti lucra fara. Nu se poate. Cred ca foarte multi dintre ei plecasera deja catre PNL, atrasi de presedintele Iohannis la alegerile prezidentiale, dintre cei care au votat USR la alegerile europarlamentare, si lucrul acesta s-a vazut in scorul obtinut la locale si probabil lucrul acesta va fi valabil si la alegerile parlamentare. PNL si USR-PLUS se bat pe acelasi electorat, nu au reusit sa rupa din electoratul PSD si nici vice-versa nu se va intampla", a declarat sociologul Vladimir Ionas, citat de Ziare.com.

Dan Barna: Regulile nu sunt doar la misto

Nemultumirile au aparut in USR PLUS dupa ce Vlad Teohari a fost eliminat de pe listele pentru diaspora, de Comisia de Arbitraj, pe motive de moralitate. Acesta din urma a fost ales pe listele USR-PLUS ale candidatilor la Camera Deputatilor, pe locurile care revin diasporei, in cadrul alegerilor interne ale partidului, clasandu-se pe primul loc, potrivit votului.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, referitor la scandalul candidaturilor USR-PLUS, ca regulile de selectie sunt aceleasi din 2016, iar el nu poate interveni in procesul de la nivelul filialelor.

"Modalitatea a fost cunoscuta de toti candidatii, este exact procedura din 2016. N-a modificat nimeni acum. Stiau ca trebuie sa obtina sprijinul filialei, sa primeasca aviz de integritate de la Comisia de arbitraj. Regulile erau cunoscute. Trebuie sa ne respectam regulile. Regulile nu sunt doar la misto. Principiile nu trebuie sa fie folosite doar cand iti da bine la socoteala", a declarat, luni 12 octombrie, liderul USR-PLUS.

Pe de alta parte, Iosif Prodan, unul din membrii USR care a criticat modul prin care Teohari a fost eliminat de pe lista pentru parlamentare, a explicat modul in care aceste reguli au fost incalcate, cel putin in spiritul lor, printr-un vot organizat, sau ceea ce se cheama metoda "autobuzul".

"Noi cica sintem un partid democratic si deciziile se iau la vot. Nu-i chiar asa. Ca si votul asta democratic se poate manipula intr-un hal fara de hal, de ies niste aberatii despre care n-am auzit nici la PNL, nici la PSD. Am trait pe propria piele de candidat intern schemele astea asa ca stiu ce zic si cum functioneaza. Vin 100 de membri sa voteze. Fiecare membru poate vota 10 nume din 30 candidati inscrisi intr-o cursa. Teoretic, acesti 100 de membri o sa voteze random, in functie de preferintele proprii, de candidatii pe care ii cunosc, de ideologie, de discurs etc, iar cel care ia mai multe voturi castiga. Dar asta doar teoretic, caci daca eu vreau sa controlez rezultatul, o sa iau din aia 100 de membri vreo 40 care sa voteze toti, identic, aceeasi combinatie de 10 nume. Restul de 60 o sa voteze random, tot felul de combinatii de nume, dar ghici cine cistiga? Votul organizat, ala castiga. In folclorul intern chestia asta se numeste "autobuz". Asta pentru ca voturile sunt identice si daca le desfasori intr-un excel seamana destul de bine cu un autobuz. Si mai ales pentru ca oameni care primesc in plic (pe mail, pe telefon, pe ce vreti voi) o lista de nume si o voteaza intocmai va dati seama ca n-au nicio legatura cu USR sau cu spiritul reformator, meritocratic pe care il clameaza acest partid. Sint niste pasageri intr-un autobuz electoral, adusi compact la vot, cand trebuie, iar in rest sunt niste anonimi in viata interna a partidului. Ba uneori seful de filiala care profita de pe urma acestei scheme le mai si plateste cotizatiile. Da, asa a ajuns Clotilde candidata USR la Primaria Sector 1. Si fix asa, cu metoda "autobuzul" au obtinut Nasui si Voiculescu cei 70 delegati pe care si-i doreau. E ilegal? Nu. E nestatutar? Nu. E imoral? Aici va las pe voi sa raspundeti", a scris acesta pe Facebook in urma cu cateva zile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22