Pe aceeași temă
Poliția Capitalei a anunțat, sâmbătă dimineață, punerea sub acuzare a unui artist pentru înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave și percheziționarea domiciliului și atelierului acestuia.
Surse judiciare au precizat pentru G4Media.ro că este vorba despre sculpturorul Ioan Bolborea, implicat în ultimii ani în mai multe scandaluri legate de calitatea monumentelor făcute în Capitală, în urma încheierii mai multor contracte cu Administratia Monumentelor și Patrimoniului Turistic.
Acuzațiile aduse de polițiști se referă la faptul că Bolborea s-a angajat sa realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18. 000.000, potrivit comunicatului remis.
Ancheta a pornit după ce Administrația Monumentelor și Patrimoniului Artistic din cadrul Primăriei Generale a depus plângere, au explicat sursele G4Media.ro.
În toamna anului 2017, monumentul de for public „Împăratul Traian”, amplasat pe Calea Victoriei nr. 12, pe treptele Muzeului National de Istorie, a fost vandalizat. Mai exact, lupoaicei i-a fost ruptă coada. Pentru a remedia situația, Primăria Capitalei a luat statuia pentru a o repara. Acela a fost momentul în care experții au observat că materialul folosit pentru operă era banala alamă.
Pentru realizarea lucrării, municipalitatea condusă de Sorin Oprescu a plătit în 2012 suma de 200.000 lei (42.553 euro).
În aprilie 2019, Primăria Capitalei l-a acuzat pe artistul Ioan Bolborea că ar fi încălcat contractul și a construit din alamă, în loc de bronz, patru statui emblematice: Căruța cu Paiațe, I.L. Caragiale, Vioara Spartă și Al. I. Cuza, după cum a scris pe larg G4Media.ro aici.
Bolborea se apăra atunci spunând despre reprezentanţii primăriei că sunt „nişte nepricepuţi, sunt prostii de-ale lor”.
Comunicatul integral al Poliției Capitalei
„Ieri, 12.02.2021, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus in aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară intr-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune in formă continuată care a produs consecințe deosebit de grave (11 acte materiale).
În fapt , din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/artist a încheiat mai multe contracte cu Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat sa realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18. 000.000 lei, reprezentând sumele plătite prin aceste contracte.
Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost identificate mai multe bunuri de valoare probatorie printre care o statuetă ce reprezinta „Lupa Capitolina” (Lupoaica), mai multe componente ale unor ansambluri statutare, statuete tip machetă, care au fost ridicate in vederea expertizării, precum si mai multe înscrisuri și sume de bani în lei și euro, toate ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Bărbatul a fost condus la audieri la sediul Serviciului Investigații Criminale.
Cercetările sunt continuate de polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, care a produs consecințe deosebit de grave.”