Scutul antiracheta e garantia faptului ca Romania nu se intoarce intr-o alta sfera de influenta, sustine ministrul de Externe Aurescu

T.d. | 02.08.2015

Pe aceeași temă

Un atac la adresa Romaniei inseamna un atac la adresa NATO, iar Bucurestiul nu este o tinta pentru Federatia Rusa, a spus sambata ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

"În calitatea de membru al Alianţei Nord-Atlantice, România este în perfectă siguranţă, din acest punct de vedere nu cred ca sunt dubii", a punctat Aurescu la Realitatea TV, potrivit Mediafax.

Totusi, seful diplomatiei romane a subliniat ca intregul “complex al situatiei de securitate” din regiune trebuie tratat cu atentie.

Bogdan Aurescu s-a declarat convins ca “ Romania nu va fi o tinta a unor eventuale lovituri preventive ale Federatiei Ruse, pentru ca asta ar insemna un atac impotriva unui aliat NATO”.

Declaratiile lui Aurescu vin in contextul tonului agresiv promovat de Moscova in regiune, una din principalele teme fiind scutul antiracheta dezvoltat de americani in mai multe state din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania.

Despre scutul de la Deveselu seful diplomatiei romane a aratat ca “este amplasat intr-o baza romanasca, consacra de fapt o prezenta pe termen lung a Statelor Unite in Romania, ceea ce reprezinta o garantie a faptului ca Romania nu se mai intoarce intr-o alta sfera de influenta”.
 

Maior: Nu ne abatem de la planificarea scutului

In ciuda reprosurilor rusesti privind un presupus caracter ofensiv, scutul antiracheta amplasat in mai multe state din Europa Centrala si de Est are un caracter strict defensiv, sustine ambasadorul roman la Washington, George Maior.

Scutul va deveni operational in acest an pe teritoriul romanesc, la Deveselu, si priveste apararea Romaniei si a Europei pe flancul estic, a subliniat Maior.

Planificarea merge bine in ceea ce priveste realizarea scutului antiracheta. Normal ca exista aceste discutii politice la nivel de retorica, in special din partea unor state din estul granitelor Romaniei. Ele au valoare politica mai mult si de propaganda decat una de substanta.

Acest scut este unul defensiv, care priveste o aparare a teritoriului national si a Europei pana la urma in ceea ce priveste amenintarea conventionala asimetrica a rachetelor balistice. Nu este indreptat impotriva unui stat. Dimpotriva, cred ca securitatea europeana are de castigat prin realizarea acestui proiect strategic.

Nu cred ca cineva se va abate de la planificarea initiala si va pune in discutie problema scutului”, a precizat fostul director al SRI, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa din partea Academiei Tehnice Militare.

Maior a subliniat ca Parteneriatul strategic cu SUA va deveni o prioritate pentru mandatul sau de ambasador la Washington, in special pe partea de securitate si cooperare militara.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22