Secția pentru magistrați a preluat dosarul Brașov 1987 de la Parchetul militar. Care e miza?

Andreea Pora | 25.10.2018

Anunțată cu surle si trâmbițe de ministrul Toader, dar criticată apăsat de Comisia de la Veneția, nou înființata secție de anchetare a magistraților și-a intrat rapid în pâine prin preluarea de la Sectia parchetelor militare a dosarului Brașov 1987.

Pe aceeași temă

Dosarul revoltei din 1987 a muncitorilor de la Brașov se afla în instrumentarea penală a Parchetul militar de peste 3 ani, care a audiat deja aproape 600 de persoane. La dosar o mână consistentă de ajutor a dat și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității  (CNSAS), care a furnizat mii de documente, sinteze și lucrări tematice pentru clarificarea aspecteor unui dosar foarte complicat.

 

De unde graba și preocuparea de a trasfera acest dosar la noua secție?

 

Alături de torționari, de ofițeri de Securitate și victime, sunt implicați si peste 20 de magistrați care au făcut anchete la vremea respectivă sau au dat sentințe de condamnare a  muncitorilor care au participat la revolta din 1987 împotriva regimului comunist.  Probabil că acești procurori sunt încă în activitate este deducția logică.

 

”Este uluitor pentru mine, care știu cum a fost lucrat dosarul de secția Parchetelor militare în colaborare  cu CNSAS, ca în nici câteva zile de când funcționează această sectie nou înființată, prima ei grijă a fost să preia acest  dosar. Pot să bănuiesc în mod legitim și temeinic  că acei magistrați  care sunt implicați în dosar sunt în funcție acum. Altfel nu-mi pot explica interesul subit pentru un dosar care este despre evenimente de acum 31 de ani”, a declarat pentru revista 22  Germina Nagâț, membru în consiliul CNSAS, fostă directoare a Direcției de Investigații.

 

”Intreaga speță, adică tot dosarul a plecat la noua secție de  investigare a magistraților, nu s-a produs nici o disjungere”, a declarat pentru revista 22 Mihai Demetriade, istoricul din cadrul CNSAS care s-a ocupat de dosarul Brașov.

”Pretextul este că între cei potențial a fi trimiși în judecată, există și vreo 20 și ceva de procurori implicați. În afară de aceștia sunt și câteva sute de ofițeri de la Direcția  a VI- a Securității, care au fost implicați în bătăi și torturi, inclusiv cei doi din dosarul lui Gheorghe Ursu”, spune Mihai Demetriade.

 

Problema este că  procurorii de la Parchetul militar căpătaseră expertiză în acești 3 ani, ceea de nu va fi cazul cu procurorii noii  secții. Riscul major este acela legat de pierderea unui corp de procurori, experți, ofițeri judiciariști care și-au făcut mâna pe un caz dificil, cu multe straturi și cu vinovății care trebuie laborios reconstituite.

 

”Procurorii de la parchetul militar cunoașteau problematica, citiseră materiale, legislatie, le explicasem contextul. Aveau expertiză. Toate  astea se duc pe apa Sâmbetei, pentru ca oamenii aceștia nu pot pleca la noua secție.  Procurorii de acolo încep de la zero, va  fi o altă întârziere și asta după 31 de ani de la evenimente”.

 

Ce alte dosare ar mai putea pleca

 

Secția parchetelor militare mai are în lucru și alte dosare importante: violențele jandarmilor de la protestul din 10 august, dosarele Mineriadei și Revoluției.

 

Dosarul jandarmilor care au reprimat violent protestele din 10 august din Piata Victoriei, care a fost preluat de Parchetul General de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București (PMTMB), a fost unul dintre punctele de acuzare (punctul 16))  folosit de ministrul Toader în rechizitoriul prin care a cerut revocarea procurorului șef Augustin Lazăr.

 

Ministrul a susținut că "ancheta se desfașoară cu încălcarea unui ordin al procurorului general, conform informatiilor existente in spatiul public". Mai exact, ministrul a spus că pentru anchetă au fost delegați 3 procurori militari care proveneau de la PMTMB, ceea ce ar fi contrar Codului de Procedură Penală.

 

Afectat a fost și dosarul  Revoluției. În urma Ordonanței de modificare a legilor Justitiei, trei procurori militari care lucrau la ancheta în Dosarul Revoluției s-au intors săptămâna aceasta la parchetele de unde provin.

 

Joi a venit rândul dosarului Brașov 1987 să-și ia zborul spre nou înființata secție.

 

Dosarul privind represiunea prilejuită de evenimentele din 15 noiembrie 1987 era pe rolul S.P.M./I.C.C.J. din 2015, efect al infirmării ( prin ordonanțe) soluțiilor de neâncepere a urmăririi penale contra păcii și omenirii și a necesității redeschiderii urmăririi penale pentru aceste infracțiuni. Ordonanțele au fost date în 2014.

 

Una din spețele "procesului comunismului" este cazul Brașov.

 

Secția specială de care a ținut cu dinții gvernul

 

 

Desi criticată de  Comisia de la  Veneția,  Guvernul a adoptat in 10 octombrie o ordonanta de urgenta care vizeaza sectia speciala de anchetare a magistratilor, prevazuta in modificarile aduse la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

                             

Ministrul Toader a anuntat ca toate dosarele de la DNA, atit cele in curs, cit si cele deja solutionate, vor fi preluate de noua sectie incepind cu data de 23 octombrie.

Sectia speciala pentru anchetarea magistratilor a  fost infiintata prin legea 304 priivind organizarea judiciara

 

”În momentul în care secția s-a operaționalizat, la data de 23 octomrie, secția va prelua de la DNA dosarele în curs dar și dosarele soluționate adică cele aflate în depozitul actual al DNA-ului, cele din arhivă. Adică activul și pasivul, ce-i în lucru și ce este deja soluționat”, a declarat ministrul Toader.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22