Pe aceeași temă
Armand îl acuză pe Adimi că a luat în mod abuziv decizia de a reduce frecvența colectării coșurilor de gunoi stradale la doar o dată pe săptămână. Din acest motiv, pubelele stradale din Sectorul 1 sunt pline ochi pe anumite străzi, în special din centrul Capitalei. Edilul consideră că directorul Romprest este asimilat unui funcționar public din moment ce compania efectuează un serviciu public de salubritate delegat de primărie, scrie G4Media.ro, citând surse judiciare.
„Numitul Bogdan-Marian Adimi a încălcat o serie de prevederi legale, în momentul dispunerii suspendării sau limitării serviciului de colectare a deșeurilor municipale (…) Această suspendare sau limitare a prestării serviciului de colectare a deșeurilor municipale este făcută în vederea șantajării autorității publice, pentru ca aceasta să achite tarifele stabilite în mod discreționar și ilegal de către operatorul de salubrizare. În vederea șantajării autorității contractante, Compania Service Romprest S.A., prin administratorii acesteia, folosesc deșeurile lăsate în stradă pentru a periclita imaginea Sectorului 1, însă aceștia ignoră faptul că sănătatea cetățenilor este pusă în pericol (…)
S-a cauzat o vătămare a interesului public la nivelul Sectorului 1 al Municipiului București și chiar a întregului Municipiu București, cu privire la sănătatea și integritatea vieții cetățenilor (…)
Toate facturile ce țin de colectarea deșeurilor municipale sunt plătite la zi, diferendele dintre părțile contractante vizând tarifele cu privire la curățarea stradală.
Vinovăția sub forma intenției rezultă atât din stoparea sau limitarea serviciului de colectare a deșeurilor municipale, cât și din adresele trimise către autoritatea contractantă în care s-a precizat în mod expres că deșeurile vor rămâne necolectate până când autoritatea contractantă nu va plăti tarifele stabilite în mod ilegal de către Romprest”, se arată în plângerea penală, potrivit surselor G4media.ro.
Începând de la 1 iulie, operatorul de salubritate Romprest a redus frecvenţa colectării pubelelor stradale la doar o dată pe săptămână. Într-o notificare trimisă Primăriei Sectorului 1 şi semnată de directorii Romprest, Bogdan Adimi şi Răzvan Luca Ghenoiu, compania susţine că are dreptul să reducă frecvenţa “dacă sumele datorate nu au fost achitate de autoritatea contractantă în termen de 45 de zile de la primirea facturii”.
Romprest susţine că Primăria Sectorului 1 le datora la data de 15 iunie 2021 suma de aproape 120 de milioane de lei, adică peste 24 de milioane de euro, pentru serviciile prestate în perioada iulie 2020 – martie 2021.
Suma este contesată însă de primărie care susţine că facturile reflectă servicii umflate şi neprestate.
În replică, Poliţia locală a Sectorului 1 a transmis Romprest că, potrivit contractului, are dreptul să limiteze activitatea de salubrizare, “cu excepţia serciviului colectare deşeuri municipale”. “Aveţi obligaţia să efectuaţi colectarea deşeurilor din coşurile stradale, conform contractului de delegare a serviciului de salubrizare”, a transmis Poliţia Locală a Sectorului 1 către Romprest.
Potrivit primăriei Sectorului 1, Consiliul local plăteşte uriaşa sumă de 200.000 de euro pe zi, un sfert din bugetul anual al sectorului, pentru serviciul de salubritate al companiei Romprest, de 5 ori mai scump ca la Oradea. În replică, reprezentanţii Romprest susţin că primesc doar 100.000 de euro pe zi pentru un sector cu 500.000 de oameni, din care rămân cu un profit de 5000 de euro, restul fiind costuri. Din acest profit, compania trebuie să plătească salarii a 2600 de angajaţi, susţin reprezentanţii Romprest.