Pe aceeași temă
UPDATE: Ingrid Zaarour a fost pusă sub control judiciar, potrivit Agerpres, în același dosar și tot pentru trei fapte de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în cele 3 cazuri de despăgubiri ANRP supraevaluate în care prejudiciul total ar fi de 75 de milioane de euro.
În acest dosar a fost reținut Horia Georgescu, președintele ANI, care în 2008 și 2009 (când s-au făcut aprobat cele 3 despăgubiri) era membru al Comisiei Centrale de Stabilire a despăgubirilor plătite de ANRP persoanelor cărora regimul comunist le-a confiscat abuziv proprietăți imobiliare.
În privința ei, procurorii au decis anchetarea sub control judiciar deoarece ar avea probleme de sănătate foarte grave, conform documentelor medicale prezentate la DNA.
Este vorba despre 3 despăgubiri ilegale cu o valoare totală de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei).
În cele 3 cazuri ANRP, spune DNA, s-au emis titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat legea și care au stabilit pentru imobilele în cauză o valoare supraevaluată cuaproximativ 75 milioane de euro, sumă ce reprezintă prejudiciul din acest dosar.
Ingrid Zaarour, primul presedinte președinte al Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), este audiată în dosarul în care DNA acuză de abuz în serviciu mai mulți membri ai Comisiei Centrale de Stabilire a Despăgubirilor.
Numirea la ANRP a lui Zaarour, pe atunci în vârstă de 25 de ani, protejată a lui Tăriceanu și apropiată a lui Bogdan Olteanu (acum viceguvernator BNR) a declanșat la vremea respectivă un scandal public, din cauza salariului uriaș pe care-l câștiga.
Zaarour, avocată, a fost primul președinte ANRP, fiind sprijinită de PNL la numirea în acest post pe care l-a ocupat între 2005 și octombrie 2009.
A demisionat din PNL în 2014, pentru a-l urma pe Călin Popescu Tăriceanu. Este directorul de cabinet al președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Potrivit declarației de avere a acesteia, ea a câștigat peste 130.000 de lei în 2008:
Potrivit declarației de avere din 2014, Zaarour deține un sfert dintr-un apartament în Beirut, o casă și un apartament în București.
Veniturile obținute de Ingrid Zaarour în 2013, din activitatea sa în sectorul privat, sunt de aproape 4 ori mai mici decât cele câștigate în urmă cu 10 ani, de la stat:
În același dosar au fost aduși luni la sediul central al DNA și președintele ANI, Horia Georgescu, și deputatul PNL Theodor Nicolescu, ambii foști membri în Comisia de Stabilire a Despăgubirilor, comisia care aprobă la ANRP fiecare despăgubire, valoarea acesteia și ordinea în care se face aceste despăgubiri.
Acuzațiile ar fi legate de sesizarea pe care ANRP a trimis-o la DNA în ianuarie anul acesta, potrivit Hotnews.
Curtea de Conturi l-a obligat pe preşedintele ANRP să verifice toate rapoartele de evaluare al căror cuantum de despăgubiri depăşea valoarea de 500.000 lei.
În baza deciziei Curţii şi în urma reevaluării a 452 de dosare, s-a constatat că într-un număr de 94 de dosare valoarea stabilită iniţial a fost cu peste 20% mai mare.
ANRP a sesizat DNA în vedere declanşării cercetărilor pentru stabilirea şi recuperarea prejudiciului produs bugetului de stat prin supraevaluarea unor imobile pentru care s-au acordat despăgubiri, datele existente conducând la concluzia unor supraevaluări în detrimentul statului român, susţin sursele.
Reamintim că într-un dosar legat de despăgubirile acordate de ANRP este cercetată și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, alături de Dorin și Alin Cocoș. Parte din banii primiți de Dorin Cocoș de la unul dintre beneficiarii despăgubirilor (Stelian Gheorghe) a ajuns la Elena Udrea, portivit procurorilor.
Citiți și: