Senatorii francezi se opun ridicării MCV pentru România și Bulgaria: Progresul real nu e confirmat

Laurentiu Gheorghe | 06.04.2021

Un raport al Senatului francez consideră „prematură” decizia ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria, deocamdată nefiind vorba decât de „angajamente politice”.

Pe aceeași temă

Raportul senatorilor francezi insistă în recomandările sale că Uniunea Europeană ar trebui să fie „exemplară” în promovarea și respectarea statului de drept, cere Guvernului Franței să sprijine raportul, inclusiv „în negocierile actuale și viitoare din Consiliu” și să includă respectarea statului de drept în prioritățile Președinției franceze a Consiliului Uniunii, din prima jumătate a anului 2022.

Raportul este redactat de senatorii Philippe Bonnecarrere și Jean-Yves Leconte și a fost înregistrat la Președinția Senatului pe 18 martie.

În documentul citat de G4Media, senatorii francezi își exprimă îngrijoarea în legătură cu declinul valorilor europene, amintind de populismul și „democrația iliberală”, promovate în Ungaria de premierul Viktor Orban, dar susținând totodată că „nici o țară nu poate fi considerată a priori ca fiind imună la un tip autoritar”.

„Mai mult, dacă Uniunea Europeană a stabilit ca o condiție aderarea pentru țările candidate („criteriile de la Copenhaga”) respectarea statului de drept, este în cele din urmă destul de neputincioasă în fața abuzurilor potențiale ale statelor sale membre în acest domeniu. În realitate, declinul statului de drept în Uniunea Europeană nu a fost prevăzut”, subliniază raportul din Senatul francez.

Raportul subliniază că statul de drept „este abuzat” ocazional și în alte state membre, cum ar fi în România, Bulgaria, Malta sau Slovacia.

Referindu-se la Mecanismul de cooperare și verificare aplicat Bulgariei și României, la aderarea, la 1 ianuarie 2007, raportul notează că MCV a fost conceput ca un dispozitiv temporar și că ar trebui să expire „atunci când cele șase criterii pentru Bulgaria și cele patru repere de referință pentru România au fost îndeplinite în mod satisfăcător”.

Senatorii francezi precizează că, în mod normal, Comisia Europeană trimite un raport, la fiecare șase luni, Parlamentului European și Consiliului, dar că, în 2020, Comisia nu a prezentat un raport scris, ci „un raport oral despre România și a considerat că recomandările sale din toamna anului 2019 privind Bulgaria erau încă valabile”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22