Senatul a votat proiectul alegerilor parlamentare. Se revine la votul pe liste

M. B. | 03.06.2015

Pe aceeași temă

Senatorii au aprobat miercuri proiectul de lege privind parlamentarele, proiect ce prevede că alegerile vor fi pe liste, cu prag electoral de 5%, anunță Agerpres.

 

Proiectul a fost votat cu 105 voturi pentru și două împotrivă și propune revenirea la alegerea senatorilor și deputaților pe liste, potrivit principiului repartizării proporționale. Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori, iar în cazul Camerei Deputaților, de un deputat la 73.000 de locuitori.

 

Senatul este prima cameră sesizată.

 

Pragul electoral pentru reprezentarea parlamentară este calculat după cum urmează: a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali, și b) în cazul alianțelor politice și alianțelor electorale, la pragul de 5% se adaugă, pentru al doilea membru al alianței 3% din voturile valabil exprimate pe întreaga țară și, pentru fiecare membru al alianței, începând cu al treilea, câte un singur procent din voturile valabil exprimate în toate circumscripțiile electorale, fără a se putea depăși 10% din aceste voturi.

 

" Din capul locului, trebuie să vă spun că revenim la normalitate în sensul că va fi un vot proporțional pe liste. Este sistemul care a funcționat și a funcționat foarte bine până în 2004, este sistemul valabil în majoritatea țărilor care au vot proporțional pe liste. Două rânduri de alegeri, în 2008 și 2012, au demonstrat că legea alegerilor parlamentare, dincolo de unele aspecte neconstituționale, este una profund greșită, care creează și dispute politice", a spus senatoryl Puiu Hașotti, citat de Agerpres.

 

Oraganizațiile minorităților naționale

 

"Organizațiile cetățenilor aparținând unei minorități naționale, legal constituite, care nu au obținut în alegeri cel puțin un mandat de senator sau deputat au dreptul, potrivit art. 62 din Constituție, la un mandat de deputat, dacă au obținut, pe întreaga țară, un număr de voturi egal cu cel puțin 5% din numărul mediu de voturi valabil exprimate pe țară pentru alegerea unui deputat", se mai arată în textul inițiativei legislative.

 

Legea definește și "frauda electorală": "orice faptă care are loc înaintea, în timpul sau după încheierea votării ori în timpul numărării voturilor și încheierii proceselor-verbale și care are ca rezultat denaturarea voinței alegătorilor și crearea de avantaje concretizate prin mandate în plus pentru un competitor electoral".

 

Legea are un caracter organic și a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 105 voturi pentru și două voturi împotrivă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22