Pe aceeași temă
Premierul Tudose a spus la Antena 3 ca Tudorel Toader urma sa ”fundamenteze un argument pentru CCR”, dar ca de atunci nu s-a mai intimplat nimic. Cit priveste semnarea sesizarii, premierul a anuntat ca mai intai va face propria evaluare pentru ca el e cel care raspunde.
Premierul a anuntat luni seara ca le va remania pe Shhaideh si Plumb din cauza dosarelor penale pe care le au si care genereaza o problema de imagine pentru guvern. PSD a decis ca cele doua sa ramina in guvern, Shhaideh fiind o apropiata a lui Liviu Dragnea.
Prim-ministrul a explicat ca vicepremierul Sevil Shhaideh a fost persoana care a solicitat ca Guvernul sa reclame la Curtea Constitutionala un conflict intre puterile statului, respectiv intre Ministerul Public (DNA) si Executiv, ca urmare a anchetei deschise in Dosarul Belina, care vizeaza doi ministri.
Solicitatea lui Sevil Shhaideh a fost trimisa la Ministerul Justitiei, iar Tudorel Toader "a vrut sa vada daca isi poate fundamenta un argument pentru CCR".
"De atunci, nu a mai venit niciun raspuns (de la MJ - n.red.) (...) Inteleg ca inca (sic!) cauta o incadrare a actiunii", a declarat Tudose, luni seara, la Antena3.
In cazul in care va primi actele necesare de la Ministerul Justitiei, premierul a subliniat ca va sesiza CCR numai dupa ce va vedea argumentele lui Tudorel Toader. "Imi fac si eu evaluarea, pentru ca eu raspund", a spus premierul, care mai devreme in aceeasi emisiune a precizat ca este jurist de profesie.
In paralel cu ce se intampla la Guvern, liderii celor doua Camere din Parlament au facut si ei luni afirmatii contradictorii referitoare la aceasta sesizare a CCR.
Liviu Dragnea a declarat ca Popescu Tariceanu ese cel care va sesiza, in calitate de sef al Senatului, Curtea Constitutionala.
"Cred ca sesizarea o va face dl. presedinte Tariceanu. Nu stiu ce va face Guvernul, dar stiu ca dl. Tariceanu mi-a zis ca va face aceasta sesizare", a precizat Dragnea.
Calin Popescu Tariceanu, care in faza initiala acuza sus si tare DNA ca a incalcat Constitutia anchetind hotariri de guvern si ca exista un conflict intre executiv si Ministerul public, acum nu mai este sigur nici de conflict nici daca va sesiza CCR.
"Nu am luat o astfel de hotarare, dar pot sa va spun ca am cerut serviciilor din cadrul Senatului, celor care sunt specialisti in drept constitutional, sa faca o analiza, ceea ce stiu ca s-a facut si la nivelul Guvernului, pentru a constata daca exista o baza solida pentru sesizarea Curtii Constitutionale in privinta unui potential conflict intre Guvern si DNA".
Amintim ca acum 2 saptamani ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anuntase ca lucreaza la sesizarea CCR in acest caz. Sesizarea ar fi trebuit sa fie gata acum o saptamana, dupa declaratiile de atunci ale lui Toader.
La sfarsitul lunii septembrie, Dragnea a spus ca ancheta DNA in cazul ministrilor Sevil Shhaideh si Rovana Plumb in dosarul Belina este similara celei privind OUG 13, mai precis el vede un posibil conflict constitutional intre Guvern si DNA.
CCR a admis existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre DNA si Guvern, la sesizarea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, in speta anchetarii OUG