Pe aceeași temă
Liderii Coaliției nu au reușit să cadă de acord nici de această dată pe tema desființării Secției Speciale. Deși în debutul ședinței, premierul Florin Cîțu a anunțat că a identificat o soluție pentru desființarea SIIJ, colegii de guvernare susțin contrariul. Vicepremierul Dan Barna a spus la finalul întâlnirii că situația nu s-a clarificat, ci a fost doar un "moment cu adevărat hazliu". "PNL nu a venit cu o anumită soluţie", a afirmat, la rândul său, ministrul Justiției, Stelian Ion.
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a dat vina pe partenerii din Coaliție: „PNL nu a venit cu o anumită soluție” a afirmat el. Vicepremierul Dan Barna a spus că nu-a putut o soluție de deblocare a situației dar că a fost „un moment cu adevărat hazliu”.
"La subiectul SIIJ a fost un moment cu adevărat hazliu astăzi pentru că cei de la PNL ne-au spus că au o soluție, dar nu ne-o spun și au fost 20-30 de minute de discutat quiz-uri de tabără.
Vom discuta din nou săptămâna viitoare să vedem dacă reușim să găsim o soluție pentru această buturugă din ce în ce mai mare. (...)
A fost un moment distractiv pentru că toți zicem că trebuie să respectăm recomandările Comisiei de la Veneția, da, toată lumea a fost de acord.
Bun, care ar fi varianta? Păi să respectăm recomandările Comisiei de la Veneția. Deci cum? Păi să respectăm recomandarea. De asta vă spuneam că a fost un autentic moment distractiv-comic, dacă nu ar fi fost și neproductiv ", a declarat Dan Barna, la finalul ședinței Coaliției.
La rândul său ministrul Justiției, Stelian Ion, spune că negocierile din cadrul coaliției vor continua săptămâna viitoare:
"Ideea este că astăzi colegii din PNL nu au venit cu o anumită soluţie. După doi ani de zile de la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, dumnealor, juriştii, au tras concluzia că proiectul Guvernului nu respectă întocmai avizul Comisiei de la Veneţia şi că ar trebui alte reglementări.
Nu au spus ce anume reglementări şi trebuie să descoperim împreună care reglementări ar trebui propuse, ce alte garanţii ar trebui introduse în acest proiect. Concluzionând, după două luni de zile de la citirea prima oară a avizului Comisiei de la Veneţia, înţeleg de la colegii din PNL că există în viziunea lor anumite probleme cu proiectul Guvernului şi că ar trebui venit cu alte amendamente", a precizat Stelian Ion.
El a adăugat că liberalii au venit la şedinţă cu o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneţia.
"Nu au venit cu ceva explicit, mai degrabă a fost o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneţia, care vizează numărul mare de plângeri formulate în principal de justiţiabili împotriva unor magistraţi, număr mare care e cunoscut.
Dar această problemă nu era o condiţionare pusă de Comisia de la Veneţia pentru desfiinţarea SIIJ. Nu a fost menţionată ca atare în proiect. E o temă de gândire, o temă de lucru, pe care oricum o aveam în vedere. E greu totuşi să stabileşti filtre pentru justiţiabili, să le impui să nu formuleze plângeri atunci când sunt nemulţumiţi (...). Ce este important este să înţelegem cu toţii refacerea competenţei DNA pe infracţiunile de corupţie", a afirmat ministrul Justiţiei.
Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus, la finalul şedinţei coaliţiei, că desfiinţarea SIIJ nu se poate face decât prin consens şi în continuare se caută acel consens în coaliţie.
”Desfiinţarea SIIJ nu se poate realiza decât în Parlament, doar pe o formă a proiectului de lege care să fie susţinută de toate formaţiunile politice din coaliţie. Căutăm în continuare acea formă care să întrunească consensul partidelor din coaliţie (...)
Astăzi a fost o discuţie care sper să ducă la o soluţie care să poată să aducă consensul”, a declarat, Ludovic Orban, citat de Agerpres.