Pe aceeași temă
Scenariul a prevăzut că marţi, la ora 8.04, s-a petrecut un cutremur major în Vrancea, cu magnitudinea peste 7, care a afectat oraşele Bucureşti şi Iaşi, declansându-se planul roşu de intervenţie, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate, transmite News.ro.
În cadrul exerciţiului "Seism 2016”, efectivele ISU din judeţele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre Bucureşti şi Iaşi, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.
Pentru asigurarea intervenţiei în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, au fost mobilizate şi efective ale Poliţiei, Jandarmeriei şi ale Inspectoratului General de Aviaţiei al MAI.
În acest moment, în cadrul exerciţiului, este în desfăşurare faza de evaluare a pagubelor.
De asemenea, a fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naţionale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.
Exerciţiul “Seism 2016” se desfăşoară sub coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi are ca scop verificarea capacităţii de reacţie şi de intervenţie a structurilor pentru situaţii de urgenţă, timpul necesar mobilizării unor capabilităţi suplimentare, modul de implementare a procedurilor de coordonare adoptate în acest an, precum şi identificarea şi remedierea eventualelor deficienţe, arată reprezentanţii MAI.
"E un pas important pentru că este un exerciţiu real care se face şi chiar dacă lumea a auzit că e un exerciţiu, nimeni nu ştia, de fapt, ce va fi", a declarat şeful DSU, Raed Arafat.
La rândul său, ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a spus că este necesar să fie acoperite toate traseele de intervenţie.
"Vom mobiliza judeţe limitrofe ale ţării către Bucureşti, tocmai pentru a vedea cât timp ia unei coloane de pompieri să ajungă, să spunem, dintr-un judeţ din nordul ţării până la Bucureşti, dar şi judeţe de pe traseu, pentru a vedea toţi timpii de reacţie la nivelul judeţelor", a declarat Tudorache.