Pe aceeași temă
În această perioadă trenurile de metrou nu vor circula. Sindicaliștii au declarat la începutul săptămânii că dacă nu le vor fi acceptate solicitările, printre care și mărirea salariilor cu 42%, vor declanșa greva generală începând cu ziua de luni.
Sindicaliștii de metrou au notificat conducerea Metrorex cu declanșarea grevei de avertisment, joi, între orele 4 și 6, când circulația trenurilor va fi oprită.
Sindicaliștii vor majorare salarială de 42%
USLM (Uinitatea-Sindicatul Liber Metru) solicită majorarea salariilor cu 42%, în timp ce conducerea companiei nu a oferit decât 18%. Sindicaliștii amenință cu declanșarea grevei generale pe termen nelimitat dacă până luni nu le vor fi satisfăcute cererile.
„Conducerea Metrorex își manifestă disponibilitatea pentru continuarea negocierilor, conform legii dialogului social și face apel la angajații săi să ia în considerare că asigurarea transportului călătorilor (la timp și în siguranță) este prioritară”, transmite Metrorex.
Sindicaliștii au declarat la începutul săptămânii că după 48 de ore de la greva de avertisment, dacă nu va fi găsită o soluție la revendicările lor, vor putea declanșa greva generală.
„Vom continua, dacă nu se găsește o soluție după greva de avertisment, cu greva generală”, care va avea loc ”cel mai probabil luni dimineață”, a declarat în urmă cu două zile Ion Rădoi, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou.
Potrivit acestuia, în ceea ce privește revendicarile de natură salarială autoritățile ar fi propus o creștere a salariilor de 18%, lucru nemulțumitor pentru angajați.
"Am plecat de la 42% - și nu am plecat noi de la cifra asta. Am justificat-o și va mai spun înca o dată. Este vorba de acel 37% la care s-a ajuns la o anumită concluzie din partea Guvernului României atât pentru o parte din salariați - care la ora actuală n-am a le reproșa ceva, vorbim despre cei din domeniul bugetar, deci cei care chiar nu produc nimic, despre o parte dintre pensionari, plus faptul că 5% este un alt procent care a fost înaintat de către Comisia națională de Statistică ca reprezentând inflația, deci 42 de procente. De aici a apărut această cifra, nu am inventat-o. Am ajuns la o ultima concluzie: spre 18%. Vom discuta la ora 12:00 cu Consiliul General. Nu suntem dispuși să facem prea mari concesii. Nu vrem să mai cerșim indicele de inflație, în condițiile în care ai tot felul de prețuri că în statele dezvoltate și salarii din Bangladesh. Deci, am spus-o și o repet: nu ne mai vindem forță de muncă sub un anumit nivel", a avertizat Ion Rădoi.
„Greva generală se va ține între orele 04:00 și 16:00, întrucât legea ne obligă să asigurăm o treime din programul de lucru pe perioada unei greve generale”, a spus Rădoi.
Șova: Metroul nu funcționează pentru bunăstarea liderilor de sindicat
În reeplică, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, afirmă că greva anunţată pentru joi a angajaţilor de la metrou „nu este pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex, această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou (...) Metroul Bucureşti nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva din liderii sindicatului", spune el.
"Astăzi ne confruntăm cu o posibilă grevă pe care sindicatul de la metrou vrea să o declanşeze pentru a susţine o revendicare salarială de 42%, la care nu a înţeles să renunţe sau să negocieze nici până astăzi. Vreau să ştie toată lumea, înainte de a trece şi la câteva cifre, că Metroul Bucureşti nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva din liderii sindicatului care de mai bine de 20 de ani conduc sindicatul Metrorex şi negociază în numele a mii de angajaţi ai acestuia, întotdeauna însă având în vedere şi propriile lor interese. Această grevă nu este pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex, această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou", a declarat, miercuri seară, ministrul Lucian Şova, citat de News.ro
El a spus că negocierile privind contractul colectiv de muncă au început cu câteva luni în urmă.
"Negocierile cu privire la acest protest, la această încheiere a contractului colectiv de muncă au început cu câteva luni în urmă, au fost opt runde de negociere. Principala, prima şi nenegociabila revendicare a fost creşterea salariului cu 42%. În aceste condiţii, nici la concilierea pe care administraţia Metrorex a avut-o la ITM cu reprezentanţii sindicatului, aceştia nu au acceptat - şi există documente în acest sens - niciun fel de reducere a procentului pe care îl pretind. Dar, cu toate acestea, trebuie să ştiţi că în ultimii patru ani, an de an, creşterea salarială la nivelul Metrorex a fost după cum urmează: în 2015 de 9%, în 2016 de 12%, în 2017 de 21% iar astăzi, în 2018, ar trebui să negociem o creştere salarială de 42%", a spus Şova.
El a adăugat că numărul de salariaţi pe care îi are Metrorex este de 4.528.