Pe aceeași temă
Conform unui sondaj de opinie realizat de Gallup, numarul romanilor religiosi a scazut la 77% in 2014 fata de 85% in 2005. Mai multe sondaje de opinie realizate in ultima perioada constata o scadere a numarului de romani care se declara religiosi, relateaza Adevarul.
Potrivit Global Index of Religion and Atheism (GIRA) in 2005, 85% din români se declarau "religioşi”. Numărul acestora a scăzut insa la 77%, potrivit aceluiaşi sondaj realizat la sfârşitul anului 2014 si publicat de WIN-Gallup International. Numarul romanilor religiosi scade in randul tinerilor intre 18 si 24, in cazul carora ajunge la 66% in timp ce doar 46% din românii cu nivel foarte înalt de educaţie (masterat, doctorat) se consideră religioşi, faţă de 89% în cazul celor fără educaţie.
Un sondaj Avangarde realizat la începutul acestui an arată că doar 54% dintre cei chestionaţi se consideră "în mare" sau "în foarte mare masură" religioşi.
CITITI SI: Patriarhia Romana: Inscrierea a peste 90% dintre elevi la ora de religie are valoare de REFERENDUM
Potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în 2010, 92% din români declarau credinţă în Dumnezeu şi 7% credinţă într-un "spirit sau o forţă vitală". Cifrele sunt confirmate şi de un Eurobarometru mai vechi, din anul 2005.
Totuşi, în 2015, sondajul realizat de Avangarde raportează o scădere semnificativă: doar 82% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ la întrebarea "Credeţi în Dumnezeu?"
Un studiul IRES despre Sărbătorile Pascale la români arata de asemenea ca procentul celor care nu ţin post a crescut de la 24% la 33%, în timp ce procentul celor care declară ca nu intenţionează să participe la slujba de Inviere creşte la 22% anul acesta faţă de o medie de 17% în anii anteriori.