Sotia lui Condrea si directoarea Hexi Pharma urmarite penal pentru evaziune fiscala

Vlad Toma | 02.06.2016

DNA le-a audiat astazi pe directoarea Hexi Pharma, Flori Dinu, si pe sotia lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc. La finalul audierilor, ambele au fost puse sub urmarire penala.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE 14:57 - Flori Dinu, directorul firmei Hexi Pharma, este urmărită penal pentru complicitate la evaziune fiscală iar soţia lui Dan Condrea dar şi fratele acesteia sunt urmăriţi penal pentru spălare de bani, informează, joi, DNA.

Potrivit unui comunicat, procurorii DNA au început urmăriea penală faţă de "S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, CPS CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS LTD şi HATOM LIMITED LTD, ambele din Cipru, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor".

De asemenea, Flori Dinu, "director general al S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L este urmărită penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală".


Care sunt acuzatiile procurorilor:

In perioada 2008 - 2016, Hexi Pharma a evidentiat in actele contabile operatiuni fictive de intermediere a achizitiilor de bunuri, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale si diminuarii obligatiilor de plata catre bugetul de stat cu o suma estimata in aceasta etapa a cercetarilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro), titreaza Hotnews.

Astfel, societatea inregistra achizitii de la doua societati inregistrate in Cipru, avand ca obiect substante active folosite in procesul de productie a biocidelor. In realitate, achizitiile erau realizate de catre Hexi Pharma direct de la firmele producatoare din Germania, asa cum rezulta din documentele obtinute din aceasta tara in cursul urmaririi penale. Comenzile erau realizate in Romania de catre angajatii Hexi Pharma, care se ocupau si de realizarea platilor catre producatori, iar produsele erau livrate din Germania direct in Romania.

Prin operatiunile mentionate, societatea a inregistrat cheltuieli in cuantum de 53.548.657,58 lei (echivalentul a 11.939.114,5 euro), in conditiile in care valoarea reala a bunurilor achizitionate a fost de 4.695.626 lei (echivalentul a 1.080.256,7 euro).
 
Avand in vedere caracterul fictiv al operatiunii de intermediere, diferenta de pret inregistrata in contabilitate ca urmare a acestor fapte, in suma de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasa de la impozitare in mod nelegal, pentru ca societatea sa nu plateasca impozitul pe profit datorat.

Procurorii afirma ca Hexi Pharma a fost ajutata la savarsirea acestor fapte de catre persoanele juridice inregistrate in Cipru, respectiv CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS si HATOM LIMITED, societati afiliate companiei din Romania care figurau in aceste tranzactii ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societatii romane.

Din extrasele bancare ale acestor societati rezulta ca activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura ratiune pentru care au fost infiintate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive. Societatile nu au angajati, nu au alti parteneri de afaceri si nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele indeplinite in numele lor apartinand in realitate reprezentantilor HEXI PHARMA CO S.R.L.

Avand in vedere ca dispozitiile codului fiscal referitoare la preturile de transfer interzic in mod expres ca tranzactiile dintre societati afiliate sa se realizeze la preturi mai mari decat cele de piata, in inscrisurile intocmite a fost ascunsa imprejurarea ca toate aceste societati erau controlate de aceeasi persoana. Astfel, in registrele publice din Cipru societatile figureaza cu actionari si directori nominali cetateni ciprioti, insa din documentele de infiintare obtinute in cursul urmaririi penale rezulta ca beneficiarul real al HATOM LIMITED si CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS este Condrea Dan Alexandru, asociatul majoritar al Hexi Pharma.

De asemenea, la savarsirea faptelor a participat si Dinu Flori, directorul general al companiei, care a semnat un contract si acte aditionale cu societatea Hatom Limited, prin care compania cipriota a fost interpusa in mod fictiv in relatia comerciala cu furnizorii externi din Germania, in scopul majorarii in mod nejustificat a pretului bunurilor achizitionate si a diminuarii impozitului pe profit datorat, spun procurorii.

Sumele obtinute din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala au fost transferate in conturile bancare deschise in Cipru si in Romania de catre suspectele HATOM LIMITED si CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS.

Aceste sume au revenit in Romania, fie in conturile bancare personale ale lui Condrea Dan Alexandru si ale tatalui acestuia (suma totala de 1.239.900 euro), fie in conturile unei retele formate din 9 societati comerciale controlate de suspectul Panaitescu Miron Victor, in baza unor operatiuni de consultanta fictive prin care se urmarea sa se ascunda originea infractionala a banilor (suma totala de 2.768.050 euro).

Platile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din acesti bani au fost retrasi in numerar si au fost folositi pentru achizitia de bunuri imobile atat de persoanele implicate in savarsirea de infractiuni, cat si de persoane apropiate acestora.

Din probele administrate in cauza a mai rezultat ca in perioada 29 aprilie 2016 - 13 mai 2016, dupa ce au fost relatate in presa aspecte privind faptele savarsite de catre reprezentantii Hexi Pharma, Condrea Dan Alexandru a transferat o parte din aceste sume din conturile personale in conturile suspectilor OCHINCIUC ULIANA (229.024 euro) si OCHINCIUC RADU (320.000 euro) in scopul ascunderii sau al disimularii originii ilicite.

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor active: 
23 de imobile situate in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov,
32 de autoturisme,
utilaje, echipamente si instalatii destinate procesului de productie,
conturi bancare deschise in Romania, Cipru, Elvetia si Germania de catre persoanele care au participat la savarsirea infractiunilor sau care au obtinut beneficii in urma acestora.
Procurorii au dispus control judiciar pentru 60 de zile fata de Uliana Ochinciuc si Radu Ochinciuc.

  

 

UPDATE: 14.45 Uliana Ochinciuc a fost pusă sub urmarire penala. 14.55. - Flori Dinu, pusă şi ea sub urmărire penală, anunta Mediafax.

Flori Dinu, directorul firmei Hexi Pharma, este urmărită penal pentru complicitate la evaziune fiscală iar soţia lui Dan Condrea dar şi fratele acesteia sunt urmăriţi penal pentru spălare de bani, informează, joi, DNA.

 

UPDATE : Uliana Ochinciuc, soția lui Dan Condrea si Miron Panaitescu, fost director al Hexi Pharma, au ajuns de asemenea la sediul DNA, pentru a fi audiati de procurori, anunta B1 Tv. 

 

Flori Dinu a fost ridicata vineri si dusa la Parchetul General. I s-a adus la cunostinta calitatea de suspect in dosarul dezinfectantilor diluati si a fost retinuta de procurori. Sambata, instanta a decis retinerea ei la domiciliu.

 

Parchetul General l-a pus de asemenea sub urmarire penala pe Mihail Leva, director de productie la Hexi Pharma, in acelasi dosar legat de dezinfectantii diluati din spitale, acuzandu-l pe acesta de complicitate la participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor.

 

"Flori Dinu, in calitate de director general al Hexi Pharma, avand atributii in special pe partea de vanzari desfasurata de societate, la instigarea numitului Dan Alexandru Condrea si cunoscand ca produsele comercializate nu respecta specificatiile din etichete, a coordonat intreg personalul care a promovat produsele si a intermediat activitatea de negociere si incheiere de contracte de furnizare, inducand in eroare reprezentantii unitatilor medicale care au achizitionat produsele.

 

Faptele au fost comise prin utilizarea de mijloace frauduloase, reprezentate de etichetele produselor neconforme, precum si ofertele transmise unitatilor inselate, direct sau prin intermediul portalului e-licitatii.ro", a anuntat Parchetul General intr-un comunicat.

 

Pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit deja un dosar penal pe baza informatiile aparute in spatiul public in privinta dezinfectantilor produsi de Hexi Pharma.

 

PICCJ a inceput urmarirea penala in rem pentru "zadarnicire a combaterii bolilor" si "falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse" in cazul dezinfectantilor din spitale.

 

Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, si-a pierdut viata in urma unui accident produs pe un drum din judetul Ilfov. Moartea lui Condrea va fi investigata de Parchetul General, de acelasi procuror care investigheaza si cazul Hexi Pharma.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22