Specialist Deloitte: Cota TVA 0% pentru vânzarea locuințelor ar putea duce la blocaje

Dora Vulcan | 03.03.2017

În cazul în care măsura unei cote TVA 0% se va aplica în forma actuală, aceasta ar putea crea blocaje în activitatea fiscului care cu greu va face față numărului mai mare de cereri de rambursare, iar întârzierile în returnarea taxei vor pune, ulterior, presiune pe buget.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Observația aparține unui specialist Deloitte România, Vlad Boeriu, într-o analiză făcută pentru Hotnews.ro.  Intenția de a avea o cotă de TVA 0% la vânzarea locuințelor către populație pare binevenită atât pentru dezvoltatori (creșterea vânzărilor), cât și pentru clienți (potențial prețuri mai reduse). Efectele acestei măsuri ar trebui însă analizate în ansamblu, pentru că, în cazul în care măsura se va aplica în forma actuală ar putea crea blocaje în activitatea fiscului care cu greu va face față numărului mai mare de cereri de rambursare, iar întârzierile în returnarea taxei vor pune, ulterior, presiune pe buget pentru că firmele vor solicita dobânzi.

 

 

În același timp, dezvoltatorii imobiliari de proiecte rezidențiale trebuie să fie pregătiți pentru controale mai dese, obligatorii pentru rambursarea TVA, iar autoritățile fiscale să evalueze dacă au capacitatea administrativă să le efectueze, avertizează specialistul Deloitte, Vlad Boeriu.

 

 

Solicitarea rambursărilor de TVA și așteptarea controalelor fiscale va deveni o necesitate în acest caz, în măsura în care nu se va mai aplica (sau se va aplica în cazuri limitate) TVA la momentul vânzării locuințelor.  Controalele vor avea impact asupra întregii activități a dezvoltatorilor imobiliari. Este posibil să fie încadrați la un risc fiscal mai ridicat. Prin urmare, controalele se pot extinde și la alte tipuri de impozite, cum sunt cele pe muncă pentru că autoritățile au evaluări că în sectorul construcțiilor este mai răspândită munca la negru.

 

 

Așadar efectele unei decizii teoretic binevenită de reducere a unei taxe poate avea implicații majore care trebuie atent analizate pentru că pe termen mai lung pot apărea efecte negative.

 

analiza integrală a specialistului Deloitte, AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22