Specialiști: Carmen Dan a compromis ancheta. Microfonul e de pe vremea lui Ceaușescu

Dora Vulcan | 30.11.2017

Doi parlamentari ai Opozitiei, membri in Comisia de Aparare, sustin ca ministrul de Interne Carmen Dan a compromis ancheta si ar fi trebui sa anunte intai DGPI, nu presa, in cazul microfonului gasit in casa in care locuieste.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Situatia oricum este deosebit de grava pentru ca nu-i vorba numai despre un membru al Guvernului, este vorba despre ministrul Afacerilor Interne si membru al CSAT, iar descoperirea unui astfel de dispozitiv activ de ascultare si interceptare, in cazul dumneaei, poate fi considerata ca o bresa in ceea ce priveste siguranta nationala. (...) Nu stiu daca felul in care s-a procedat a fost amatorism si intentie. Orice membru al CSAT are la dispozitie o structura la care poate apela in astfel de situatii, o structura de specialisti, angajati ai unor institutii ale statului roman, care in situatii de genul asta nu numai ca actioneaza repede, dar trebuie sa actioneze foarte repede. De la descoperire pana la identificarea faptasului timpul este crucial. In astfel de situatii, discretia este maxima pentru ca trebuie sa vezi cine este la capatul celalalt al firului, sa se faca demersuri de tip ancheta de organele specializate. (...) Daca iti doresti sa rezolvi problema, anunti elementele operative pe care le ai la dispozitie. (...) Ca ministru, ai toate parghiile la dispozitie pentru a apasa niste butoane si pentru a actiona. Nu este vorba despre interesul demnitarului, ci de interesul tarii si de siguranta nationala, prin prisma faptului ca faci parte din CSAT", a spus deputatul USR Bogdan Rodeanu, membru al Comisiei de Aparare, citat de Mediafax, preluat de ziare.com. 

 

La randul sau, liberalul Ovidiu Raetchi, vicepresedinte al aceleiasi comisii, spune ca Dan ar fi trebuit sa anunte intai Directia Generala de Protectie Interna (DGPI), nu presa.

 

"Greu de inteles actiunile ministrului Carmen Dan in scandalul 'microfonul' (...) In mod normal, atunci cand descopera ca ar putea fi tinta unei actiuni de spionaj, ministrul de interne anunta DGPI, nu presa. Iar DGPI, respectand o serie de proceduri privind zonele de securitate si pastrand secretul, are posibilitatea - eventual in colaborare cu alte structuri - sa urmareasca semnalul", a scris pe Facebook Ovidiu Alexandru Raetchi.

 

Fost sef SRI: Microfonul gasit se folosea acum 30 de ani, pe vremea lui Ceausescu

 

Fostul director al SRI din perioada 1997-2000 Costin Georgescu a spus, citat de Mediafax, ca respectivul dispozitiv era folosit pe vremea lui Nicolae Ceausescu, deci in urma cu circa 30 de ani.

 

"Daca se confirma ca era un dispozitiv de inregistrare, trebuie gasit cine l-a pus si de ce l-a pus acolo. Imi este foarte clar ca nu este lucrarea unui serviciu de informatii, pentru faptul ca serviciile nu folosesc asemenea aparatura. La ora actuala, tehnica a evoluat in asemenea fel incat nu mai pot fi folosite tehnici de acum 30 de ani, care se puneau pe vremea lui Ceausescu. Se mai pun si azi, dar de catre persoane private, cum, probabil, este si in cazul doamnei Carmen Dan", a spus Georgescu.

 

Joi dimineata, realizatorul tv Rares Bogdan a spus ca in locuinta in care Carmen Dan sustine ca a gasit un microfon in perete a stat in urma cu cativa ani un atasat economic al Statelor Unite la Bucuresti.

 

Amintim ca, miercuri seara, ministrul de Interne a declarat ca a facut o plangere la Politie, dupa ce ar fi descoperit in locuinta sa un dispozitiv de inregistrare.

 

Ulterior, purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, a anuntat ca din analiza Serviciului microfonul este unul ieftin, ce "poate fi cumparat cu 200-300 de lei de pe orice site", acest lucru indicand ca a fost plasat de "cineva din zona" privata.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22