Pe aceeași temă
„Nu se impune prelungirea acestei măsuri", a spus prefectul Capitalei. În aceste condiții, curățenia în sector trebuie prestată tot de Romprest, compania cu care primarul Clotilde Armand se află în conflict.
Starea de alertă în Sectorul 1 a fost declarată în 23 iulie, pentru 30 de zile, din cauza gunoiului din sector. Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sector 1 a aprobat prelungirea stării de alertă, însă prefectul, cel care trebuie să își dea acordul, a respins solicitarea, spunând că nu se mai impune prelungirea acestei măsuri. Administrația Locală adusese ca argument pentru prelungirea stării de alertă în sector faptul că Romprest nu va avea capacitatea de a presta serviciile de curățenie. "Romprest va functiona la capacitate și își va continua activitatea", a susținut prefectul Capitalei.
Întrebat dacă va putea garanta că va fi curățenie în Sectorul 1, Alin Stoica a spus că nu este treaba Prefecturii să garanteze curățenia, ci a administrației locale de sector și a companiei de salubrizare, respectiv Romprest.
El a susținut că DSP și Garda de Mediu "vor monitoriza continuu situația" din sector și vor da amenzi, dacă va fi cazul.
"Eu sper să nu riscăm să ajungem la situaţia de acum o lună în Sectorul 1. Societatea de salubrizare a dat asigurări că are capacitatea necesară să continue.
Evident că situaţia va fi sub monitorizare, având în vedere că este oarecum fragil, în toată această perioadă", a declarat prefectul Capitalei.
Armand promite curățenie în Sectorul 1
Primarul Sectorului 1 a reacționat pe Facebook, spunând că prefectul a luat această decizie pentru că luni la prefectură a avut loc o întâlnire între reprezentanții companiei de salubrizare și Primăria Sectorului 1, iar Romprest Service S.A "a dat asigurări că nu mai șantajează autoritatea locală și că poate asigura continuitatea serviciului public de salubrizare așa cum prevede legea salubrizării și regulamentul municipial de salubrizare".
"De asemenea, compania de salubrizare a acceptat ceea ce noi am spus de aproape un an de zile și a refuzat sistematic să priceapă, menținând un șantaj ticălos: fără facturi umflate și fără curățenie fictivă. În caz contrar vom avea din nou stare de alertă", afirmă Clotilde Armand.
Starea de alertă în Sectorul 1 a fost declarată în 23 iulie, pentru 30 de zile, iar Primăria Sectorului 1 spunea că la acel moment pe străzi se adunaseră aproximativ 2.691 de tone de deşeuri generate de populaţie.
După declararea stării de alertă, Primăria condusă de Clotilde Armand a încheiat un contract de salubrizare cu firma Brai-Cata SRL. Contractul este încheiat pe durata celor 30 de zile de stare de alertă, respectiv până în 22 august, cu posibilitate de prelungire prin act adițional cu cel mult 30 de zile sau "până la epuizarea în integralitate a cantității achiziționate". Contractul a fost încheiat pentru servicii de colectare, transport și tratare/ eliminare/ depozitare a 100 de tone de gunoaie în aria Sectorului 1, în valoare totală de 62.900 de lei. Primăria sublinia că, deși achiziția a fost făcută în regim de urgență, prețul total per tonă este mai mic decât cel prestat de Romprest, conform facturilor publicate.
De asemenea, primăria a încheiat contract de salubrizare pe perioada stării de alertă cu firma RER Ecologic REBU. Contractul are o valoare de peste 12,9 milioane lei (cu TVA).
PSD vrea să scape de Clotilde Armand
Liderul PSD Sector 1 Florin Manole cere consilierilor PNL și PMP să voteze o comisie care să verifice de ce s-au plătit 3 contracte de salubrizare.
„Starea de alertă din Sectorul 1 a fost inutilă și costisitoare. Clotilde Armand e obligată să revină din concediu și să își facă treaba respectând legea. După o lună de achiziții netransparente, contracte ținute la secret și creștere a costurilor cu salubritatea, Sectorul 1 al Capitalei se întoarce de unde a plecat. Timp de 30 de zile, Primăria și Prefectura nu au informat cetățenii cu privire la contracte, la evoluția colectării deșeurilor, contravenții specifice constatate și sancționate, strategia pe termen mediu și lung. Singurele informații apărute public au fost cele relatate de presă sau cele cerute insistent de către consilierii locali”, transmite Manole într-un comunicat de presă.
PSD continuă procesul de demitere a primarului Clotilde Armand, „ vinovată de tot acest haos administrativ” mai spune Manole în comunicat.
„Chiar dacă starea de alertă nu a fost prelungită, Partidul Social Democrat insistă pentru înființarea unei Comisii de verificare a achizițiilor publice din această perioadă. Cetățenii trebuie să afle de ce și pentru ce au plătit 3 contracte de salubrizare în loc de unul singur! Cerem consilierilor locali PNL și PMP să voteze pentru înființarea acestei comisii și să înceteze să o susțină pe Clotilde Armand în demersurile sale abuzive. Totodată vom continua campania de strângere de semnături pentru demiterea primarului Clotilde Armand, vinovată de tot acest haos administrativ”, a adăugat liderul PSD Sector 1.