Statele care ar fi votat împotriva lui Kovesi au la putere socialiști. România nu e printre ele

Dora Vulcan | 21.09.2019

Cinci din cele 22 de state care au votat săptămâna trecută în Consiliul UE, în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre) pentru șefia Parchetului European s-au exprimat împotriva Codruței Kovesi.

Pe aceeași temă

Statele care ar fi votat împotriva lui Kovesi sunt chiar cele care au la putere guverne socialiste sau populiste. Printre ele se pare că nu se află, însă, și România, contrar a ceea ce a susținut și susține în continuare Viorica Dăncilă. Odobescu nu a avut mandat scris din partea MAE pentru a vota împotriva lui Kovesi, așa că se pare că a atârnat mai mult discuția cu președintele Iohannis, confirmată de candidatul la încă un mandat vineri, la depunerea candidaturii creditate cu cele mai multe șanse la vot.

Cele cinci state care au votat împotrivă sunt: Spania, Portugalia, Slovacia, conduse de guverne socialiste, și Italia şi Cehia, conduse de guverne socialist-populiste, scrie Adevărul care citează surse europene.

În Cehia, mii de persoane au ieșit în stradă pentru a cere demiterea premierul Andrej Babis, acnhetat pentru fraudă cu fonduri europene, adică exact profilul dosarelor pe care le va investiga viitorul parchet european pentru care candidează Kovesi, ceea ce dă indicii despre natura votului.

În schimb, ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, a votat pentru Laura Codruţa Kovesi, în ciuda insistenței cu care premierul Viorica Dăncilă a spus până în ultima clipă și chiar și după votul din Consiliu că Odobescu ar fi votat împotrivă. Numai că Odobescu nu a primit niciun mandat scris din partea MAE, așa cum cere procedura iar înainte de exercitarea votului, Odobescu a primit și un telefon de la președintele Klaus Iohannis, cel mai bine cotat candidat la prezidențialele din acest an.

Vineri, președintele a confirmat că a sunat-o pe Odobescu, informație care apăruse pe surse încă de joi.

„Am comunicat doamnei ambasador Odobescu opinia mea: eu, preşedintele României, sunt pentru doamna Kovesi în funcţia de şef al Parchetului European“, a spus Klaus Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22