Steinmeier, seful diplomatiei germane: Aderarea Romaniei la Schengen trebuie decisa de ministrii de interne din UE. Raportul MCV arata progrese

T.d. | 09.03.2015

Pe aceeași temă

Ultimul raport bazat pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) arata faptul ca Romania si Bulgaria au inregistrat progrese, a declarat luni ministrul german de Externe. Frank-Walter Steinmeier a subliniat necesitatea ca ministrii de Interne din Uniunea Europeana sa decida in privinta aderarii celor doua tari la Spatiul Schengen.

Seful diplomatiei germane a refuzat sa faca o legatura intre decizia privind aderarea la Schengen si situatia tensionata din Ucraina.

"Multe s-au schimbat în Europa în urma conflictului din estul Ucrainei (...) dar conflictul nu are nimic de-a face cu condiţiile aderării la Spaţiul Schengen. Statele care nu sunt membre trebuie să lucreze în continuare pentru a le îndeplini", a spus Steinmeier, potrivit Mediafax.

"Ştiu că nu numai în Bulgaria ci şi aici în România eforturile făcute în ultimii ani au fost considerabil întărite. Ultimul raport al Comisiei Europene (raportul MCV - n.r.) evidenţiază progresele făcute mai ales în ceea ce priveşte consolidarea independenţei justiţiei şi acum miniştrii de interne trebuie să decidă următorii paşi”, a continuat oficialul german, intr-o conferinta de presa comunca cu omologul roman, Bogdan Aurescu.
 

“Stat Schengen de facto”

La randul sau, ministrul roman de Externe a vorbit despre statutul de “stat Schengen de facto” al Romaniei.

"România acţionează deja ca un stat Schengen de facto, avem foarte multe realizări din punctul de vedere al întăririi spaţiului european împotriva migraţiei ilegale, împotriva altor tipuri de ameninţări. Aderarea la Spaţiul Schengen nu va face decât să ne crească eficienţa în acest tip de activitate şi evident că putem să dovedim aceste afirmaţii cu argumente concrete", a precizat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a spus că l-a asigurat pe Frank-Walter Steinmeier că "România este pe deplin pregătită să asigure securitatea graniţelor externe ale UE şi să contribuie în acest mod la întărirea securităţii Spaţiului Schengen".

"Am convenit să lucrăm împreună pentru a identifica o soluţie în perioada următoare", a mai spus Bogdan Aurescu.

CITESTE SI:Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe: Vom incerca sa initiem o COOPERARE mai strânsă între Germania şi România. Germania va participa la crearea unui comandament NATO in Romania

Parlamentul European (PE) a dat, pe 8 iunie 2011, aviz pozitiv aderării celor două state la Schengen. Prin rezoluţia adoptată ulterior, la 13 octombrie 2011, PE a reconfirmat susţinerea pentru extinderea Spaţiului Schengen.

Însă mai multe state europene, cel mai adesea Olanda, Germania sau Finlanda, s-au opus aderării celor două ţări, invocând progrese insuficiente în lupta împotriva corupţiei şi, în cazul Bulgariei, a combaterii crimei organizate.

Ministrul german de Externe se afla in vizita oficiala in Romania, pe agenda fiind programate intalniri cu presedintele Iohannis, cu premierul Ponta si cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22