Stelian Ion: Am primit semnale că nu trebuie să coordonez procedura de numire a șefilor de parchete

Redactia | 02.09.2021

Stelian Ion spune că a primit “mai multe semnale” de-a lungul timpului cum că nu e în regulă ca el să coordoneze numirea șefilor de parchete.

Pe aceeași temă

Stelian Ion a declarat joi dimineață, referitor la avizul pe care Ministerul ar fi trebuit să-l dea proiectului “Anghel Saligny”, că cei care lucrează în instituție “nu-și permit, indiferent de presiunile pe care încearcă să le facă unii sau alții, să își pericliteze cariera și să facă lucruri ilegale”.

Totodată, în privința procedurii de numire a șefilor de parchete, Stelian Ion a precizat că a primit “mai multe semnale” de-a lungul timpului cum că nu e în regulă ca el să coordoneze această activitate, “ci altcineva, pentru a avea un deznodământ de dinainte știut”.

„A fost destul de clar la încheierea zilei de ieri că în chestiunile punctuale legate de avizul care a stat la baza acestei dispute politice am avut dreptate. Ministerul Justiției nu primise originalul pe care să dea acel aviz. Termenul de 4 zile în care se dă avizul nici nu începuse să curgă. Dacă ar fi fost altfel, ședința de ieri ar fi continuat, s-ar fi adoptat actul normativ.

Ministerul Justiției este o instituție respectabilă unde lucrează niște oameni care au intrat aici pe bază de concurs, unii au zeci de ani de experiență, oameni care nu-și permit, indiferent de presiunile pe care încearcă să le facă unii sau alții, să își pericliteze cariera și să facă lucruri greșite, ilegale.

Ministerul Justiției de-a lungul anilor a fost garantul legalității actelor normative care trec prin guvern și de câte ori nu au fost respectate avize și opiniile celor din Minister s-a ajuns la situații neplăcute. Unii au ajuns să dea cu subsemnatul.

Lucrez foarte bine cu secretarii de stat PNL.

Cine a practicat sporturi de echipă, știe, liderul dă tonul.

Am început procedura de selectare a candidaților pentru aceste funcții de procuror de rang înalt. Am primit mai multe semnale de-a lungul timpului cum că nu e în regulă că un ministru USR sau eu în special aș putea coordona această activitate și că n-ar trebui să o fac eu, ci altcineva, pentru a avea un deznodământ de dinainte știut. Au fost semnale foarte clare. Dacă lucrurile se desfășoară într-o anumită cronologie și se confirmă toate aceste lucruri, concluziile le putem trage.

Îmi fac datoria până la capăt și am conștiința împăcată”, a spus Stelian Ion.

Întrebat dacă a simțit o presiune ca USR să nu se implice în procedura de selecție a procurorilor, Stelian Ion a precizat că “nu este vorba despre un partid anume, ci de maniera în care se discută”.

„Procedura trebuie să fie transparentă, instituțiile să dialogheze. Propunerile să fie acceptate de președinte, să aibă girul CSM...Am pus accentul pe propunerile de modificare a legislației, în care procedurile să fie echilibrate. Propunerile nici măcar n-au fost înaintate Parlamentului.

Mi-am dorit și îmi doresc un dialog cu președintele, și nu numai cu el. Nu știu dacă este mulțumit.

Mesajul meu către procurori este acela să fie încrezători în activitatea lor, să nu accepte semnale politice. Politicienii sunt datori să le ofere sprijin.

N-am simțit o presiune, ci o tăcere. Aș fi vrut să mă consult pe anumite aspecte”, a afirmat Stelian Ion.

Despre reproșul făcut de premierul Florin Cîțu în privința proiectului de desființare a SIIJ, Stelian Ion a spus că este “total necuvenit, nemeritat”.

„Dacă nici eu n-am făcut eforturi pentru desființarea SIIJ, atunci nu știu cine a făcut”, a mai declarat el.

Administrația prezidențială informează, joi dimineață, că președintele Klaus Iohannis a primit cererea de revocare a ministrului Justiției, Stelian Ion și că o analizează.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri seară, demiterea ministrului Justiției. Lucian Bode va fi ministrul interimar al Justiției.

Florin Cîțu i-a reproșat lui Stelian Ion că "șantajează poporul român" prin blocarea unor proiecte de dezvoltare și, de asemenea, că nu a reușit desființarea Secției pentru investigarea magistraților.

Ședința de guvern începută de miercuri, la ora 11:00, a fost întreruptă după ce premierul Florin Cîțu a vrut să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul de investiții de 50 de miliarde „Anghel Saligny”. Cei de la USR PLUS au amenințat, nervoși, că vor depune o moțiune de cenzură, dacă se adoptă proiectul, acuzând faptul că nu există avizele necesare, printre care ultimul, cel de la Ministerul Justiției.

Ministrul revocat al Justiției, Stelian Ion, a spus miercuri că a primit doar o copie a ordonanței privind Programul „Anghel Saligny”, din cauza căreia a izbucnit scandalul în coaliție, și a dat vina pe o „eroare” produsă la Ministerul Dezvoltării, în condițiile în care ministrul Cseke Attila a spus că originalul a fost trimis la Ministerul Justiției pe 25 august. Ion a mai spus că avizul ministerului pentru acest program de investiții ar fi mai degrabă negativ.

După anunțul de revocare al lui Stelian Ion, USR PLUS a anunţat că îşi retrage sprijinul politic pentru premierul Florin Cîţu, căruia îi reproşează că „a aruncat ţara în criză” politică. Totodată, aceștia spun că în situaţia în care discuţiile din Coaliţie vor eşua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22