Strategia in doi pasi prin care PSD vrea sa-si asigure controlul total al puterii

Dora Vulcan | 06.12.2016

Favorit in toate sondajele pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, PSD vrea sa faca un joc foarte abil pentru a-si asigura independenta de Cotroceni in consultarile pentru numirea noului premier. Pe de o parte prin mutarea centrului de greutate asupra numirilor de la Parlament, cu o tergiversare a negocierilor de la Cotroceni, pe de alta parte prin modificarea Legii de organizare a guvernului, cu miza accesului ce i-ar putea fi astfel asigurat condamnatului penal Liviu Dragnea in fruntea executivului.

Pe aceeași temă

 

 

 

Noua majoritate nu se va grabi sa mearga la consultările de la Cotroceni pentru desemnarea candidatului la postul de premier, macar ca "mai întâi trebuie să se valideze mandatele noilor parlamentari, se constituie birourile permanente, se numesc preşedinţii celor două Camere, şi apoi putem merge la Cotroceni“, asa cum explicat Liviu Dragnea, citat de Romania libera

 

 

 

 

In acest fel, pe de o parte s-ar asigura impunerea lui Calin Popescu Tariceanu ca presedinte al Senatului, din partea aliatului PSD, inainte chiar de consultarile de la Cotroceni, prin votul dat in Parlament prin majoritatea PSD-ALDE. La schimb cu acceptul de a face acest joc, ALDE ar urma sa primeasca, pe langa conducerea Senatului, si postul de ministru al Agriculturii pentru Daniel Constantin, copresedinte ALDE.  

 

 

 

În acest fel, scrie Romania libera, PSD ar putea preintampina si dezertarea taberei lui Daniel Constantin despre care s-a spus ca ar sprijini numirea unui premier nominalizat de Klaus Iohannis.

 

 

Al doilea punct al strategiei coapte in laboratorul PSD ar viza chiar modificarea Legii de organizare a guvernului. E de notorietate ca aceasta e cea care-i da frisoane liderului PSD condamnat de Curtea Suprema - cu suspendare dar cu consecinte si restrictii care decurg din statutul de condamnat penal - pentru frauda la referendumul din 2012. Pentru ca legea ii interzice sa fie membru al guvernului si, implicit, prim ministru. 

 

 

 

Desi PSD refuza sa anunte explicit care este propunerea sa pentru postul de premier, Victor Ponta nu a exclus ca PSD să îl nominalizeze chiar pe Liviu Dragnea:

 

 

 

”Eu știu că este membru PSD, candidat în aceste alegeri, un om care va câștiga sigur un mandat. Pe această listă se află Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici și Rovana Plumb. Mai sunt și alții, dar aceștia trei îi rețin eu."

 

 

 

Chiar agitatia din ultima vreme a liderului PSD spune ceva despre asta: prezentarea programului de guvernare al PSD, vizitele in Austria si Suedia, interventia sa in sprijinul Casei Regale cand guvernul tocmai avea in lucru un proiect pe aceasta tema si multe alte demersuri menite a-l afirma ca pe un adevarat sef de Guvern, preocupat de toate problemele tarii. 

 

 

 

 

Legea care-i sta in gat lui Dragnea este una pe care i-o datoreaza guvernarii Nastase, data la presiunea negocierilor de admitere a Romaniei in UE, potrivit careia persoanele condamante penal nu pot face parte din Executiv.  

 

 

 

 

Primul care a dat semnale ca legea ar putea fi modificata e chiar liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu:

 

 

„Există perspectiva constituţională, care e foarte clară: nu există interdicţii suplimentare pentru cineva care poate să fie viitor prim-ministru. Există legea în vigoare, care aduce restrângeri, dar lucrurile acestea, la momentul oportun, o să le discutăm şi o să vedem care este soluţia pe care o vedem“, a adăugat Tăriceanu, întrebat dacă PSD și ALDE au în vedere modificarea legii.

 

 

 

Care sunt propunerile PSD pentru viitorul Executiv

 

 

Dragnea a fost cel care a spus pentru prima data ca vor fi cooptati in echipa guvernamentala chiar cei care au lucrat la programul de guvernare.

 

 

Astfel, ar putea fi numiti:

Mihai Tudose - la Finante  

Robert Cazanciuc - Justitie

Mihai Fifor  - Transporturi.

Titus Corlățean sau Ana Birchall - Externe  

Ionel Sinescu sau Florin Popa - Sanatate

Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu sau Liviu Pop - Educatie

Rovana Plumb - Ministerul Muncii

Georgian Pop (șeful Comisiei SRI) - Interne

Gabriel Vlase - Aparare

Marius Nica - Fonduri Europene

Ionuţ Vulpescu - Cultura

Florin Jianu - la IMM-uri.

Gabriel Petrea (seful TSD, de unde a pornit si Ponta) - Ministerul Tineretului și Sporturilor

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22