Stratfor: Nici Olanda și nici Turcia nu-și pot permite să sacrifice relațiile bilaterale

Dora Vulcan | 14.03.2017

Dincolo de diferentele apărute în conflictul recent dintre Olanda și Turcia, niciuna dintre țări nu poate sacrifica relatiile cu tabara adversă.Tensiunile dintre Turcia si doua tari UE, Germania si Olanda, vin intr-un context sensibil pentru toate partile implicate, potrivit unei analize Stratfor.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Situatia s-a complicat la sfarsitul saptamanii trecute, cand autoritatile olandeze au refuzat accesul unor ministri turci in Rotterdam, pentru a participa la o campanie a partidului de guvernamant din Turcia, AKP, inaintea referendumului de luna viitoare, prin care Recep Tayyip Erdogan urmareste sa-si consolideze puterea. Decizia olandeza a venit la doar cateva zile dupa o intensificare a disputelor dintre guvernele turc si german. Ankara a protestat vehement, a folosit inclusiv acuzatii de "fascism" si "nazism" la adresa celor doua tari europene.

 

 

 

Implicatiile acestei dispute pentru fiecare tabara, potrivit analizei Stratfor, citatată de Hotnews.ro:         

 

 

  • Pentru puterea turca, un sprijin din partea diasporei in referendumul din aprilie este esential, pentru a întări autoritatea presedintiei, victoria fiind departe de a fi garantata:
    • economia tarii are probleme,
    • lira turca a slabit,
    • investitiile straine au scazut,
    • la fel si turismul, toate acestea putand indeparta alegatorii.

De aceea, votul celor 3 milioane de alegatori turci din Europa de Vest s-ar putea dovedi vital pentru referendum.

 

  • Olanda, pe de alta parte, are miercuri propriile alegeri generale, ce vor fi urmate de alegerile prezidentiale din Franta (aprilie-mai) si de alegerile generale din Germania (septembrie).

 

In fiecare dintre aceste tari, partidele care se opun, in general, imigratiei sunt in crestere. Guvernele moderate spera sa echilibreze situatia interna prin masuri precum interzicerea oficialilor turci de la a participa la manifestatii politice.

 

Relatiile dintre Turcia si UE sunt cu atat mai complicate cu cat autoritatile de la Ankara acuza UE ca nu respecta termenii acordului referitor la imigrantii care trec prin Turcia in drum spre UE, in timp ce guvernele europene il critica pe Erdogan pentru represiunile indreptate impotriva oponentilor sai.

 

Pe de alta parte, niciuna dintre tari nu poate sacrifica relatiile cu tabara adversa.

 

Politicienii din UE nu pot risca o prabusire a acordului privind migrantii, mai ales in an electoral.

 

Turcia inca vrea sa negocieze un acord vamal extins cu UE si depinde economic de investitiile venite din tari precum Olanda si Germania: peste 6.000 de companii germane sunt active in Turcia, in timp ce Olanda e cea mai mare sursa de investitii straine directe.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22