Stratfor: Premierul nu va demisiona. Victor Ponta isi va duce in continuare lupta politica. Situatia de la Bucuresti este atent urmarita de aliatii occidentali

T.d. | 10.06.2015

Pe aceeași temă

Victor Ponta nu va demisiona de la sefia Guvernului, dar situatia politica de la Bucuresti este atent urmarita de aliatii occidentali, potrivit unei analize Stratfor. Agentia americana de analiza considera ca actuala criza politica romaneasca trebuie privita si din perspectiva situatiei instabile din regiune.

Data fiind situatia, Romania nu are intentia de a-si schimba cursul politicii externe, in timp ce Victor Ponta se vede nevoit sa lupte pentru supravietuirea politica, sub atenta supraveghere a Vestului, puncteaza Stratfor, citata de Adevarul.

Situatia este neclara pentru premier. In conditiile in care refuza sa plece din fuctie si sansele ca motiunea de cenzura depusa de Opozitie sa treaca in Parlament sunt mici, prim-ministrul roman pare ca va ramane la Palatul Victoria, in perioada imediat urmatoare.

Totusi, se precizeaza in analiza Stratfor, e foarte posibil ca DNA sa vina cu noi dovezi in a-si sustine acuzarea la adresa lui Victor Ponta. O noua cerere de ridicare a imunitatii ar putea fi lansata, in aceste conditii. Presiuni vin si din Occident, acolo unde SUA si UE s-au dovedit promotorii politicii anti-coruptie duse la Bucuresti.

Totusi, subliniaza analistii americani, indiferent de finalul acestei crize politice, optiunea externa a Romaniei nu se va schimba.

Scandalurile politice din Parlamentul de la Bucureşti nu vor schimba politica externă a României. Indiferent care fracţiune câştigă lupta pentru putere, toate aceste fracţiuni au un interes comun de menţinere a unor legături strânse cu Occidentul, în principal din cauza faptului că în politica externă şi de securitate a României calitatea de membră a UE şi NATO reprezintă piatra de temelie. Mai mult, investiţiile occidentale sunt importante pentru dezvoltarea economiei româneşti”, precizeaza Stratfor.

Mai mult, potrivit sursei citate, scandalul centrat pe premierul Ponta nu va afecta capacitatea tarii in cadrul NATO, dar va afea consecinte asupra dezvoltarii economice.

Stratfor mai puncteaza ca stabilitatea politica ar putea fi afectata, totusi, daca DNA continua sa furnizeze dovezi in ce-l priveste pe Victor Ponta. Analistii subliniaza faptul ca “serviciile de informatii ale Romaniei colaboreaza strans cu DNA prin furnizarea de informatii si asigurarea sprijinului tehnic. Serviciile de informatii romane adesea colaboreaza strans cu serviciile omoloage din Statele Unite”.

 

Plenul Camerei Deputatilor a respins, marti, cererea DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale a premierului Victor Ponta, proiectul de hotarare prin care se respingea cererea de urmarire penala fiind adoptat cu 231 voturi pentru si 120 impotriva. Luni, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz negativ solicitarii DNA.

Victor Ponta, premierul Romaniei, este urmarit penal de DNA in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari. 

DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22