Pe aceeași temă
Centrala nucleară de mici dimensiuni va fi construită în parteneriat cu compania americană NuScale Power și va aduce „cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte extrem de importantă a Europei”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
„Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR”, potrivit comunicatului.
Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențialul de a ajunge la 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul crește.
Implementarea tehnologiei SMR va avea o contribuție importantă la un sector energetic fără carbon și un viitor cu zero emisii, se mai arată în comunicat.
Un acord de grant a fost semnat acum 10 luni între Agenția de Comerț și Dezvoltare (USTDA) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN), fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, remarcând la eveniment că acesta este încă un pas înainte în consolidarea relaţiei bilaterale în domeniul Energiei.
Grantul este acordat pentru asistenţă tehnică în vederea dezvoltării soluţiilor de tip "Reactor Modular Mic" (SMR) în România. Asistenţa tehnică oferită de USTDA va veni în sprijinul eforturilor României de a include tehnologia SMR în strategia sa energetică naţională. Prin această asistenţă se va identifica o listă scurtă de locuri compatibile cu tehnologia SMR, se vor analiza opţiunile pentru tehnologia SMR şi se vor întocmi foi de parcurs în vederea acordării de licenţă pentru fiecare loc selectat. SNN a selectat compania Sargent & Lundy, cu sediul în Illinois, în vederea acordării de asistenţă.
La semnarea care a avut loc online au participat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica şi Todd Abrajano, directorul General şi de Operaţiuni al USTDA. Ambasadorul SUA a vorbit, în acest context, de relaţia bilaterală în domeniul energiei "Semnarea de astăzi a grantului acordat Nuclearelectrica de către Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) reprezintă un pas foarte important în consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energiei şi, chiar mai important, în dezvoltarea economică a României pe viitor", a spus Zuckerman.
El a amintit de Memorandumul de înţelegere semnat recent pe tema cooperării în domeniul energiei nucleare de uz civil. Zuckerman a vorbit, pe larg, despre oportunităţile pe care le are România, odată ce îşi va dezvolta sectorul energetic. "Eforturile sporite le vor asigura viitoarelor generaţii şansa de a avea un viitor economic stabil în propria ţară", a arătat diplomatul.
Totodată, Zuckerman a abordat şi tema independenţei energetice în cazul ţării noastre. "Grantul acesta este un pas înainte spre viitorul energetic flexibil pe care România îl merită. Cred că cu tărie că, având în vedere vastele surse potenţiale de energie din România, de la exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră la Cernavodă, odată ce va funcţiona la parametri maximi, la energia hidroelectrică, potenţialul de a folosi energia solară şi acum, cu SMR-urile, România va fi unul din exportatorii majori de energie nu doar în Europa de Est, ci şi în întreaga Europă", a spus diplomatul.
Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.
Până acum, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume.