Summit-ul istoric al Consiliului European va trasa direcțiile dezvoltare ale UE până în 2024

Laurentiu Gheorghe | 09.05.2019

Sibiul este gazda primului Consiliu European informal care are loc în România. Aici, cei 27 de șefi de stat și guvern vor adopta o Declarație care va defini dezvoltarea UE pentru următorii cinci ani.

Pe aceeași temă

Programul zilei de joi începe cu summitul Partidului Popular European la ora 10:00, găzduit de Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu, la final fiind anunțată o declarație comună de presă a președintelui Klaus Iohannis, președintele PPE, Joseph Daul, liderul PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, precum și cu președintele PNL, Ludovic Orban.

Începând cu ora 11:45 șefii de stat și guvern din UE se vor reuni la Primăria din Sibiu pentru Summitul informal.

În continuare, lor li se va alătura de la ora 12:30 președintele Parlamentului European, Anatoni Tajani, pentru reuniunea Consiliului European care va avea loc în Sala Atrium a Primăriei Sibiu.

Liderii europeni vor face o fotografie de familie la ora 13:15 in Piata Mare, iar de la 13:30 vor participa la un dejun de lucru la Muzeul Brukenthal din Sibiu, urmand ca la 15.30 sa inceapa a doua sesiune de lucru a summitului informal al Consiliului European.

Presedintele Klaus Iohannis are programata, incepand cu ora 18.00, o conferinta de presa comuna cu Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cu Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, in agenda lui Iohannis figureaza o intalnire cu reprezentantii Forumului Democrat al Germanilor din Romania, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.

  • La final, Consiliul European se va încheia cu o Declarație de intenție intenție care va seta marile direcții pentru UE în următorii 5 ani. Președintele Consiliului, Donald Tusk, a dezvăluit luni principalele patru priorități ale Agendei Strategice 2019-2024:

  • protejarea cetățenilor și a libertăților, care include și respectarea statului de drept și e

  • dezvoltarea economică

  • protejarea climei

  • promovarea intereselor și valorilor Europei în lume

În cadrul Consiliului European se vor discuta și subiecte mai delicate, printre care problema migrației, vederile fiind diferite, grupul format din Ungaria, Polonia și Italia adoptând o linie dură, gradul de îndatorare ale statelor membre și respectarea statului de drept.

"Există o voință colectivă de a nu discuta despre Brexit", a cărui dată a fost amânată pentru 31 octombrie, și de a "relua în mâini agenda europeană", a explicat președinția franceză.

Odată Declarația de la Sibiu agreată și semnată de toți cei 27 de lideri, la reuniunea formală din luna iunie a Consiliului European va fi adoptat documentul oficial numit Agenda Strategică a UE.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că reuniunea de la Sibiu arată că „românii contează în Europa”.

„Summitul este extrem de important nu numai pentru Europa, este extrem de important şi pentru România şi pentru români şi este motiv de bucurie. Europa vine în România, Europa vine aici la summit şi mâine aici, din România, desenăm viitorul UE. Pentru români am un mesaj extrem de important: România contează, românii contează! Şi fiindcă suntem în perioada în care ne pregătim pentru alegerile europene trebuie să spun cu toată convingerea: votul românilor contează!”, a declarat miercuri, şeful statului, citat de Agerpres.

„Ne vom aduna la Sibiu, de Ziua Europei, pentru a discuta de planuri strategice pentru Uniunea Europeană, pentru anii viitori. În acest context, propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, care să transmită un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune”, a declarat și Donald Tusk

Summitul de la Sibiu va prilejui și mai multe întâlniri bilaterale, precum cea dintre Donald Tusk și premierul ungar Viktor Orban.

La Summit sunt așteptați 27 de șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, aproximativ 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

Întreg centrul oraşului Sibiu este rezervat summitului. Momentele centrale se vor desfăşura în clădirea primăriei din Sibiu şi la Palatul Brukenthal, unde va avea loc un dejun de lucru. În curtea Bisericii Evanghelice, Piaţa Huet, Piaţa Mare şi Piaţa Mică sunt amenajate corturi pentru conferinţe, pentru jurnaliştii, dar şi pentru control acces.

Mai multe despre importanța acestui Summit, puteți citi AICI: Uniunea Europeană înaintea summitului de la Sibiu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22