Summitul liderilor statelor din Europa Centrala si de Est membre NATO

Iulian Popescu | 04.11.2015

Noua tari din Europa Centrala si de Est vor solicita o prezenta sporita a NATO in regiune, ca raspuns la "provocarile de securitate provenite din est si sud", la summitul de miercuri de la Bucuresti, ce va fi prezidat de sefii statului roman si polon, Klaus Iohannis si Andrzej Duda, scrie Hotnews.

Pe aceeași temă

La acest eveniment vor participa secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, președinții Bulgariei, Rosen Plevneliev, Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves, Republicii Letonia, Raimonds Vejonis, Republicii Lituania, Dalia Grybauskaite, Republicii Slovace, Andrej Kiska, Ungariei, Ader Janos, și președintele Camerei Deputaților a Republicii Cehe, Jan Hamacek.

 

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca tarile din flancul estic sunt hotarate sa joace un rol important in NATO.

 

"Intalnirea pe care am organizat-o impreuna (n.r. - cu Polonia) pentru ziua de maine, acel mini-summit, vrea sa arate ca flancul estic este aici, tarile din flancul estic sunt hotarate sa joace un rol destul de important in cadrul structurilor NATO si vrem, de asemenea, sa subliniem importanta acestui flanc estic in situatia geopolitica in permanenta schimbare. (...) Vrem sa subliniem ca aceasta importanta geostrategica a flancului estic nu este in scadere, ci este in continuare extrem de mare", a spus seful statului.

 

La summit vor lua parte oficiali de rang inalt din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania si Slovacia.

 

Potrivit AFP, participantii au convenit sa lanseze un mesaj comun, subliniind importanta unei adaptari strategice a NATO pentru situatia de securitate actuala. Ei vor incerca sa formuleze un set de propuneri comune, in vederea pregatirii summitului NATO, programat la Varsovia in 2016.

 

Oficiali germani citati de Wall Street Journal le-au transmis oficialilor aliati din NATO ca nu vor sa tensioneze relatiile cu Rusia prin amplasarea de baze permanente NATO in est, mai ales acum cind armistitiul din estul Ucrainei pare sa fie respectat. Polonia si Tarile Baltice insa preseaza pentru baze militare permanente.

 

Tarile reprezentante vor reitera, de asemenea, hotararea de a-si dubla eforturile pentru consolidarea granitei de est a NATO si a Uniunii Europene.

 

Statele membre vor discuta cresterea numarului de trupe stationate de-a lungul frontierei ruse si punerea lor sub comanda formala a Aliantei, dar Germania nu ar fi de acord cu acest pas "pentru a nu provoca" Rusia, mai scrie Wall Street Journal.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22