Pe aceeași temă
Decizia lui Călin Popescu Tăriceanu și a conducerii ALDE de a scoate partidul de la guvernare și crearea alianței cu Pro România pentru susținerea independentului Mircea Diaconu în cursa pentru Cotroceni a produs un cutremur, mai mulți parlamentari și lideri ALDE cerând capul lui Tăriceanu. În aceste condiții, liderul ALDE a convocat forul de conducere al partidului pentru liniști apele și a-i convinge pe parlamentari să respingă ofertele lui Dăncilă de posturi guvernamentale, chiar de miniștri sau secretari de stat.
Surse din ALDE spun că în urma evenimentelor de ieri, Tăriceanu a avut discuții personale cu mai mulți lideri ALDE pentru a-i convinge să stea pe loc și să nu fugă la PSD pentru funcții iluzorii.
Trădarea lui Meleșcanu
Miza cea mai mare pentru Tăriceanu este să țină unit grupul din Senat al ALDE, pentru că orice plecare va conduce la desființarea grupului și întărirea majorității pentru PSD în Senat. Deși se manifestă divergențe în grupul senatorilor ALDE, niciunul nu a dat semne că ar accepta oferta PSD, cu excepția notabilă a lui Meleșcanu. Complicată este situația și la Camera Deputaților, acolo unde s-a format deja un grup de opozanți, deputați care încearcă să-l mazilească pe Varujan Vosganian, omul de încredere al lui Călin Popescu Tăriceanu.
Șantaj la Tăriceanu
PSD a lansat luni seară un șantaj la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu, pe care îl amenință că dacă va refuza alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, îi va desființa grupul parlamentari de senatori obligându-l pe Meleșcanu să-și dea demisia din ALDE. Dacă Meleșcanu pleacă din ALDE, grupul parlamentar din Senat scade sub numărul limită iar Tăriceanu riscă să piardă poziții politice importante și o pârghie de putere semnificativă.
PSD a mutat surprinzător luni, anunțând că-l va susține pe Teodor Meleșcanu, fost ministru de externe ALDE, pentru funcția de președinte al Senatului. „Am avut o discuție cu domnul Meleșcanu, i-am făcut această propunere, domnul Meleșescanu a acceptat în ideea în care dânsul nu este de acord cu alianța cu Pro România.Locul a fost al ALDE și noi am vrut să arătm că suntem corecți până la capăt.”, a declarat luni Viorica Dăncilă.
Decizia l-a luat prin surprindere pe Călin Popescu Tăriceanu, care a demisionat din funcția de președinte al Senatului odată cu anunțul retragerii candidaturii la prezidențiale. „Nu cred că poate cineva să propună o funcție la ALDE fără să discute cu conducerea”, a subliniat el, întrebat dacă Teodor Meleșcanu va fi exclus dacă acceptă șefia Senatului.
Tăriceanu urmează la mutare
Liderul ALDE a încercat să contracareze mutarea PSD anunțând luni seara că că grupul parlamentar al ALDE din Camera superioară va deveni grup mixt şi va purta denumirea „Democraţia”. Astfel, împreună cu cei de la Pro Democrația, grupul senatorial ar urma să numere 14 parlamentari, ceea ce l-ar scăpa de riscul desființării.
Preşedintele interimar al Senatului, Şerban Valeca, i-a spus că pentru acest lucru trebuie să depună o solicitare scrisă la Biroul permanent. Totuși, Tăriceanu mai are un hop de trecut, deoarece solicitarea înființării grupului mixt mai trebuie să fie aprobată în Plenul Senatului. PSD a pierdut la limită majoritatea în Senat, dar chiar și în lipsa unui vot tot mai poate să-și impună teoretic deciziile în urma negocierilor politice.