Pe aceeași temă
Dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara ca urmare a scrisorii privind solicitarea de demitere a conducerii DNA si ICCJ, Calin Popescu Tariceanu raspunde aratand ca CSM ar trebui sa se “preocupe de dosarele care au stat ani de zile in sertare fara sa fie lucrate”.
Presedintele Senatului mai arata ca nimeni nu ii poate “cenzura” dreptul de a exprima opinii politice, potrivit HotNews.
"Cred ca aceste sesizari ale Inspectiei Judiciare nu sunt productive, ele nu pot cenzura dreptul la declaratii politice ale parlamentarilor", a replicat Tariceanu, adaugand ca "CSM ar putea sa se preocupe de dosarele care au stat ani de zile in sertare fara ca sa fie lucrate".
El a sustinut ca a semnat scrisoarea adresata presedintelui Iohannis in calitate de senator, si nu de presedinte al Senatului.
"Daca as fi avut mandat din partea Biroului Permanent sau al plenului as fi putut vorbi in numele senatului (...) Am acest drept fundamental sa-mi exprim opiniile politice care nu poate fi cenzurat de nimeni", a mai spus Tariceanu.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va sesiza Inspectia Judiciara (IJ) ca urmare a scrisorii semnate si publicate de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, alaturi de alti senatori, in care ii cer presedintelui Iohannis sa le demita pe sefele DNA si ICCJ – Laura Kovesi, respectiv Livia Stanciu. Actiunile senatorilor in cauza, sustine CSM, au capacitatea de submina autoritatea sistemului judiciar.
Consiliul arata intr-un comunicat ca situatia creata poate afecta increderea cetatenilor in calitatea actului de Justitie.
„Exploatarea instituţională şi mediatică a soluţiei definitive de achitare pronunţată de o instanţă judecătorească şi stigmatizarea publică a persoanei preşedintelui ÎCCJ în acest context, strict în considerarea poziţiei şi rangului instituţional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, şi anume, acela al sesizării instituţiilor abilitate în legătură cu o situaţie sau posibile fapte de natură penală, poate genera un nepermis mecanism de erodare a încrederii cetăţenilor în calitatea sistemului judiciar şi de forţare a limitelor constituţionale de putere”, se arata in comunicatul CSM.
Consiliul denunta, de asemenea, o „logica periculoasa” privind sugerarea unei complicitati intre presedintele ICCJ si procurorul-sef al DNA.
Context
Presedintele Senatului cere demisia procurorului sef al DNA, Laura Kovesi, si pe presedintele Inalte Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Intr-o scrisoare deschisa, Calin Popescu Tariceanu ii cere lui Klaus Iohannis sa le inlature “prin demitere ori demisie” pe sefele DNA si ICCJ. Presedintele Senatului isi bazeaza apelul pe un caz in care el acuza DNA ca ar fi arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca, in urma unui “denunt calomnios” al Liviei Stanciu.
In scrisoarea semnata de Tariceanu si alti patru parlamentari PLR – Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghise si Nicolae Nasta –, presedintele Senatului o acuza pe sefa SNA ca ar fi arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca, in urma unui “denunt calomnios” al Liviei Stanciu, presedintele Inalte Curti de Casatie si Justitie.
"Intr-o asemenea situatie, in care drepturile si libertatile fundamentale ale unui cetatean obisnuit au fost incalcate de catre doi inalti magistrati in mod deliberat si cu rea credinta, va cerem, Domnule Presedinte, sa folositi atat instrumentele constitutionale si legale de care dispuneti, cat si autoritatea morala inerenta institutiei Presedintelui Romaniei pentru a le inlatura, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu si Laura - Codruta Kovesi", se arata in scrisoarea semnata in cauza.
In aceeasi scrisoare, Tariceanu ii solicita presedintelui Iohannis sa sustina “neintarziat si fara rezerve” proiectul parlamentar privind eliminarea arestului preventiv din Codul Penal.