Tăriceanu sare în apărarea lui Meleșcanu după dezastrul votului din diaspora: Nu e vinovat ministrul

Laurentiu Gheorghe | 06.06.2019

După ședința de joi a coaliției, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a declarat susținerea pentru ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, pe care nu îl vrea remaniat.

Pe aceeași temă

„Nu ministrul e vinovat”, a subliniat Tăriceanu în scandalul legat de imposibilitatea a mii de români de a vota pe 26 mai în străinătate.

„Nu am discutat despre remaniere sub nicio formă, nici în coaliție, nici cu colegii mei. Din moment ce este ministru, are susținerea mea. Nu sunt adeptul găsirii țapului ispășitor. El a prezentat o analiză. Am avut o discuție cu dânsul. El a prezentat un raport premierului, va fi dat publicității. Nu ministrul e vinovat, nu el stabilește secțiile de vot. Ele sunt solicitate de ambasadorii din țările respective, care au date despre locurile cu cei mai mulți români. Nu e o decizie personală a ministrului de Externe”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Și aceasta nu este singura divergență pe care o are cu președintele Iohannis. Tăriceanu a mai spus că orice negociere privind pactul național propus de șeful statului trebuie să găsească o definiție a statului de drept care să fie agreată și de liderul ALDE.

Principalele declarații ale lui Tăriceanu după întrevederea cu Dăncilă de la Parlament:

  • In octombrie am lansat ideea unui pact (pe justitie - n.r), cred ca pactul propus de Presedintel trebuie sa aiba in vedere sa gasim mai intai o definitie comuna aceea ce inseamna statul de drept, pentru ca unii cred ca inseamna colaborarea dintre servicii si procuratura. Eu cred ca inseamna un stat de reguli, norme, legi, care au scop asigurarea principiilor pe care se bazeaza democratia si anume drepturile si libertatile cetateanului. De aici pornim mai departe la discutia legata de continutul pactului.

  • Iohannis incearca asta dupa ce 5 ani nu a miscat niciun deget, un fel de umbrela sub care sa ralieze partidele pentru a-si asigura un nou mandat.

  • Cred ca in viitorul pact pe justitie nu putem sa nu abordam si suprapunerea referendumului cu alegerile, sa discutam cum transpune presedintele deciziile CCR - are presedintele obligativitate? El vorbeste de statul de drept dar nu face parte din statul de drept cand nu respecta deciziile CCR.

  • Pastram sau nu pastram superimunitatea presedintelui, sau o ducem la nivelul parlamentarilor?

  • Trebuie sa desecretizam si sa scoatem in afara legii toate protocoalele secrete si presedintele vad ca a evitat sa intre in aceste subiecte delicate.

  • Haideti sa fim seriosi si sa avem o privire de ansamblu, nu sa face un pact doar cu ce ne convine, selectiv.

  • Rolul președintelui nu e de a ne da nouă lecții și sugestii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22