Pe aceeași temă
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri seara, la Digi24, că nu este un sabotor al luptei anticorupție,așa cum este acuzat, ci vrea ca exceselor din corupție să nu li se răspundă cu alte excese.
În opinia sa, cazul Marianei Rarinca, pentru care el i-a cerut președintelui României să le demită pe Livia Stanciu – șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, și Laura Codruța Kovesi – șefa DNA, decredibilizează justiția.
„Nu mai ai autoritatea morală să asiguri credibilitatea instituției, prezența acestor doamne are un efect de decredibilizare a justiției. Când președintele Înaltei Curți se folosește de instrumentele de putere pentru a pune în cătușe un om care stă șase luni în privare de libertate, aceste lucruri trebuie privite cu mare seriozitate”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la Digi24.
Atacat pentru că a dovedit necunoașterea Constituție și a încălcat independența Justiției, președintele Senatului s-a justificat la Digi24: “Acest caz este un semnal grav de alarmă. Suntem martorii unui incredibil abuz de putere, care pune sub semnul întrebării modul în care funcționează justiția. Nu atât conținutul tehnic al scrisorii trimise președintelui e important, cât componenta politică”.
“Ce va decide președintele e problema dânsului. Eu, ca liberal, cred că statul de drept apără drepturile și libertățile indivizilor. Un cetățean a stat încarcerat fără să fie nevinovat peste 190 de zile”, a mai adăugat Tăriceanu.
El s-a arătat indignat că în cazul Rarinca, o femeie complet inofensivă, s-au folosit „agenți provocatori”, mascați, iar DNA a fost pus „pe repede înainte”.
Reamintim că CSM a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu scrisoarea și declarațiile președintelui Senatului.
Cinci senatori, printre care și președintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-au solicitat marți, printr-o scrisoare, președintelui Klaus Iohannis să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, pe Livia Stanciu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, și Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, pentru "încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale" ale Marianei Rarinca.
Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat, miercuri, că sesizează Inspecția Judiciară în legătură cu recentul demers al președintelui Senatului și dezbaterile publice generate privind posibila încălcare a independenței justiției.