Tarile europene incep anchetarea cazurilor de evaziune fiscala. DIICOT intra pe fir

Vlad Toma | 05.04.2016

In urma scurgerii de informatii despre afacerile off-shore - "Panama Papers" – care a dezvaluit ca mai multi sefi de stat isi ascund averile in paradisuri fiscale, alaturi de celebritati, miliardari si sportivi, mai multi tari europene au anuntat ca vor incepe anchetarea cazurilor de evaziune fiscala.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Daniel Horodniceanu, procuror şef DIICOT, a declarat pentru Digi24 ca institutia pe care o conduce va analiza documentele aparute in dosarele Panama, pentru a vede daca acestea pot ajuta in anchete.

 

Franta si Spania au anuntat deja official ca incep anchetarea acestor cazuri, anunta AFP, citata de Hotnews.


Justitia franceza a anuntat ca va ancheta cazurile de "evaziune fiscala grava", orchestrata de firma de avocatura panameza Mossack Fonseca.
 

In Spania, justitia a deschis o ancheta pentru spalare de bani, investigand de asemenea modul in care unele persoane au evitat sa-si plateasca taxele in tara.


Ziarul german Suddeutsche Zeitung anunta de asemenea ca cel putin 28 de banci germane au beneficiat de serviciile firmei de avocatura Mossack Fonseca din Panama pentru 1.200 de firme ale clientilor lor.
 

Olanda va deschide de asemenea o ancheta, anunta Agerpres.

 

Premierului islandez Sigmundur Davio Gunnlaugsson, al carui nume se afla in aceste documente, i se cere demisia atat de opozitie, care pregateste o motiune de cenzura impotriva sa, cat si de cetatenii islandezi, care au organizat proteste masive. Nu exista insa dovezi clare ca acesta ar fi incalcat legea.


Comisarul european Pierre Moscovici a solicitat statelor UE sa accelereze lupta impotriva evaziunii fiscale, in urma aparitiei documentelor "Panama Papers". 

 

***

 

Conform unei investigatii realizate de 107 institutii media, mai multi sefi de stat isi ascund averile in paradisuri fiscale, alaturi de celebritati, miliardari si sportivi. Investigatia are la baza asa-numitele "Panama Papers", o mare scurgere de informatii despre afacerile off-shore.

 

Documente s-au scurs din arhivele societatii Mossack Fonseca din Panama, specializata in consultanta pentru crearea companiilor off-shore.

 

Conform acestora, unii dintre cei mai influenti oameni din lume au deschis peste 214 mii de societati off-shore, administrate de Mossack Fonseca in 21 de paradisuri fiscale in perioada 1977-2015, anunta Hotnews, care citeaza Le Monde.


Printre cei prezenti pe aceasta lista se numara Vladimir Putin, premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, presedintele argentinian Mauricio Macri, premierul pakistanez Nawaz Sharif, fostul premier ucrainean Pavlo Lazarenko dar si Porosenko, Xi Jinping, Messi si Platini, alaturi de peste 100 de celebritati din intreaga lume. Pe lista se afla de asemenea numeroase grupari care isi fac bani din crima organizata, trafic de droguri etc

 

In aceste documente figureaza numele mai multor romani. Conform ziare.com, Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, ar fi folosit firma Castle Europa Limited infiintata in Bahamas de avocatii Mossack Fonseca in afacerile demarate in Romania in 1997.

 

Conform Digi24Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vintu, Said Baklini sunt alte nume de romani care figureaza in baza de date a firmei de avocatura Mossack Fonseca.

 

Cabinetul avocatului panamez Mossack Fonseca a condamnat scurgerea de informatii declarand ca aceasta reprezinta "un atac impotriva statului Panama". 

 

Guvernul din Panama a dat asigurari ca va coopera cu justitia in cazul deschiderii unei anchete in acest caz. 

 

Reuters anunta ieri ca autoritatile din Noua Zeelanda si Australia au inceput investigarea anumitor persoane mentionate in aceste scurgeri de documente, pentru evaziune fiscala. In Australia vor fi investigate cateva sute de persoane.

 

The Guardian scrie ca desi Mossack Fonseca este bazata in Panama are o retea globala formata din 600 de oameni care cuprinde 60 de tari. Aceasta firma are deci reprezentante si clienti nu doar in Panama ci si in alte paradisuri fiscale, in Cipru, Elvetia etc

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22