Pe aceeași temă
„Pentru situaţia de 30 de ani, şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical şi nu numai autorităţile locale, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”, a afirmat Tătaru, la Leţcani.
Întrebat ce măsuri va lua pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai întâmple, ministrul a menţionat reevaluarea managementului şi „tot ce înseamnă reevaluarea capacităţii de tratament a unităţilor sanitare, tot ce înseamnă coordonare”.
„Nu ştiu dacă vom da afară managerii. Coordonarea activităţii medicale trebuie să fie cea care reflectă activitatea lor”, a precizat Nelu Tătaru.
Ministrul a efectuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o vizită la Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru a vedea modul în care a fost pregătită unitatea medicală ca să primească pacienţii de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.
„Am venit să evaluăm pregătirea pentru cei şase pacienţi care vin de la Piatra Neamţ. Sunt în acest moment operaţionabile 18 paturi de ATI din care avem 10 paturi libere. Este suplimentat personalul”, a declarat Tătaru.
Potrivit acestuia, doi dintre cei şase pacienţi transferaţi de la Neamţ la Leţcani din cauza incendiului sunt intubaţi invaziv, doi sunt pe SiPAP şi doi pe canulă de oxigen.
Spitalul mobil este construit din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni. Este amplasat în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei.
Pe perioada pandemiei de coronavirus spitalul a fost declarat spital suport COVID, în subordinea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.