Taxa de solidaritate: nici Tudose nu înțelege ce vrea Mișa dar dă explicații la fel de neclare

Dora Vulcan | 20.10.2017

Premierul Mihai Tudose l-a ironizat vineri pe ministrul Finantelor, Ionut Misa, pentru explicatiile date in legatura cu taxa de solidaritate. După ce și-a consumat ironia, însă, Tudose a dat explicații la fel de neclare.

Pe aceeași temă

 

 

 

El a spus intr-o conferinta de presa la Deva ca taxa exista in acest moment, fiind de 0,25% din venitul brut, iar Ministerul de Finante face calculele pentru ca fondul de asigurare sa ramana in suma reala la fel, schimbandu-se baza de raportare.

 

 

"Astazi, cand stam de vorba, aceasta taxa exista. Domnul ministru de Finante a intrat intr-o zona de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, patru luni, cu acea taxa de solidaritate care era pusa pe cifra de afaceri. Astazi, cand stam de vorba, tot angajatorul plateste 0,25% aceasta taxa, care este si o taxa de asigurare ceruta de Uniunea Europeana si clamata si de sindicate. Ca este 0,25%, ca este... va fi un fond de asigurare, ca este 1%, aici Ministerul de Finante face calculele, fiindca, dat fiind faptul ca se schimba baza de raportare, va trebui sa ramana cifra in suma reala identica. Despre asta este vorba. Astazi, angajatorul dumneavoastra plateste 0,25%", a spus Mihai Tudose, citat de Agerpres. 

 

 

Întrebat dacă Fiind intrebat daca a inteles explicatiile date de ministrul de Finante, Ionut Misa pe acest subiect, premierul a spus: "Acum, ca sa fiu sincer, din ce a explicat ministrul Finantelor am inteles aproape ca dumneavoastra, doar ca norocul nostru este ca stim ca nu e asa".

 

 

"Mai spun odata, eu incerc sa vorbesc in romaneste, nu in 'finantista' domnului ministru Misa, care, pe fond, din punct de vedere tehnic, a explicat bine, traducerea iese rau la domnia sa. Astazi, repet, dumneavoastra, cand va luati salariul, angajatorul dumneavoastra plateste aceasta taxa de 0,25%. Aceasta taxa se va mentine, initial noi am spus ca (...) raman cele doua, sanatate si de pensie, s-a constatat ca mai trebuie aceasta taxa, este obligatorie, este o negociere si la nivel de Uniune Europeana si sindicatele o clameaza, este responsabilitatea angajatorului pentru locul de munca. Am inteles, va ramane, ca este 0,25 % sau 0,30%, repet, Ministerul de Finante face calculele necesare pentru ca fondul respectiv sa ramana in suma reala la fel, schimbandu-se baza de raportare", a afirmat premierul.

 

 

In schimb, vicepremierul Marcel Ciolacu a fost mai explicit si a spus ca acum se platesc contributii in cuantum total de 39%, iar de la 1 ianuarie se vor plati 37% din care 35% de catre angajat si 2% de catre angajator, sub forma acestei taxe, scrie ziare.com

 

 

Tudose: Salariile nu vor scădea, rămân cel puțin la fel sau vor crește

 

 

Întrebat dacă salariile vor scădea, premierul Mihai Tudose a declarat că salariile nu vor scădea, rămân cel puțin la fel sau vor crește după ce contribuțiile vor fi trecute de la angajator la angajat.

 

 

"Nu scad sub nicio formă și o luăm de la capăt: este un mecanism prin care salariile rămân cel puțin la fel, ele vor crește. A fost discuția dacă această măsură aplicată la sistemul de stat este clar că generează creșteri, fiindcă statul, da, va transfera salariul brut de astăzi pe suma care permitea înainte cheltuielile cu angajatul și că dacă privatul va face același lucru. Am avut consultări cu tot ce înseamnă patronate — și cele mai mari, și cele mai mici. Rezultatul discuțiilor a fost că ei au spus toți la unison același lucru: este o oportunitate pe care ne-o oferă statul ca în aceeași anvelopă de cheltuieli să plătim mai bine oamenii, fiindcă România a intrat în zona în care începe o competiție acerbă pe piața forței de muncă, firmele nemaigăsind foarte ușor angajați și atunci a-ți păstra personalul devine o prioritate pentru orice angajator sănătos la cap", a susținut Mihai Tudose.

 

Premierul s-a referit și la "vaietele" exprimate în spațiul public cu privire la faptul că unii patroni vor scădea lefurile după aplicarea noii Legi a salarizării și trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

 

"De asemenea, acele vaiete că... cu ocazia acestei legi vor fi privați care vor scădea lefurile. Dumnezeule, puteau să o facă și astăzi! E la privat. Nu, ei vor folosi acest mecanism pentru a-și motiva mai bine oamenii. (...) Nu scade netul, indiferent cum... Până la urmă, va trebui cu toții să mai așteptăm câteva luni, vom intra în ianuarie și veți vedea că nu scade nimic nicăieri", a subliniat Tudose.

 

Premierul a mai spus că impozitul sub 2.000 de lei va fi zero începând din 2019, așa cum se prevede programul de guvernare.

 

"Este în programul de guvernare, nu este în programul de guvernare din 2017. Încercăm să-l băgăm din 2019, dacă... în funcție de dezvoltarea economică. (...) Este din 2019 în programul de guvernare, odată cu impozitul global. Deci, erau legate câteva. Să vedem, cu impozitul global, dacă ajungem la nivelul acela de interconectivitate financiară, ca să putem implementa sistemul, dar dacă lucrurile merg așa cum trebuie și cum se arată (...) în viața reală, credem că vom putea introduce și așa", a precizat Tudose.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22