Tensiuni in PSD/ALDE legate de viitorul Guvern; discutiile privind componenta, amanate

E.b. | 22.01.2018

După ce si-au dat jos doua guverne intr-un an, cei de la PSD si ALDE pare ca nu reusesc sa treaca peste tensiunile interne si sa decida cum va arata Guvernul Viorica Dancila.

Pe aceeași temă

 

 
UPDATE: Miniştrii Cabinetului Dăncilă vor fi validaţi, vineri, în forurile statutare ale celor două partide de guvernare - PSD şi ALDE, au precizat surse parlamentare citte de Agerpres.

 

Premierul interimar, Mihai Fifor, a  discutat cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în biroul acestuia de la Palatul Parlamentului.

 

Dragnea a mai avut, pe parcursul zilei, discuţii cu preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, cu vicepreşedintele Varujan Vosganian, precum şi cu secretarul general al formaţiunii, Daniel Chiţoiu.

 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, anunţa săptămâna trecută că Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară, astfel încât pe 29 ianuarie să fie dat votul de învestitură pentru Guvernul Viorica Dăncilă.  

 

Amanare

 

Luni, la PSD, era programata, incepand cu ora 16:00, sedinta Comitetului Executiv National in care liderii  PSD urmau sa decida componenta noului lor Executiv, insa, au renuntat la acesta intalnire pentru ca gasesc consens.

 

Astfel, presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, a declarat, ca discutiile pe Guvernul Dancila vor fi amanate.

 

"Discutiile privind componenta Guvernului se amana, nu s-a ajuns la o intelegere privind unele portofolii", a anuntat liderul PSD Tulcea dupa ce a participat, la Parlament, la o discutie cu Liviu Dragnea.

 

Și ALDE a amânat pentru vineri ședința în care ar fi urmat să fie validate propunerile de miniștri.

 

Potrivit Digi24, Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, are nemulțumiri legate inclusiv de controversata Declarație 600.

 

Surse citate de televiziunile de stiri sustineau chiar ca Liviu Dragnea ar fi incercat sa forteze cooptarea UDMR la guvernare, insa liderul uniunii, Kelemen Hunor, a negat aceste zvonuri.

 

Cu toate astea, partenerii de coalitie, cei de la ALDE, sunt clar nemultumiti de cum se desfasoara lucrurile. Si partidul condus de Calin Popescu Tariceanu avea programata o sedinta pentru ora 15:00, insa a anuntat de asemenea ca si-o amana pentru vineri,  conform ziare.com

 

Chiar daca cei de la ALDE se pare ca au stabilit deja ca isi pastreaza portofoliile si ministri, se pare ca nemultumirile lor sunt legate, printre altele, de infama Declaratie 600

 

Surse ciatate de Digi24 spun ca Tariceanu a cerut fie ca termenul de depunere al formularului sa fie extins, fie sa fie anulat cu totul.

 

In Guvernul Tudose, ALDE a detinut urmatoarele portofolii: Externe - Teodor Melescanu, Mediu - Gratiela Gavrilescu, Energie - Toma Petcu si Relatia cu Parlamentul - Viorel Ilie.

 

Cel mai probabil, Dancila va lucra in mare cu echipa lui Tudose, cu mici ajustari

 

Pana una alta, din discutiile ce s-au puratat pana acum si au ajuns in presa, se pare ca schimbarile nu vor fi foarte mari fata de cum a aratat Guvernul Tudose.

 

Cei inlocuiti vor fi in primul rand cei care si-au exprimat explicit sustinerea fata de fostul premier sau considerati apropiati lui si vicepremierului Marcel Ciolacu.

 

Discutiile privind noii membri ai Cabinetului Dancila vizeaza in principal ministerele Transporturilor, Turismului, Culturii si pe cel al Fondurilor Europene, al carui titular, Marius Nica, a demisionat vineri, chiar daca era oricum demisionar in urma plecarii lui Tudose din fruntea Executivului.

 

Postul de ministru al Transporturilor ocupat de Felix Stroe i-ar putea reveni lui Razvan Cuc, care a mai detinut aceasta functie, sau lui Sorin Bota, fost secretar de stat in minister in mandatul lui Miron Mitrea.

 

In cazul Ministerului Fondurilor Europene, este vehiculat numele lui Eugen Teodorovici, sustinut de filiala Tulcea. Initial, acesta ar fi fost luat in calcul si pentru Finante, insa este posibil ca actualul detinator al portofoliului, Ionut Misa, sa ramana in functie.

 

Cu toate acestea, Teodorovici declara duminica dupa-amiaza ca inca nu i s-a propus vreo functie. Intrebat daca ar vrea sa fie ministrul Fondurilor Europene sau ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici a declarat: "Acolo unde partidul considera ca are nevoie de noi, vom spune da. Orice om politic trebuie sa fie onorat sa fie intr-o pozitie publica in care sa poata sa faca pentru poporul sau lucrurile bune, eu zic ca asta e abordarea corecta a fiecarui politician".

 

Pentru Ministerul Culturii, detinut de Lucian Romascanu, sunt discutate mai multe variante. Exista voci din partid care sustin mentinerea acestuia in functie, insa este luata in calcul si inlocuirea lui cu Ionut Vulpescu, cel care a mai detinut acest portofoliu in Cabinetul Grindeanu.

 

In ceea ce priveste Ministerul Turismului, detinut de Mircea Titus Dobre, numele viitorului titular inca se discuta.

 

Si ministrul Dialogului Social, Gabriel Petrea, si-ar putea pierde functia, insa nici in cazul lui nu este cunoscut inca niciun posibil succesor. O situatie la fel de incerta este cea a ministrului Tineretului si Sportului, Marius Dunca.

 

La Ministerul Apelor, de unde ministrul Doina Pana a demisionat inainte de plecarea lui Mihai Tudose, a fost deja confirmat prin votul CEx Ioan Denes.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22