Toader a cerut oficial desecretizarea protocoalelor SRI-parchete. Hellvig e de acord

Dora Vulcan | 19.03.2018

Ministrul de Justiției Tudorel Toader a cerut luni dimineata Parchetului General desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si Ministerul Public (DNA si DIICOT) după ce a anunțat publicul Antenelor încă de vineri că va face acest lucru. SRI, prin vocea directorului Eduard Hellvig, a spus că este de acord cu desecretizarea.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE  Seful Comisiei SRI, Claudiu Manda, a anutat ca Eduard Hellvig si-a dar acordul pentru desecretizarea protocolului cu Parchetul General, spunând ca a veni la comisie pentru o discutie

 

”Am vorbit cu domnul Hellvig, dânsul m-a sunat şi şi-a exprimat disponibilitate de a desecretiza acel protocol, este vorba despre protocolul între SRI şi Parchetul General şi a prezentat dorinţa de a ne vedea la comisie pentru a discuta despre anumite elemente din activitatea Serviciului Român de Informaţii", a declarat luni Claudiu Manda, şeful Comisie de Control SRI. Acesta a mai spus că discuţiile la care va participa Hellvig vor avea loc vineri sau în cursul zilei de marţi.

 

 

Ministrul TudorelToader nu a spus insa care este baza legală pentru care cere desecretizarea si care sunt motivele.

 

În data de 19 martie 2018, ministrul justiției, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, a solicitat domnului Augustin LAZĂR, Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în baza prerogativelor constituționale și a competențelor legale, comunicarea următoarelor aspecte:

 

  • dacă și câte protocoale secrete au fost încheiate între Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pe de o parte și Serviciul Român de Informații, pe de altă parte;
  • data încheierii și semnatarii respectivelor protocoale;
  • demararea procedurii legale de desecretizare a conținutului acestora” - anunță ministerul într-un comunicat remis presei luni. 

 

 

 

 Ministrul Justiției, Tudorel Toader a spus că va cere de urgență, în mod special, Ministerului Public să desecretizeze protocolul încheiat între DNA și SRI.

 

 

„Dacă solicitarea doamnei Dăncilă nu acoperă și solicitarea către Ministerul Public, în limitele competenţelor mele legale date de art 132 din Constituţie, care spune că procurorii îşi desfăşoară acivitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei - nu cum greşit a spus cineva sub controlul ministrului Justiţiei - eu, în calitate de ministru al Justiţiei, luni la prima oră voi solicita Ministerului Public desecretizarea protocolului cu SRI", a declarat ministrul Justiţei, Tudorel Toader la Antena 3.

 

Declarația lui Toader survine după ce premierul Dăncilă a anunțat că va cere desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului: „având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcţionarea României că stat democratic în care funcţionează separaţia puterilor în stat, precum şi poziţia oficială exprimată astăzi de Administraţia Prezidenţială", a anunţat, vineri seară, Guvernul. 

 

Potrivit legii, desecretizarea sau trecerea la un alt nivel de secretizare a informaţiilor secrete de stat se realizează de către împuterniciţii şi funcţionarii superiori abilitați prin lege să atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al instituţiilor care coordonează şi controlul masurilor privitoare la protecţia informaţiilor clasificate. 

 

Administrația prezidențială s-a exprimat la rândul ei pe acest subiect arătând că „Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a aprobat, prin Hotărâri, încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Naţională Anticorupţie sau între Serviciul Român de Informaţii şi alte entităţi ale statului şi nu a stabilit, prin prevederile hotărârilor aprobate, atribuţii suplimentare în sarcina acestora”.

 

Protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea Serviciului Român de Informaţii, fie la solicitarea celorlalte entităţi implicate, în baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare şi funcţionare, mai precizează Administraţia prezidenţială.

 

”Întrucât Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a emis Hotărâri prin care să impună încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi alte entităţi sau Hotărâri prin care să aprobe astfel de protocoale, activitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului şi, cu atât mai puţin, a Preşedintelui României”, se mai arată în comunicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22