Toader, iritat că Danemarca cere sancțiuni împotriva României, în loc să i se adreseze direct

Dora Vulcan | 25.01.2018

Ministrul român de Justiție se arată iritat de faptul că Danemarca a trecut la acțiuni și a cerut Adunării Parlamentare a Consiliului Europei sancțiuni împotriva țărilor care nu respectă standardele europene din închisori, în loc să se încadreze în procedura de corespondență bilaterală convenită.

Pe aceeași temă

 

 

 

Toader face o evidență a contactelor bilaterale și discuțiilor care au avut loc între România și Danemarca pe această temă, după ce Curtea Supremă daneză a refuzat extrădarea unor cetățeni români acuzați de trafic de persoane pentru că în închisorile din România se încalcă drepturile Omului. Premierul danez Lars Lokke Rasmussen s-a plâns la Strasbourg și a spus că "pur şi simplu nu este corect ca state precum Danemarca să ajungă să găzduiască infractori străini din cauza condiţiilor proaste din penitenciarele ţărilor de origine". Ceea ce pare a-i reproșa ministrul român de Justiție premierului danez este că nu mai acceptă să fie dus cu vorba de autoritățile române, în locul faptelor menite a debloca situația în care România își pune partenerii din țările UE. ”Mă întreb oare de ce autoritățile din Danemarca preferă atitudinile critice la adresa României, în loc sa ne adreseze solicitarea în scris, astfel cum am tot convenit ?”, scrie Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook. Curajos, Tudorel Toader anunță că îl va interpela pe omologul în Consiliul JAI, de la Sofia.

 

 

Postarea integrală a ministrului de Justiție român:

 

 

Citesc faptul că

Lars Lokke Rasmussen, premierul Danemarcei, a cerut astăzi, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, accelerarea procedurilor pentru extrădarea infractorilor străini și un sistem mai dur pentru sancționarea țărilor care nu respectă standardele în domeniul drepturilor omului.

Reamintesc

că instanța supremă din Danemarca a decis în 2017 că patru cetățeni români, acuzați de trafic de persoane, nu pot fi extrădați deoarece condițiile din penitenciarele din România le-ar încălca drepturile.

În 2017

am avut trei întrevederi cu ministrul justiției din Danemarca, două întrevederi cu ambasadorul Danemarcei la București, iar două delegații parlamentare din Danemarca au vizitat România, pe aceeași temă !

De fiecare dată am convenit asupra faptului că le vom oferi garanții scrise pentru detenția în condiții corespunzătoare, urmând să ne adreseze o solicitare scrisă în acest sens !

Mă întreb

oare de ce autoritățile din Danemarca preferă atitudinile critice la adresa României, în loc sa ne adreseze solicitarea în scris, astfel cum am tot convenit ?

Măine la Sofia, în cadrul Consiliului JAI, îi voi adresa aceeași întrebare, ministrului justiției din Danemarca !

 

 

 

 

Context

 

 

 Rasmussen denunţă condiţiile din penitenciarele unor ţări partenere, după ce justiţia daneză a interzis extrădările în România din cauza încălcării condițiilor convenite în UE

 

 

Premierul Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, a cerut, la Consiliul Europei, accelerarea procedurilor pentru extrădarea infractorilor străini şi un sistem pentru sancţionarea ţărilor care nu respectă standardele din penitenciare, în contextul blocării extrădării unor cetăţeni români.

 

 

Curtea Supremă de Justiţie din Danemarca a decis în 2017 că patru cetăţeni români acuzaţi de autorităţile române de trafic de persoane nu pot fi extrădaţi deoarece condiţiile din penitenciarele din România le-ar încălca drepturile. În acest context, Lars Lokke Rasmussen, premierul Danemarcei, a cerut miercuri, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, accelerarea procedurilor pentru extrădarea infractorilor străini şi un sistem mai dur pentru sancţionarea ţărilor care nu respectă standardele în domeniul drepturilor omului.

 

"Pur şi simplu nu este corect ca state precum Danemarca să ajungă să găzduiască infractori străini din cauza condiţiilor proaste din penitenciarele ţărilor de origine", a afirmat Lars Lokke Rasmussen la Strasbourg, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

 

"Avem nevoie de un sistem care să fie mai dur cu ţările care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în domeniul drepturilor omului. În acelaşi timp, avem nevoie de un sistem care să nu exercite interferenţe prea mari asupra ţărilor care tratează cu seriozitate drepturile omului", a spus Rasmussen.

 

Lars Lokke Rasmussen a anunţat că Danemarca va organiza în aprilie o conferinţă ministerială sub egida Consiliului Europei pentru a "oferi un nou impuls reformelor în curs în cadrul sistemului drepturilor omului".

 

Printre propunerile de reforme se numără măsuri pentru facilitarea extrădării infractorilor, dar şansele aprobării unei astfel de moţiuni sunt reduse, în contextul în care unii delegaţi au argumentat că ar fi subminată legitimitatea Curţii Europene a Drepturilor Omului, scrie gandul.info.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22