Toader merge mai departe cu revocarea lui Lazăr și o propune din nou pe Florea la șefia DNA

Redactia | 24.12.2018

Tudorel Toader a anunțat că joi, 27 decembrie, îi va trimite președintelui Klaus Iohannis documentele pentru a filnaliza procedura de revocare a lui Augustin Lazăr de la Parchetul General.

Pe aceeași temă

De asemenea, el a anunțat că revine cu cele cinci propuneri de numire la vârful parchetelor, între care procurorul Adina Florea la DNA, ținând cont că președintele poate refuza o singură dată propunerea formulată de ministrul Justiției.

"Pe data de 27 decembrie dimineaţă, când merg la minister, am pregătit documentele necesare finalizării procedurii de revocare a procurorului general. (...) În opinia mea, nu putem pica în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general, trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau că îşi va încheia mandatul de procuror general pe 19 aprilie. (...) Pe 27, repet, trimit la preşedintele republicii, finalizez procedura de revocare a lui", a declarat Tudorel Toader, duminică seară, la Antena 3, preluată de Hotnews.ro.

De asemenea, ministrul Justiției a anunțat că va trimite preşedintelui Klaus Iohannis şi propunerile de numire în cinci funcţii de conducere din Parchetul General, pe care şeful statului le-a respins anterior pe motiv de nelegalitate.


"Trimit şi pentru ceilalţi cinci pe care i-a respins pe nelegalitate, că nu au avut adeverinţa de la CNSAS. (...) Nu e vorba de nelegalitate, cum mi-a scris", a spus ministrul Justiţiei.


El a precizat că printre cei cinci se numără şi Adina Florea, propunerea pentru funcţia de procuror- şef al DNA.


De altfel, în 15 octombrie, ministrul Justiției Tudorel Toader afirma, tot la Antena 3, solicitat să comenteze ce va face dacă președintele o va respinge pe Adina Florea în condițiile în care șeful statului poate refuza o singură dată și motivat propunerea, că a doua variantă la șefia DNA nu trebuie să fie neapărat altcineva.


"Nu spune nimeni că a doua propunere trebuie să fie neapărat altcineva", declara atunci Toader.


Tudorel Toader a anunţat în 24 octombrie declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.


Ministrul Justiţiei a enumerat 20 de puncte privind activitatea procurorului general, între care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.


Președintele Klaus Iohannis spunea că propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr este o eroare și lăuda din nou prestația acestuia. "Despre activitatea domnului procuror general am mai spus - este un procuror general care își face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut și mi se pare în continuare o eroare. Așadar, puteți trage singuri concluziile la ce va urma în această chestiune”, declara președintele.


Ulterior, Lazăr a contestat în instanță demersul ministrului justiției de declanșare a procedurii de revocare a sa din funcție.

Augustin Lazăr a deschis un proces împotriva Ministerului Justiţiei la Curtea de Apel Alba Iulia, însă această instanţă a trimis cauza la Curtea de Apel Bucureşti, în raza căreia îşi are sediul Parchetul General. În 12 decembrie, însă, Curtea de Apel Bucureşti a decis să retrimită dosarul la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanţa supremă ar urma să ia o hotărâre finală în acest caz.


Propunerile lui Toader pentru șefia parchetelor și argumentele cu care Iohannis le-a respins


În 21 noiembrie, președintele Iohannis a respins propunerea ministrului Justiției de a o numi pe Adina Florea la conducerea DNA. De asemenea, șeful statului a respins și celelalte propuneri ale lui Tudorel Toader pentru funcții de conducere din Parchetul instanței supreme și DIICOT.


Propunerile ministrului Justiției, respinse de șeful statului, sunt: Adina Florea, pentru funcția de procuror-șef al DNA, Florena-Esther Sterschi, pentru funcția de procuror șef al Secției de resurse umane și documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Elena Giorgiana Hosu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Iuliana Nedelcu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcția de procuror-șef al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.


Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele a respins propunerile înaintate de către ministrul Justiției întrucât "nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004".


Cele două alineate invocate de șeful statului vizează colaborarea cu serviciile de informaţii şi la existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.


Alineatul 10 prevede: "Nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege". Alineatul 12 prevede: "Înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea”.


Președintele poate refuza o singură dată propunerea formulată de ministrul Justiției.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcția de procuror-șef DNA în 15 octombrie.

Adina Florea a primit aviz negativ din partea procurorilor CSM, care au invocat o rezistenţă la stres și o capacitate de analiză scăzute și sincope în raportarea la valori precum onestitate şi imparţialitate din partea procurorului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22