Toader: Proiectul Legilor justiției, prezentat pe 23 august; modificări de fond

E.b. | 02.08.2017

Proiectul de modificare a Legilor justiției va fi prezentat public pe data de 23 august, a anunțat Tudorel Toader, ministrul Justiției, pe pagina sa de Facebook.

Pe aceeași temă

 
 

Proiectul de lege privind modificarea Legilor justiției va fi prezentat public pe data de 23 august 2017, la sediul Ministerului Justiției, începând cu orele 11,00! Sunt propuse modificări de fond și nu de formă!, a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

 

Anunțul ministrului Justiției vine după ce premierul Mihai Tudose a declarat, într-un interviu, că nu există un termen pentru definitivarea pachetului de legi privind Justiția, conform Agerpres.

 

"Domnul Toader a fost la Bruxelles, a venit de acolo. Acum urmează o nouă serie de consultări, în urma vizitei la Bruxelles, cu organismele de profil din țară. (...) Când va fi gata, va fi gata. N-avem un termen", a spus premierul.

 

În postarea sa pe Facebook, Toader mai scrie:

 

I - CEDO - Hotărârea pilot referitoare la condițiile din penitenciare.

Foaia de parcurs, va fi discutată cu liderii sindicatelor din ANP, la sediul Ministerului Justiției, pe data de 8 august 2017, începând cu orele 10.00.
Avem în vedere următoarele:
- stadiul construcției a două noi penitenciare;
- modernizarea / extinderea penitenciarelor existente;
- posibilitatea transformării unor foste unități militare, în unități penitenciare.

 

Pe plan legislativ, avem în vedere următoarele:
- finalizarea și adoptarea Statutului funcționarilor din penitenciare;
- punerea în aplicare a Legii referitoare la recursul compensatoriu;
- posibile modificări ale proiectului de lege referitor la grațierea unor pedepse;
- posibilitatea consacrării legislative a măsurii supravegherii electronice.

 

 

Indicaţiile lui Dragnea

 

 

De asemenea, Liviu Dragnea, președintele PSD, a afirmat marți că ministrul Justiției, Tudorel Toader, trebuie să vină până la sfârșitul lunii august cu pachetul legilor justiției, menționând că îi cere acestuia să se ghideze după "bunul simț, pe firesc", astfel încât actul de justiție să fie mai eficient, iar judecătorii să fie mai protejați.

 

"Pe ministrul Tudorel Toader l-am încurajat public, i-am spus: folosește vara asta să ți le gândești (pachetul de legi ale justiției) cum crezi, folosește vara asta să te consulți cu cât mai mulți oameni care au vorbele la ei și care știu ce să vorbească și înăuntru și în afară. Vorbește cu instituții, cu ambasade, cu specialiști, fă o acțiune transparentă și, spre sfârșitul lunii august, prezintă pachetul. Parlamentul e în vacanță. (...) Mă interesează pe mine, pe noi toți, ca omul să analizeze mult mai bine și să vină cu ceea ce ne interesează pe noi, toți românii. Trebuie clarificată răspunderea magistraților, dar în același timp trebuie făcut sistemul în așa fel încât judecătorii să nu se mai simtă amenințați și influențați", a spus Dragnea

 

Inspecția Judiciară, în control la DNA 

 

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că inspectorii IJ au început, luni, verificările la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), perioada controlului fiind 17 iulie-11 august. După finalizarea controlului, Inspecția Judiciară va face un raport privind activitatea managerială de la DNA, care îi va fi transmis ministrului. Verificările vin după ce ministrul Justiţiei a transmis o solicitare Inspecţiei Judiciare, pe 19 iunie, de efectuare a unor controale la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la Parchetul General privind eficienţa managerială. Tudorel Toader a precizat în mod repetat că la DNA nu s-a mai efectuat un control de aproape 10 ani.


Pe 3 iulie Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că activitatea managerială a conducerii DNA şi Parchetului General este evaluată, în prezent, la CSM şi că el a sesizat Inspecţia Judiciară, în urma apariţiei în spaţiul public a înregistrărilor în care Laura Codruţa Kovesi dădea indicaţii referitoare la cum trebuie făcute anchetele şi pe cine ar trebui să vizeze - un caz punctual fiind fostul premier Sorin Grindeanu.


"Am sesizat Inspecţia Judiciară pentru a face evaluarea de fond privind activitatea managerială la DNA şi Parchetul General De ce? Pentru că la cele două nu au fost făcute evaluari de fond din 2007, de zece ani. Zece ani o instituţie să nu fie verificată, nu ştiu dacă e tocmai în regulă. (..) Sper să se constate că nu avem o justiţie selectivă, să se constate că sesizările au fost puse pe rol cu celeritate, să răspundă acelei cerinţe de soluţionare în termen rezonabil. Avem nevoie de o justiţie dreaptă, susţinem prevenirea şi combaterea corupţei dar sunt obligată să nu văd numai partea pozitivă ci şi pe cea negativă, că, din păcate, mulţi cetăţeni sunt arestaţi, anchetaţi, condamnaţi ca ulterior să se constate că sunt nevinovaţi, ceea ce este o adevărată tragedie şi mai mult decât o pată neagră pentru justiţia din România. (..) Faptul că sunt aceste discuţii în interiorul DNA are o parte pozitivă, că sunt scoase la suprafaţă eventualele disfuncţionalităţi, neconcordanţe, măsuri pe care unii sau alţii le subliniază. Nu am vorbit cu Codruţa Kovesi. Vă asigur că măsurile propuse vor fi proporţionale disfuncţionalităţii constatate", a declarat ministrul Justiţiei, pe 3 iulie, citat de Mediafax.

 

Toader a opinat că ar fi „regretabil” dacă se dovedeşte că sunt adevărate „controversele” din interiorul DNA, făcând referire la discuţiile lansate în spaţiul public dintr-o şedinţă prezidată de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. "Ca ministru al Justiţiei, pot spune că este regretabil faptul că în spaţiul public au apărut aceste controverse. Şi mai regretabil este dacă acele controverse sunt adevărate sau nu”, a afirmat ministrul.
Toader a subliniat că verificările IJ au drept scop determinarea ordinii în care se soluţionează dosarele înregistrate pe rolul celor două unităţi de parchet. El a explicat că nu şi-ar dori ca anumite dosare să fie soluţionate „cu prioritate”.


„Nu se poate intra peste independenţa şi autoritatea procurorului în soluţionarea unei cauze. E vorba despre o evaluare managerială privind, cu titlu exemplificativ, soluţionarea cauzelor în faza de urmărire penală, într-un termen rezonabil. Se va verifica şi soluţionarea cauzelor în ordinea cronologică a înregistrărilor de la cele două unităţi (DNA şi PG - n.red.). Să nu avem cazuri de justiţie selectivă, adică o sesizare să aştepte şi alta să fie soluţionată cu prioritate”, a explicat ministrul Justiţiei. Tudorel Toader a reamintit că activitatea DNA şi a Parchetului General nu a mai fost evaluată de mai bine de zece ani.


  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22